Win XP i 98 se
Mam taki problem:
Komputer A: Windows XP Pro, Neostrada
Komputer B: Windows 98 se
Teraz chciałem je połączyć za pomoca kabla crossowanego. Wyszlo. Kompy sie widza, z XP mozna sie z 98 polaczyc, a odwrotnie nie. Wczoraj jeszcze z 98 mozna bylo sie z XP polaczyc tylko darł się o jakieś hasło !? i nie mozna bylo sie dostac na XP. IP sa stale:
A: 192.168.0.1
B: 192.168.0.2
Protokoły TCP/IP
NetBIOS wlaczony
Drugi problem: Na XP nie moge wlaczyc udostepniania polaczenia internetowego, po wyskakuje blad i pisze, ze nie ma jakiegos pliku. Prosze o pomoc....
ps. Wiem, ze w innych postach tez takie problemy byl, bo je czytalem, ale to jest tak porozwalane po forum, ze prosze o zlozenie w jakas calosc :P :)
Komputer A: Windows XP Pro, Neostrada
Komputer B: Windows 98 se
Teraz chciałem je połączyć za pomoca kabla crossowanego. Wyszlo. Kompy sie widza, z XP mozna sie z 98 polaczyc, a odwrotnie nie. Wczoraj jeszcze z 98 mozna bylo sie z XP polaczyc tylko darł się o jakieś hasło !? i nie mozna bylo sie dostac na XP. IP sa stale:
A: 192.168.0.1
B: 192.168.0.2
Protokoły TCP/IP
NetBIOS wlaczony
Drugi problem: Na XP nie moge wlaczyc udostepniania polaczenia internetowego, po wyskakuje blad i pisze, ze nie ma jakiegos pliku. Prosze o pomoc....
ps. Wiem, ze w innych postach tez takie problemy byl, bo je czytalem, ale to jest tak porozwalane po forum, ze prosze o zlozenie w jakas calosc :P :)
Odpowiedzi: 9
POSZLO! dodalem do XP uzytkownika takiego jak na 98 ... dzieki ;)
no 98 dotyczy :P Dodalem jeszcze protokol IPX bo cos nie chodzilo... nie ma nic w odmowie dostepu
Oczywiscie to co napisales dotyczy w98 ? Bo zapomnialem o tym wspomniec :wink: .
Sprawdz jeszcze: Panel Sterowania –>Narzedzia adm. –>Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne –>Przypisywanie praw –> Odmowa dostepu do tego kompa z sieci:
czy przypadkiem nie ma w tym miejscu konta Gosc. Jesli jest, to oczywiscie usun.
Sprawdz jeszcze: Panel Sterowania –>Narzedzia adm. –>Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne –>Przypisywanie praw –> Odmowa dostepu do tego kompa z sieci:
czy przypadkiem nie ma w tym miejscu konta Gosc. Jesli jest, to oczywiscie usun.
wiec tak... M$ Networks... podaje nazwe i haslo.. bez polskich liter... nazwa i haslo sa rozne od nazwy kompa... i z 98 do XP jest dostep zabroniony :) a net'a jaki pisalem wyzej juz udostepnilem :)
Jesli jest to rownoznaczne z zainstalowana aplikacja neostrady, to dlatego nie mogles udostepnic neta za pomoca ICS. Wystarczy zainstalowac tylko drivery do modemu i utworzyc nowe polaczenie.heeroo:neo jest z Plytki
Nic nie jest zwalone tak jak i nie zwalone jest to co wyzej. Jakiego masz zainstalowanego Klienta w parametrach Sieci ? Klinet Windows czy M$ Networks ? Jesli Networks, to czy w okienku logowania do sieci podajesz nazwe uzytkownika inna od komputera, nie zawierajaca polskich znakow z ogonkami i czy podajesz haslo ?heeroo:tylko to podlaczenie z 98 do XP jest zwalone.. :P
P.S. Szymonie, tez bede zlosliwy: cos nie tak z netykieta u Ciebie :P .
;)
neo jest z Plytki
nie robie bledu w kreatorze (jestem dyslektykiem wybacz) poradzilem sobie z netem (WinRoute), tylko to podlaczenie z 98 do XP jest zwalone.. :P utworze to konto :P
neo jest z Plytki
nie robie bledu w kreatorze (jestem dyslektykiem wybacz) poradzilem sobie z netem (WinRoute), tylko to podlaczenie z 98 do XP jest zwalone.. :P utworze to konto :P
no to teraz dodaj uzytkownika do systemu xp. jesli w win98 logujesz sie jako kowalski to w xp utworz konto uzytkownika kowalski.
jak masz zainstalowana neostrade (jako polaczenie szerokopasmowe czy z plytki dolaczonej do neo)? na ktorym komputerze (xp czy w98)?
stary bede zlosliwy... jesli w cytacie robisz blad to obawiam sie, ze robisz je takze przy obsludze kreatora polaczen ;)
jak masz zainstalowana neostrade (jako polaczenie szerokopasmowe czy z plytki dolaczonej do neo)? na ktorym komputerze (xp czy w98)?
i zaznaczam "zezwalaj innym urzytkownikom...." i wtedy blad...
stary bede zlosliwy... jesli w cytacie robisz blad to obawiam sie, ze robisz je takze przy obsludze kreatora polaczen ;)
wlaczylem konto goscia... to teraz pisze, jak z 98 wchodze na XP ze dostep wzbroniony... Chcialem udostepnic neo przez kreatora.. zakonczone niepowodzeniem. Udostepniam tak, ze daje wlasciwosci neo i zaznaczam "zezwalaj innym urzytkownikom...." i wtedy blad...
ps. Nie mam zadnego konta ustawionego na odmawianie dostepu do tego komputera...
ps. Nie mam zadnego konta ustawionego na odmawianie dostepu do tego komputera...
XP polaczyc tylko darł się o jakieś hasło !?
dodaj uzytkownika do listy uzytkownikow v wlacz konto gosc. setki razy na forum i niekoniecznie porozrzucane. jak nie chcesz szukac to zawsze mozesz sobie kupic ksiazke i tam bedziesz mial wszystko w jednym tomie ;)
napisz jak robisz udostepnianie neta, z ktorego kompa? czy stosujesz kreatora udostepniania?
jak juz napiszesz krok po kroku jak i co robiles, aby udostepnic neta to mozesz zrozumiesz o co sam prosiles w swoim poscie :)
Czemu mi chce polączenie z neo ustawić IP jako 192.168.0.1 ??
gdzie wpisujesz to ip? pierwsze slysze, zeby polaczenie neo ustawialo ip.