Win XP PRO +SP2 a zamykanie sie systemu :(
Cześć wszystkim!
Mam taki problem, po zainstalowaniu SP2 na Win XP PRO system niechce się zamknąć przy pomocy przycisku "start" i "wyłącz komputer" okienko zamykania się systemu niechce się pojawić i musze wyłączać przyciskiem "power" na obudowie, a to nie jest źadne rozwiązanie...
Czy ktoś wie co to za problem? pomóźcie prosze bo mi się juź pomysły skończyły.
Mój konfig to P4 3Ghz FSB 800Mhz 512ram FSB 400Mhz, Abit IS7–E, zasilacz 400W, antywirus Panda Platinum7
P.S. Szukałem w wyszukiwarce podobnych problemów ale nic nie znalazłem.
Mam taki problem, po zainstalowaniu SP2 na Win XP PRO system niechce się zamknąć przy pomocy przycisku "start" i "wyłącz komputer" okienko zamykania się systemu niechce się pojawić i musze wyłączać przyciskiem "power" na obudowie, a to nie jest źadne rozwiązanie...
Czy ktoś wie co to za problem? pomóźcie prosze bo mi się juź pomysły skończyły.
Mój konfig to P4 3Ghz FSB 800Mhz 512ram FSB 400Mhz, Abit IS7–E, zasilacz 400W, antywirus Panda Platinum7
P.S. Szukałem w wyszukiwarce podobnych problemów ale nic nie znalazłem.
Odpowiedzi: 20
Nic niemoge znaleść i nic nie pomaga, jak wyłączamwięcej procesów w menedźeźe zadań to się wszystko zawiesza i musze restartować "ręcznie".
Chyba nic niezostaje oprócz "format c:" i jak niedam sobie rady to chyba tak zrobie, w kazdym razie thx za pomoc.
pozdrawiam
Chyba nic niezostaje oprócz "format c:" i jak niedam sobie rady to chyba tak zrobie, w kazdym razie thx za pomoc.
pozdrawiam
Masz cos takiego pod przyciskiem START – "Pomoc...". Wystarczy wpisac "przywracanie systemu" i juz wiesz.Nekroskop:"wyłącz przywracanie" to mi nic konkretnego nie znajduje,...
Kliknij sobie prawym myszy w Moj komputer, uruchom wlasciwosci i spojrz dokladnie na nazwy zakladek.
Mówisz, źe wszystkie łopatologiczne instrukcje są na forum, a jak wpisuje w wyszukiwarce "wyłącz przywracanie" to mi nic konkretnego nie znajduje, nic na temat tego wyłącznia...
Musisz do tego dojsc metodą prob i błedów wyłaczac po kolei procesy i patrzyc jak system sie zachowuje
Moze AV albo soft do karty od ISDN ?? Strzelać nie bede
Sprawdz jakie poprawki masz zainstalowane w systemie
Moze AV albo soft do karty od ISDN ?? Strzelać nie bede
Sprawdz jakie poprawki masz zainstalowane w systemie
Dotam tylko, źe tych procesów (WToolsA.exe
WSup.exe) juź niema a dalej kom się wyłacza jakies 2do3min :(
WSup.exe) juź niema a dalej kom się wyłacza jakies 2do3min :(
Wszelkie "łopatologiczne" instrunkcje na forum są
"wyłacz przywracanie" – wyłączyć przywracanie systemu
(link do instrukcji z obrazkami albo opis "za raczke" na forum)
speer.dll – masz znaleść i usunąć
FIX – zaznaczasz podane pozycje w Hijack This i naciskasz >> fix checked
Zobacz czy na liście w services.msc masz pozycje WinTools...
Usuniecie tego klucza wlasnie to powoduje, czyli usuniecie zbednej pozycji
"wyłacz przywracanie" – wyłączyć przywracanie systemu
(link do instrukcji z obrazkami albo opis "za raczke" na forum)
speer.dll – masz znaleść i usunąć
FIX – zaznaczasz podane pozycje w Hijack This i naciskasz >> fix checked
Zobacz czy na liście w services.msc masz pozycje WinTools...
