Win XP i 98 se

Mam taki problem:
Komputer A: Windows XP Pro, Neostrada
Komputer B: Windows 98 se
Teraz chciałem je połączyć za pomoca kabla crossowanego. Wyszlo. Kompy sie widza, z XP mozna sie z 98 polaczyc, a odwrotnie nie. Wczoraj jeszcze z 98 mozna bylo sie z XP polaczyc tylko darł się o jakieś hasło !? i nie mozna bylo sie dostac na XP. IP sa stale:
A: 192.168.0.1
B: 192.168.0.2

Protokoły TCP/IP
NetBIOS wlaczony

Drugi problem: Na XP nie moge wlaczyc udostepniania polaczenia internetowego, po wyskakuje blad i pisze, ze nie ma jakiegos pliku. Prosze o pomoc....

ps. Wiem, ze w innych postach tez takie problemy byl, bo je czytalem, ale to jest tak porozwalane po forum, ze prosze o zlozenie w jakas calosc :P :)

Odpowiedzi: 20

wiesz co, w tym momencie dolaczam sie do posta el nino: zalatw ty sobie lepiej jakiegos kolege fachowca, bo gdybys zrobil to co ci juz tutaj pisalismy to nie byloby tego komunikatu.
Szymon Grabiński
Dodano
19.07.2004 16:05:57
wyrzuca brak uprawnien
Dsad
Dodano
19.07.2004 15:27:57
a wyrzuca teraz jakis komunikat przy probie logowania sie z w98 na xp?
Szymon Grabiński
Dodano
19.07.2004 00:01:52
ja juz tego nie rozumiem . wlaczam kompa ponownie za pare godzi i wszytko dzila ok a nic wiecej nie robilem od tem tego czasu

a pozatym to tak moge z XP zobczyc z tym co udostepnilem na 98 . i mam neta na 98 ale nie moge jedynie dostac sie z 98 na to co udostepnilem w XP
Dsad
Dodano
18.07.2004 23:37:11
czy w ogole mozesz z ktoregokolwiek systemu polaczyc sie z drugim komputerem? jesli nie to wina lezy w kablu lub sieciowce lub w przelaczniku jesli takowy posiadasz.
ponadto radze zajrzec do jakiejs ksiazki z serii praktyczne cwiczenia – domowe sieci komputerowe (www.helion.pl)
Szymon Grabiński
Dodano
18.07.2004 20:45:43
Kurde ja sie chyba zastrzele . Wlaczm kompa i co widze znowu kabel odlaczony a w 98 uciekly IP i maska . Brama zostala. No to wpisuje ponownie IP i maski i *** nadal nic. I co znowu nan wrzucac 98 – to bez sensu :(((

Jak ustawic te w dhcp ( nie mam pojecia co to jest ) XP i 98 moze wtedy nie bedzie takich numerow . I czy wtedy jaks brame trzeba ustawic czy jak ???
Dsad
Dodano
18.07.2004 17:25:11
Nie rozumiem tego calego zamieszania. Temat jest oklepany i omowiony wzdluz i wszerz. Dsad jesli zrobisz to tak jak tu – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=16873#16873 i NIE DZIALA, to daj sobie spokoj. Popros kogos bardziej bieglego.
EL NINO
Dodano
18.07.2004 14:25:57
oh shit. pracy bys u mnie nie dostal ;)
wpisz w uruchom: control userpasswords2 i zobacz kto ma racje. ustawienia obrazkowe zostaw dla przedszkolakow :)
Szymon Grabiński
Dodano
18.07.2004 13:04:35
OK wrocilem do punktu wyjscia

Szymon Grabiński:
No nie bylo tam zadnego uzytkownika. To wiec dodalem uzywkonika Marex.

ok, i tutaj stop. teraz nadaj uprawnienia marex'owi jako uzytkownik standardowy (a nie z ograniczonymi prawami).
nastepnie wejdz w secpol.msc
teraz zasady zabezpieczen lokalnych–>opcje zabezpieczen –> dostep sieciowy: udostepnianie i model zabezpieczen dla kont lokalnych –> zmien na samych siebie a nie tylko gosc.
teraz powinno ruszyc :)

Piszesz nadaj uprawnienia marex'owi jako uzytkownik standardowy ale w XP moge storzyc przecierz Administrtora komputera albo uzytwkonika z ograniczonymi prawami. Stworzylem adminstrtora i zmienilem na samych siebie i nic :( Net dziala na 98 ale nie moge nadal dostac sie na XP
Dsad
Dodano
18.07.2004 03:36:32
Jesli masz komunikat "kabel sieciowy jest odlaczony" to po jaki drut kombinujesz z ustawieniami ? Sprawdz sobie kabel (podmien na jakis inny – krosowany) albo sprawdz sieciowki czy ktoras nie padla (zerknij czy diody swieca). Tak jak do tej pory, mozna pisac do wigilli i guzik z tego jest.

