Win XP nie chce sie zamknąć!!
Witam,
Od 2 dni na komputerze pracuje Windows XP :lol:
I z nim jest problem. Gdy Daje Start ––> Zamknij ––> Wszystko sie zamyka i wyswietla sie : "Mozesz bezpiecznie wylaczyc komputer" I trzeba to zrobic poprzez guzik power (przyczymac przec 5 sekund) Gdy Na komputerze chodzi WINDOWS ME zamykajac komputer nie trzeba był naciskac na guzik "power" Komputer sam sie wyłaczy;.
Prubowałem juz pozmieniac rzeczy w Panele Sterowania i zarzadzanie energia. Nic tam nie ma. Prosze o jakies rady
Z góry dzikuję
––
MK
Od 2 dni na komputerze pracuje Windows XP :lol:
I z nim jest problem. Gdy Daje Start ––> Zamknij ––> Wszystko sie zamyka i wyswietla sie : "Mozesz bezpiecznie wylaczyc komputer" I trzeba to zrobic poprzez guzik power (przyczymac przec 5 sekund) Gdy Na komputerze chodzi WINDOWS ME zamykajac komputer nie trzeba był naciskac na guzik "power" Komputer sam sie wyłaczy;.
Prubowałem juz pozmieniac rzeczy w Panele Sterowania i zarzadzanie energia. Nic tam nie ma. Prosze o jakies rady
Z góry dzikuję
––
MK
Odpowiedzi: 11
Ale motacie :D
XP
Start ––> Ustawienia ––> Panel Sterowania ––> Opcje zasilania ––> Zaawansowane Zarzadzanie Energia (ARM)
Obok Wlacz Obsluge Zaawansowanego zarzadzania energia ma sie pojawic PTAK – pitaszek taki .... :D zaklikac innaczej mowiac ..
XP
Start ––> Ustawienia ––> Panel Sterowania ––> Opcje zasilania ––> Zaawansowane Zarzadzanie Energia (ARM)
Obok Wlacz Obsluge Zaawansowanego zarzadzania energia ma sie pojawic PTAK – pitaszek taki .... :D zaklikac innaczej mowiac ..
Takze mialem ten problem u mnie poskutkowalo wylaczenie z tylu na panelu przelacznikiem na pozycje "0" a potem odlaczenie wtyczki z gniazdka nastepnie z powrotem przelacznik z tylu na pozycje"1" i wtyczka z powrotem do gniazdka odpalasz kompa i powinno byc OK. (U MNIE BYLO)
Pozdrawiam.
Ps. Ja w menadzeźe urządzen mam "standardaowy komputer PC"
Pozdrawiam.
Ps. Ja w menadzeźe urządzen mam "standardaowy komputer PC"
Czasami pomaga to:To bardzo przydatna właściwość, zwłaszcza gdy często zostawiamy "na noc" komputer wykonujący jakieś źmudne zadanie (renderowanie grafiki 3D, przebudowę indeksów bazy danych, archwizację...).
Czasami jednak zdarza się tak, źe komputer nagle przestaje się wyłączać po zamknięciu systemu. Co się stało? I jak temu zaradzić?
Pewnym rozwiązaniem moźe być modyfikacja jednego z kluczy Rejestru. Uruchom Edytor rejestru (przejdź do Start|Uruchom, wpisz regedit i wciśnij [Enter]) i odszukaj klucz HKEY_CURRENT_USER|Control Panel|Desktop i zmień wartość PowerOffActive z 0 na 1. Zamknij Edytor rejestru.Pozdrawiam
Czasami jednak zdarza się tak, źe komputer nagle przestaje się wyłączać po zamknięciu systemu. Co się stało? I jak temu zaradzić?
Pewnym rozwiązaniem moźe być modyfikacja jednego z kluczy Rejestru. Uruchom Edytor rejestru (przejdź do Start|Uruchom, wpisz regedit i wciśnij [Enter]) i odszukaj klucz HKEY_CURRENT_USER|Control Panel|Desktop i zmień wartość PowerOffActive z 0 na 1. Zamknij Edytor rejestru.Pozdrawiam
Sprawdza w Panel sterowania – "opcjach zasilania" czy nie masz czegoś takiego jak "Oszczędzanie energii" jeźeli tak to włącz to.