Usuniecie tego klucza wlasnie to powoduje, czyli usuniecie zbednej pozycji
Zrobiłem tak jak kazałeś ale to nic nie dało, tzn, usunołem z Common files win tools ale w program files nie było win tools. Tak samo niebyło klucza oraz klucz: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesWinTools
a skąd wziąść ten speer.dll ?? i oco chodzi z tym FIX na końcu twojego postu?? bo moze dal ciebie to brzmi porsto ale dla mnie to juź troche mniej...
A na koniec co miałeś na myśli pisząc źeby wyłączyć przywracanie??
Bardzo porsze o "łopatologiczne" instrukcje :)
a skąd wziąść ten speer.dll ?? i oco chodzi z tym FIX na końcu twojego postu?? bo moze dal ciebie to brzmi porsto ale dla mnie to juź troche mniej...
A na koniec co miałeś na myśli pisząc źeby wyłączyć przywracanie??
Bardzo porsze o "łopatologiczne" instrukcje :)
Widze ze masz WinTool
Wylacz przywracanie
Odpal system w trybie awaryjnym albo wylacz procesy:
WToolsA.exe
WSup.exe
Uruchom >> services.msc
Znajdz usługe WinTools... i wyłacz ja
Teraz usun katalogi:
C:Program FilesCommon FilesWinTools
C:Program FilesWinTools
oraz klucz: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesWinTools
Usun dodatkowo:
speer.dll
FIX:
Mozesz właczyc przywracanie
I na koniec: Jak chcesz cos dopisać do posta to uzywaj funkcji
Wylacz przywracanie
Odpal system w trybie awaryjnym albo wylacz procesy:
WToolsA.exe
WSup.exe
Uruchom >> services.msc
Znajdz usługe WinTools... i wyłacz ja
Teraz usun katalogi:
C:Program FilesCommon FilesWinTools
C:Program FilesWinTools
oraz klucz: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesWinTools
Usun dodatkowo:
speer.dll
FIX:
R3 – Default URLSearchHook is missing
O2 – BHO: sPeerObj Class – {00000026–8735–428D–B81F–DD098223B25F} – C:WINDOWSspeer.dll
O2 – BHO: (no name) – {87766247–311C–43B4–8499–3D5FEC94A183} – C:PROGRA~1COMMON~1WinToolsWToolsB.dll
O3 – Toolbar: (no name) – {339BB23F–A864–48C0–A59F–29EA915965EC} – (no file)
O4 – HKLM..Run: [WinTools] C:PROGRA~1COMMON~1WinToolsWToolsA.exe
Mozesz właczyc przywracanie
I na koniec: Jak chcesz cos dopisać do posta to uzywaj funkcji
A oto screen shot mojego menedźera zadań, moźe ty się coś w tym rozeznasz??[/img]
Dobra, odpaliłem tego HiJacka i przeskanowałem a oto co mi zapisał w log'u:
Logfile of HijackThis v1.99.0
Scan saved at 18:27:35, on 2005–01–14
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Running processes:
C:WINDOWSSystem32smss.exe
C:WINDOWSsystem32winlogon.exe
C:WINDOWSsystem32services.exe
C:WINDOWSsystem32lsass.exe
C:WINDOWSsystem32svchost.exe
C:WINDOWSSystem32svchost.exe
C:WINDOWSsystem32spoolsv.exe
C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumFirewallPavFires.exe
C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus Platinumpavsrv51.exe
C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumAVENGINE.EXE
C:WINDOWSExplorer.EXE
C:Program FilesEiconDivaDiTask.exe
C:Program FilesEiconDivaDivamon.exe
C:Program FilesEiconDivawatch.exe
C:Program FilesEiconDivadiinfo.exe
C:Program FilesEiconDivacgserver.exe
C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumAPVXDWIN.EXE
