Win xp obok win 7 - problem z odpaleniem
Doinstalowałem dzisiaj Windows XP na partycji E: // Windows 7 od nowości posiadam na C:.
Naprawiło mi jakimś cudem plik botujący i Windows 7 już normalnie odpala ( pole wyboru również działa) ustawiony przez Easy BCD ale teraz jak chcę włączyć Windows XP to się resetuje tzn. pokazuje się plansza z logo Windows XP potem na ułamek sekundy niebieski ekran z błędami i restart.
Moje ustawienia EASY BDC:
There are a total of 2 entries listed in the bootloader.
Default: Windows 7
Timeout: 30 seconds
EasyBCD Boot Device: C:
Entry #1
Name: Windows 7
BCD ID: {current}
Drive: C:Bootloader Path: \Windows\system32\winload.exe
Entry #2
Name: Microsoft Windows XP
BCD ID: {1088f436-c96a-11de-b974-f6ef5dccb360}
Drive: C:Bootloader Path: \NST\ntldr
Użyłem tutaj automatycznego wyboru XP dziwne że zaznacza C:\, jak przełączę na E:\ to coś nie idzie.
Musiałem również W biosie przestawić spowrotem na AHCI bo win7 się nie odpalał jak było na IDE ( przymusowe do instalacji Xp ).
Dodam że wcześniej przed naprawą pliku botującego, i przy IDE normalnie działał.
Czy ktoś wie co tu zrobić by działał win7 i win xp ?
Odpowiedzi: 5
Skoro odapala na IDE to doinstaluj te sterowniki trybu AHCI i się skonczy przełączanie.
Da sie na pewno bo sam tak robiłem.
System odpala na Ide. Dziękuje za pomoc.
Przed zabawami ze sterownikiem zrób sobie kopię rejestru - masz darmowy erunt do tego i z poziomu XP zrobisz kopię. Jak cos się słabo postarasz (np pomylisz sie przy wyborze sprzętu z listy) to przywrócisz rejestr i system wstanie w trybie IDE. To tak tylko celem ostrzeżenia.
Znalazłem ciekawą instrukcje http://www.tweaks.pl/czytaj,wlaczamy_tryb_ahci_i_ncq_dla_dysku_sata,571.html , jutro sprawdzę czy system XP odpali się na IDE
Restart XP może być spowodowany właśnie przestawieniem trybu.
Zobacz czy XP wstanie jak wrócisz do IDE.
Jak wrócisz to da się doinstalować do XP sterowniki trybu AHCI i wówczas przełączysz w biosie na AHCI i sprawdzisz czy oba wstaną.
BTW - nie było obowiązku zmiany trybu na IDE podczas instalacji XP - mozna było mu sterowniki podać i poszłoby na AHCI również.
Strona 1 / 1