Win XP i 98 se

Mam taki problem:
Komputer A: Windows XP Pro, Neostrada
Komputer B: Windows 98 se
Teraz chciałem je połączyć za pomoca kabla crossowanego. Wyszlo. Kompy sie widza, z XP mozna sie z 98 polaczyc, a odwrotnie nie. Wczoraj jeszcze z 98 mozna bylo sie z XP polaczyc tylko darł się o jakieś hasło !? i nie mozna bylo sie dostac na XP. IP sa stale:
A: 192.168.0.1
B: 192.168.0.2

Protokoły TCP/IP
NetBIOS wlaczony

Drugi problem: Na XP nie moge wlaczyc udostepniania polaczenia internetowego, po wyskakuje blad i pisze, ze nie ma jakiegos pliku. Prosze o pomoc....

ps. Wiem, ze w innych postach tez takie problemy byl, bo je czytalem, ale to jest tak porozwalane po forum, ze prosze o zlozenie w jakas calosc :P :)

Odpowiedzi: 9

POSZLO! dodalem do XP uzytkownika takiego jak na 98 ... dzieki ;)
heeroo
Dodano
14.06.2004 02:04:59
no 98 dotyczy :P Dodalem jeszcze protokol IPX bo cos nie chodzilo... nie ma nic w odmowie dostepu
heeroo
Dodano
14.06.2004 02:04:13
Oczywiscie to co napisales dotyczy w98 ? Bo zapomnialem o tym wspomniec :wink: .

Sprawdz jeszcze: Panel Sterowania –>Narzedzia adm. –>Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne –>Przypisywanie praw –> Odmowa dostepu do tego kompa z sieci:
czy przypadkiem nie ma w tym miejscu konta Gosc. Jesli jest, to oczywiscie usun.
EL NINO
Dodano
14.06.2004 02:01:48
wiec tak... M$ Networks... podaje nazwe i haslo.. bez polskich liter... nazwa i haslo sa rozne od nazwy kompa... i z 98 do XP jest dostep zabroniony :) a net'a jaki pisalem wyzej juz udostepnilem :)
heeroo
Dodano
14.06.2004 01:56:19
heeroo:
neo jest z Plytki
Jesli jest to rownoznaczne z zainstalowana aplikacja neostrady, to dlatego nie mogles udostepnic neta za pomoca ICS. Wystarczy zainstalowac tylko drivery do modemu i utworzyc nowe polaczenie.
heeroo:
tylko to podlaczenie z 98 do XP jest zwalone.. :P
Nic nie jest zwalone tak jak i nie zwalone jest to co wyzej. Jakiego masz zainstalowanego Klienta w parametrach Sieci ? Klinet Windows czy M$ Networks ? Jesli Networks, to czy w okienku logowania do sieci podajesz nazwe uzytkownika inna od komputera, nie zawierajaca polskich znakow z ogonkami i czy podajesz haslo ?

P.S. Szymonie, tez bede zlosliwy: cos nie tak z netykieta u Ciebie :P .
EL NINO
Dodano
14.06.2004 01:52:02
;)
neo jest z Plytki
nie robie bledu w kreatorze (jestem dyslektykiem wybacz) poradzilem sobie z netem (WinRoute), tylko to podlaczenie z 98 do XP jest zwalone.. :P utworze to konto :P
heeroo
Dodano
14.06.2004 01:31:48
no to teraz dodaj uzytkownika do systemu xp. jesli w win98 logujesz sie jako kowalski to w xp utworz konto uzytkownika kowalski.

jak masz zainstalowana neostrade (jako polaczenie szerokopasmowe czy z plytki dolaczonej do neo)? na ktorym komputerze (xp czy w98)?

i zaznaczam "zezwalaj innym urzytkownikom...." i wtedy blad...

stary bede zlosliwy... jesli w cytacie robisz blad to obawiam sie, ze robisz je takze przy obsludze kreatora polaczen ;)
Szymon Grabiński
Dodano
14.06.2004 01:26:40
wlaczylem konto goscia... to teraz pisze, jak z 98 wchodze na XP ze dostep wzbroniony... Chcialem udostepnic neo przez kreatora.. zakonczone niepowodzeniem. Udostepniam tak, ze daje wlasciwosci neo i zaznaczam "zezwalaj innym urzytkownikom...." i wtedy blad...
ps. Nie mam zadnego konta ustawionego na odmawianie dostepu do tego komputera...
heeroo
Dodano
14.06.2004 00:33:08
XP polaczyc tylko darł się o jakieś hasło !?

dodaj uzytkownika do listy uzytkownikow v wlacz konto gosc. setki razy na forum i niekoniecznie porozrzucane. jak nie chcesz szukac to zawsze mozesz sobie kupic ksiazke i tam bedziesz mial wszystko w jednym tomie ;)

napisz jak robisz udostepnianie neta, z ktorego kompa? czy stosujesz kreatora udostepniania?
jak juz napiszesz krok po kroku jak i co robiles, aby udostepnic neta to mozesz zrozumiesz o co sam prosiles w swoim poscie :)

Czemu mi chce polączenie z neo ustawić IP jako 192.168.0.1 ??

gdzie wpisujesz to ip? pierwsze slysze, zeby polaczenie neo ustawialo ip.
Szymon Grabiński
Dodano
13.06.2004 22:29:43
heeroo
Dodano:
13.06.2004 15:28:54
Komentarzy:
9
Strona 2 / 2