C:Program FilesQuickTimeqttask.exe
C:PROGRA~1COMMON~1WinToolsWToolsA.exe
C:Program FilesMessengermsmsgs.exe
C:WINDOWSsystem32devldr32.exe
C:Program FilesCommon FilesWinToolsWSup.exe
C:Program FilesAhead ero ero.exe
C: otalcmdTOTALCMD.EXE
C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumpavProxy.exe
C:WINDOWSSystem32imapi.exe
C:Program FilesOutlook Expressmsimn.exe
C:WINDOWSsystem32wuauclt.exe
C:PROGRA~1MOZILL~1FIREFOX.EXE
C:Program FilesFlashGetflashget.exe
C:DOCUME~1MasterUSTAWI~1TempKatalog tymczasowy 1 dla hijackthis.zipHijackThis.exe
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://www.interia.pl/
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: sPeerObj Class – {00000026–8735–428D–B81F–DD098223B25F} – C:WINDOWSspeer.dll
O2 – BHO: (no name) – {53707962–6F74–2D53–2644–206D7942484F} – C:PROGRA~1SPYBOT~1SDHelper.dll
O2 – BHO: (no name) – {87766247–311C–43B4–8499–3D5FEC94A183} – C:PROGRA~1COMMON~1WinToolsWToolsB.dll
O2 – BHO: IeCatch2 Class – {A5366673–E8CA–11D3–9CD9–0090271D075B} – C:PROGRA~1FlashGetjccatch.dll
O3 – Toolbar: FlashGet Bar – {E0E899AB–F487–11D5–8D29–0050BA6940E3} – C:PROGRA~1FlashGetfgiebar.dll
O4 – HKLM..Run: [DiTask.exe] "C:Program FilesEiconDivaDiTask.exe"
O4 – HKLM..Run: [Divamon.exe] "C:Program FilesEiconDivaDivamon.exe"
O4 – HKLM..Run: [Eicon TechnologyLAN_DAEMON] "C:Program FilesEiconDivawatch.exe"
O4 – HKLM..Run: [CGServer] "C:Program FilesEiconDivacgserver.exe"
O4 – HKLM..Run: [SCANINICIO] "C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumInicio.exe"
O4 – HKLM..Run: [APVXDWIN] "C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumAPVXDWIN.EXE" /s
O4 – HKLM..Run: [NeroFilterCheck] C:WINDOWSsystem32NeroCheck.exe
O4 – HKLM..Run: [QuickTime Task] "C:Program FilesQuickTimeqttask.exe" –atboottime
O4 – HKCU..Run: [MSMSGS] "C:Program FilesMessengermsmsgs.exe" /background
O4 – Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:Program FilesMicrosoft OfficeOfficeOSA9.EXE
O4 – Global Startup: Symantec Fax Starter Edition Port.lnk = C:Program FilesMicrosoft OfficeOffice1045OLFSNT40.EXE
O8 – Extra context menu item: Ściągnij przy pomocy FlashGet'a – C:Program FilesFlashGetjc_link.htm
O8 – Extra context menu item: Ściągnij wszystko przy pomocy FlashGet'a – C:Program FilesFlashGetjc_all.htm
O9 – Extra button: FlashGet – {D6E814A0–E0C5–11d4–8D29–0050BA6940E3} – C:PROGRA~1FlashGetflashget.exe
O9 – Extra 'Tools' menuitem: &FlashGet – {D6E814A0–E0C5–11d4–8D29–0050BA6940E3} – C:PROGRA~1FlashGetflashget.exe
O9 – Extra button: Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:Program FilesMessengermsmsgs.exe
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:Program FilesMessengermsmsgs.exe
O17 – HKLMSystemCCSServicesTcpip..{866E2796–9E7B–46D4–865E–B08374ABB31E}: NameServer = 217.98.20.34 217.98.63.164
O23 – Service: Panda Firewall Service – Unknown – C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumFirewallPavFires.exe
O23 – Service: Panda anti–virus service – Unknown – C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus Platinumpavsrv51.exe
I co o tym sądzisz?