Jak juz Rebe pisal wyzej – jesli Bios obsluguje ACPI to jest szansa ze po zalaczeniu tej obslugi i ponownej instalacji systemu wszystko bedzie OK. Przy instalacji mozna nacisnac F5 i wybrac obsluge – Standard czy tez inna.
mam dokladnie ten sam problem!!! na 98 sam sie wylaczal a na xp musze czekac az sie pojawi napis i sam naciskac przycisk... jedyne co mam lepiej to to ze w biosie ustawilem sobie zeby mi sie komputrer wylaczal od razu po wcisnieciu przycisku wiec nie musze trzymac go przez 5 s... ale ja mam bios raczej nowszy niz z 99 roku a w menedzerze urzadzen mam tez stardandowy komputer pc.. sam juz nie wiem.. moze jest jednak inne wyjscie niz zmiana biosu...??
:/ Znalazłem Bios'a do tej płyty głownej. Niestety najnowszy jest z 1999r. :cry: http://www.chaintech.co.yu/proizvodi/slot1/ct–6ssa2.html I na dodatek na czeskiej stronie. :x
Do dzwięku to postarali sie i wydali nowe a do Biosu niestety nie. :(
Do dzwięku to postarali sie i wydali nowe a do Biosu niestety nie. :(
Nie sterowniki, a BIOS to raz, a dwa – nie ma czegoś takiego jak "standard" – trzba szukać w sieci. moźe nie tylko producent, ale i jacyś zapaleńcy opublikowali zmodyfikowane wersje BIOS–u.
Beź zgdoności płyty ( BIOS–u) z ACPI i to takiej jaką sobie Microsoft wymyślił dla systemu będzieszm iał problemy.
Teoretycznie moźna spróbowac zainstalować systme od nowa – sprawdzając w BIOS–ie czy obsługa zarządzania energią jest włączona. Czasem to pomaga, bo systmeowi "przypomina się" , źe umie to wykorzystać, ale na zbyt wiele bym nie liczył.
Beź zgdoności płyty ( BIOS–u) z ACPI i to takiej jaką sobie Microsoft wymyślił dla systemu będzieszm iał problemy.
Teoretycznie moźna spróbowac zainstalować systme od nowa – sprawdzając w BIOS–ie czy obsługa zarządzania energią jest włączona. Czasem to pomaga, bo systmeowi "przypomina się" , źe umie to wykorzystać, ale na zbyt wiele bym nie liczył.
No niestety pisze Standartowy komputer PC. Jeśli chodzi o biosa to moja płyta głowna jest przed wojenna. I sterowników raczej nowych nie idze znlaesc. To moze istnieja jakies ogóle sterowniki do płyty głownej...?
Menager urządzeń – zakładka sprźet i tam jest np. standardowy komputer PC – źle lub ....... z interfejsem ACPI – dobrze.
Dopiero ta druga nazwa oznacza, źe systme uznał sprźet za zgodny z ACPI , a tym samym, źe istneije moźliwość obśługi zaawansowanych opcji zarządzania energią – do nich naleźy m.in. wyłaczanie.
Co do BIOS–u – znaleźć nowszy na stronie producenta płyty , a co do samego wgrania na strnoie www.bios.pl
znajdziesz dokładny opis postepowania przy updacie.
Dopiero ta druga nazwa oznacza, źe systme uznał sprźet za zgodny z ACPI , a tym samym, źe istneije moźliwość obśługi zaawansowanych opcji zarządzania energią – do nich naleźy m.in. wyłaczanie.
Co do BIOS–u – znaleźć nowszy na stronie producenta płyty , a co do samego wgrania na strnoie www.bios.pl
znajdziesz dokładny opis postepowania przy updacie.
Rabe:
W menadzerze urzadzeni jest tylko ikonka Komputera i obok jego nazwa (dałem kondrus) Jeśli chodzi o Biosa to moze byc troszke za stary. (Jak go z aktulizowac?)
W menadzerze urzadzeni jest tylko ikonka Komputera i obok jego nazwa (dałem kondrus) Jeśli chodzi o Biosa to moze byc troszke za stary. (Jak go z aktulizowac?)
Strona 1 / 1