P.S. Dlaczego nie kontynuujesz w zalozonym wczesniej temacie, tylko skaczesz i dopisujesz sie gdzie popadnie ? Juz raz zamknalem temat.
EL NINO
Dodano
18.07.2004 02:05:39
w 98 w otoczeniu sieciowym nic nie widac a w wlasciowsciach TCP/IP ip 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 i brama 192.168.0.1 bo na XP IP jest takie . Komputer : MareX no i Grupa robocza MSHOME taka sama jak na XP

w XP nie ma sensu uruchamiac kreatora bo widzi ze kabel jest odlaczony. poprzednio gdy ustailem brame kabel sie sie podlaczyl

no ale uruchomilem ten kreator tak jak mi poleciles ale zingorowalem to ze kabel jest niepodlaczony i nic zero rezultatu

––––––––––––––––––––
Dodane: Wkurzylem sie i narzucam ponownie 98 no i co sie dzieje ??? Juz w trakcie narzucania kabel sieciowy ulega podlaczeniu a na XP widze 2 kompy w otoczeniu sieciowym. I co to za zagadaka ??? Pewnie skonczy sie na tym ze zostanie tak ze bede mial neta na 98 ale nie bede mogl z niego dostac sie na XP ( czyli tam gdzie udostepnie cos na XP )
Dsad
Dodano
18.07.2004 01:33:54
windows 98: podaj co masz w otoczeniu sieciowym
windowsxp: uruchom kreatora sieci

pamietaj:
1. grupa robocza musi byc taka sama
2. jesli statyczne adresy ip to tez niech beda tej samej klasy (np. 192.168.0.1. i drugi 192.168.0.2.)
3. te same maski (np. 255.255.255.0)
po restarcie po wpisaniu ping danego adresu ip komputer powinien odpowiedziec. jesli nie to moze padla sieciowka, byc moze z kablem cos nie tak.

jesli nie chcesz uzywac stalych ip to uruchom dhcp na obu kompach.

daj cynk, jak to zrobisz.
Szymon Grabiński
Dodano
17.07.2004 21:32:14
cholera miedzyczasie scigaly mi sie aktualizacje systemu XP no i po ich instalacji wszytko padlo . Kabel sieciowy odlacony. To zrobilem przywracanie systemu na XP i to nic nie dalo to usunolem tego uzytkownika na 98 ( teraz jak sie komp wlacza to wyskakuje mi okienko ale nie ma tam zadnego uzytwonika tylko kilkam anuluj i leci dalej )

Poprzednio aby storzyc siec korzystem z http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=18414&highlight= a teraz nic to nie daje

Na 98 nawte nie widac wlasnego kompa w otoczeniu sieciowym i cala siec jest niedostepna w XP tak samo nic nie widac ( wczesniej tez nic nie bylo dopiero sie pojawilo jak siec zaczela dzialac )
Dsad
Dodano
17.07.2004 20:39:58
No nie bylo tam zadnego uzytkownika. To wiec dodalem uzywkonika Marex.

ok, i tutaj stop. teraz nadaj uprawnienia marex'owi jako uzytkownik standardowy (a nie z ograniczonymi prawami).
nastepnie wejdz w secpol.msc
teraz zasady zabezpieczen lokalnych–>opcje zabezpieczen –> dostep sieciowy: udostepnianie i model zabezpieczen dla kont lokalnych –> zmien na samych siebie a nie tylko gosc.
teraz powinno ruszyc :)
Szymon Grabiński
Dodano
17.07.2004 16:34:10
No nie bylo tam zadnego uzytkownika. To wiec dodalem uzywkonika Marex. Na Xp walczylem konto goscia i konto uzytkownika Marex z ograniczeiami pozniej Marex jako administrtor komputera i nic nadal dostep zabroniony .

A moze to cos to ale boje sie tego usuwac bo w Odmowie dopstepu do komputera z sieci mam : SUPPORT_383..a0

I jeszcze jedno w Uzyskiwanie dostepu do tego komputera z sieci : Wszyscy , Adminstror itd....

No ale jak chce dodac np lokalizacje np. Grupa_robocza i MareX to pyta o uzykownika i haslo podaje Marex i bez hasla to pokazuje ze nie mozna odnalezc takiego obiektu
Dsad
Dodano
17.07.2004 15:20:15
Start–Uruchom–>Control Userpasswords2
Szymon Grabiński
Dodano
17.07.2004 15:05:10
Hmmm ja sie nie loguje w ogole tzn odbywa sie to automatycznie . ale jak pamietam top jest to ta co jest w zarejestrowane dla...

ale to gdzie ja moge sprawdzic aby byc pewnym ???
Dsad
Dodano
17.07.2004 14:17:25
nie, to nie ten.
chodzi o nazwe, ktora masz wpisana (lub wpisujesz) logujac sie do komputera.
Szymon Grabiński
Dodano
17.07.2004 11:11:48
mam ten sam problem z tym udostepnianiem ale mie cos nie dziala

heeroo:
POSZLO! dodalem do XP uzytkownika takiego jak na 98 ... dzieki ;)

Tan uzytkonik to to co podawalem przy instalcji systemu i widac w walsciwosciach systemu w zakladca ogolne . Zarejesrtowany dla....
Bo takiego uzytkownika storzylem i lipa :(
Dsad
Dodano
17.07.2004 03:47:03
dodalem do XP uzytkownika takiego jak na 98

przeczytaj jeszcze raz mojego pierwszego posta :)
Szymon Grabiński
Dodano
14.06.2004 10:26:14
heeroo
Dodano:
13.06.2004 15:28:54
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2