Logfile of HijackThis v1.99.0
Scan saved at 18:27:35, on 2005–01–14
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Running processes:
C:WINDOWSSystem32smss.exe
C:WINDOWSsystem32winlogon.exe
C:WINDOWSsystem32services.exe
C:WINDOWSsystem32lsass.exe
C:WINDOWSsystem32svchost.exe
C:WINDOWSSystem32svchost.exe
C:WINDOWSsystem32spoolsv.exe
C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumFirewallPavFires.exe
C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus Platinumpavsrv51.exe
C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumAVENGINE.EXE
C:WINDOWSExplorer.EXE
C:Program FilesEiconDivaDiTask.exe
C:Program FilesEiconDivaDivamon.exe
C:Program FilesEiconDivawatch.exe
C:Program FilesEiconDivadiinfo.exe
C:Program FilesEiconDivacgserver.exe
C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumAPVXDWIN.EXE
C:Program FilesQuickTimeqttask.exe
C:PROGRA~1COMMON~1WinToolsWToolsA.exe
C:Program FilesMessengermsmsgs.exe
C:WINDOWSsystem32devldr32.exe
C:Program FilesCommon FilesWinToolsWSup.exe
C: otalcmdTOTALCMD.EXE
C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumpavProxy.exe
C:WINDOWSSystem32imapi.exe
C:Program FilesOutlook Expressmsimn.exe
C:WINDOWSsystem32wuauclt.exe
C:PROGRA~1MOZILL~1FIREFOX.EXE
C:Program FilesFlashGetflashget.exe
C:DOCUME~1MasterUSTAWI~1TempKatalog tymczasowy 1 dla hijackthis.zipHijackThis.exe
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://www.interia.pl/
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: (no name) – {53707962–6F74–2D53–2644–206D7942484F} – C:PROGRA~1SPYBOT~1SDHelper.dll
O2 – BHO: IeCatch2 Class – {A5366673–E8CA–11D3–9CD9–0090271D075B} – C:PROGRA~1FlashGetjccatch.dll
O3 – Toolbar: FlashGet Bar – {E0E899AB–F487–11D5–8D29–0050BA6940E3} – C:PROGRA~1FlashGetfgiebar.dll
O4 – HKLM..Run: [DiTask.exe] "C:Program FilesEiconDivaDiTask.exe"
O4 – HKLM..Run: [Divamon.exe] "C:Program FilesEiconDivaDivamon.exe"
O4 – HKLM..Run: [Eicon TechnologyLAN_DAEMON] "C:Program FilesEiconDivawatch.exe"
O4 – HKLM..Run: [CGServer] "C:Program FilesEiconDivacgserver.exe"
O4 – HKLM..Run: [SCANINICIO] "C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumInicio.exe"
O4 – HKLM..Run: [APVXDWIN] "C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumAPVXDWIN.EXE" /s
O4 – HKLM..Run: [NeroFilterCheck] C:WINDOWSsystem32NeroCheck.exe
O4 – HKLM..Run: [QuickTime Task] "C:Program FilesQuickTimeqttask.exe" –atboottime
O4 – HKCU..Run: [MSMSGS] "C:Program FilesMessengermsmsgs.exe" /background
O4 – Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:Program FilesMicrosoft OfficeOfficeOSA9.EXE
O4 – Global Startup: Symantec Fax Starter Edition Port.lnk = C:Program FilesMicrosoft OfficeOffice1045OLFSNT40.EXE
O8 – Extra context menu item: Ściągnij przy pomocy FlashGet'a – C:Program FilesFlashGetjc_link.htm
O8 – Extra context menu item: Ściągnij wszystko przy pomocy FlashGet'a – C:Program FilesFlashGetjc_all.htm
O9 – Extra button: FlashGet – {D6E814A0–E0C5–11d4–8D29–0050BA6940E3} – C:PROGRA~1FlashGetflashget.exe
O9 – Extra 'Tools' menuitem: &FlashGet – {D6E814A0–E0C5–11d4–8D29–0050BA6940E3} – C:PROGRA~1FlashGetflashget.exe
O9 – Extra button: Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:Program FilesMessengermsmsgs.exe
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:Program FilesMessengermsmsgs.exe
O17 – HKLMSystemCCSServicesTcpip..{866E2796–9E7B–46D4–865E–B08374ABB31E}: NameServer = 217.98.20.34 217.98.63.164
O23 – Service: Panda Firewall Service – Unknown – C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus PlatinumFirewallPavFires.exe
O23 – Service: Panda anti–virus service – Unknown – C:Program FilesPanda SoftwarePanda Antivirus Platinumpavsrv51.exe
I co o tym sądzisz?
