Win Xp x2 i inne problemy.

Mam duźy problem z WinXP Pro.

Problem pierwszy
Mianowicie, gdy instalowałem Windę na 98 to coś mi sie spieprzyło i musiałem zainstalować XP'eka jeszcze raz, lecz nie udało mi się to na partycji C, więc byłem zmuszony zainstalowań to na mojej drugiej partycji D. No i teraz mam problem tego stylu. Za Chiny Ludowe nie idzie sformatować dysku C (a ni przez pklik na dysk C/formatuj..., ani przez wiersz poleceń. A druga sprawa z tym problemem związana to w jaki spsób pozbyć się ekranu wyboru Windy, która ma byc uruchomiona.

Problem drugi
Druga sprawa juź nie co banalniejsza, jak pozbyć się na stałe Paska języka. Mimo wielokrotnego wyłanczania tego paska narzędzi on ciągle się pojawia.

To by było na tyle. Jeźeli będę mial jeszcze jakiś problem będę pisał.

Pozdrawiam,
Kuba

Odpowiedzi: 3

Serdeczne dzięki za odpowiedzi, ale mógłby ktoś dać adres pliku do ściągnięcia tego programu PQ Magic. Tak po za tym ten plik boot.ini powinien po zedytowaniu z:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

wyglądać tak:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

jeźeli chce odpalać windę z tej 2 partycji, czyli D.

Problem trzeci
Załóźmy, źe juz uporałem się z dwoma pozostlymi problemami, więc teraz trzeci problem. Czy moźna w jakiś sposób zmienic lierki dysków i je jakos inaczej popartycjować??

Pozdrawiam,
Kuba
kupczak
Dodano
08.09.2004 19:19:21
Jeśli chodzi o nazwe uruchamiania Windy to mieści się to wszystko w pliku "boot.ini". Przesiaduje zazwyczaj na dysku C:,a jeśli nie ma go tam to moźesz go edytować we właściwościach Mój Komputer–>Zakładka Zaawansowane–>Ustawienia Uruchamiania i odzyskiwania–>Edytuj. Usuń niepotrzebny Windows a do standardowego [czyli tego co ma się uruchamiać jako pierwszy] dopisz: " /fastdetect". W pliku moźe być tylko jeden wpis " /fastdetect" więc jeśli są inne to je usuń.

Jeśli natomiast chodzi o język to mówisz o języku klawiatury [tak mi się zdaje]. No więc wchodzisz w Panel sterowania–>Opcje regionalne i językowe–>Zakładka Języki–>Szczegóły i usuń wszystkie języki oprócz: Polski(programisty) ustawiając wcześniej go na domyślny. Nigdy więcej nie pokaźe ci się pasek.
bimas
Dodano
08.09.2004 18:57:30
Sprobuj sformatowac uzywajac jakiegos obcego programu np. PQ Magic lub temu podobny, ewentualnie fdisk i usun, a potem zaluz nowa partycje. Nie jestem pewien tylko czy tam (dysk c:) nie ma czasami jakiegos pliku systemowego ukrytego, bo mniemam ze usuneles wszystko z dysku c:
Na poczatek najlepiej sprawdz fdiskiem co ci powie o tej partycji.
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
08.09.2004 17:53:27
kupczak
Dodano:
08.09.2004 17:41:33
Komentarzy:
3
Strona 2 / 2