Pokaz co tam masz w tych procesach
Uzyj Hijack This (przyklejony temat w dziale bezpieczenstwo)
Ponadto jak wypatrzysz jakies pozycje w menadzerze zadan ktorych nie ma w logu to zapodaj jego screen
Uzyj Hijack This (przyklejony temat w dziale bezpieczenstwo)
Ponadto jak wypatrzysz jakies pozycje w menadzerze zadan ktorych nie ma w logu to zapodaj jego screen
Niema takich kluczy, a to chyba dlatego, źe uźyłem "jv 16 power tools" do usunięcia tego Ad Awara ale problem dalej pozostał.
Przeskanowałem jeszce Spybootem i Pandą cały komp ale to teź nic nie pomogło, a moźe to po prostu trzeba jakieś porcesy powyłączać bo jak zainstalowałem sterowniki ASPI i tam pojawił się taki komunikat (po ich zainstalowaniu), źe komputer musi się zrestartować to ten restart przebiegł szybko (czyli tak jak powinno być, jak myślisz Bobi_robert co to moźe być, źe aplikacja instalacyjna sterowników ASPI restartuje system bez problemu ?
Przeskanowałem jeszce Spybootem i Pandą cały komp ale to teź nic nie pomogło, a moźe to po prostu trzeba jakieś porcesy powyłączać bo jak zainstalowałem sterowniki ASPI i tam pojawił się taki komunikat (po ich zainstalowaniu), źe komputer musi się zrestartować to ten restart przebiegł szybko (czyli tak jak powinno być, jak myślisz Bobi_robert co to moźe być, źe aplikacja instalacyjna sterowników ASPI restartuje system bez problemu ?
Usun cała gałaz Lavasoft z: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARE albo HKEY_CURRENT_USERSoftware
Zrestartuj komputer
Pozniej jesli nie pomoze zainstaluj najnowsza wersje Ad–awere SE, moze cos naprawi
Sprobuj jeszcze zamknac system przez menadzera zadań
PS: Wylacza jakies programy zamykajac (antywirus itp) czy nie reaguje ??
Zrestartuj komputer
Pozniej jesli nie pomoze zainstaluj najnowsza wersje Ad–awere SE, moze cos naprawi
Sprobuj jeszcze zamknac system przez menadzera zadań
PS: Wylacza jakies programy zamykajac (antywirus itp) czy nie reaguje ??
To jak, ma ktoś jakieś sugestje ??
Please ;–D
Please ;–D
BTW a jak się usuwa z rejestru takie klucze?
Cholera, próbuje i próbuje ale za czorta nie potrafie sobie poradzić.
Niby wszystko usunąłem ale i tak chyba mósi być coś w rejestrze bo dalej jest to samo, a w rejestrze to ja raczej niewiele potrafie sam zrobić.
w takim przypadku co byś mi poradził?
Niby wszystko usunąłem ale i tak chyba mósi być coś w rejestrze bo dalej jest to samo, a w rejestrze to ja raczej niewiele potrafie sam zrobić.
w takim przypadku co byś mi poradził?
Mozliwe ze o ta wersje chodziło ale pewnien nie jestem
Posprzataj dokładnie po tym Ad–awere (usun pliki oraz klucz z rejestru)
Pozniej sprobuj zainstalować wersje SE
Jesli nic sie nie poprawi trzeba szukać problemu w samym systemie
Posprzataj dokładnie po tym Ad–awere (usun pliki oraz klucz z rejestru)
Pozniej sprobuj zainstalować wersje SE
Jesli nic sie nie poprawi trzeba szukać problemu w samym systemie
A w Managerze zadań to czego konkretnie mam szukać bo tam jest mnustwo róźnych wpisów a ja znam tylko kilka...
Z tego co pamiętam to z ver.5.71
Problemem byla jedna z wersji Ad–awere (konkretniej jego składnika z wersji Pro – Ad–watch)
Z jakiej wersji korzystałes ??
Ponadto podejrzyj manager zadań
Z jakiej wersji korzystałes ??
Ponadto podejrzyj manager zadań