WIN XP i 98 SE w jednym byli kompie
Mam problema mój dysk jest podzielony na 3 partycje:
– 2 podstawowe
– 1 rozszerzona
i mam 2 systemy (na osobnych partycjach podstawowych) XP i 98 SE na WIN XP mam system plików NTFS i WIN 98 FAT32. I nieumie zrobić uruchamiania tych systemów w pliku boot.ini :(:(
BO jak dopisałem tam linijke
E: = "Microsoft Windows"
to jak chcaiełm ten 98 właczyc to sie tylko komp restartował :(
Żeby uruchomic WIN 98 to najpierw mósze zmienić aktywna partycje na tą na której on sie znajduje.
Zainsatlowałem boot manager'a ale chyba nieobsłóguje systemu plików NTFS bo win 98 sie uruchamial spod niego a XP nie tylko sie komp restartowal.
Ma ktos jakis pomysł bo mi się juz skonczyły
Z góry THX
– 2 podstawowe
– 1 rozszerzona
i mam 2 systemy (na osobnych partycjach podstawowych) XP i 98 SE na WIN XP mam system plików NTFS i WIN 98 FAT32. I nieumie zrobić uruchamiania tych systemów w pliku boot.ini :(:(
BO jak dopisałem tam linijke
E: = "Microsoft Windows"
to jak chcaiełm ten 98 właczyc to sie tylko komp restartował :(
Żeby uruchomic WIN 98 to najpierw mósze zmienić aktywna partycje na tą na której on sie znajduje.
Zainsatlowałem boot manager'a ale chyba nieobsłóguje systemu plików NTFS bo win 98 sie uruchamial spod niego a XP nie tylko sie komp restartowal.
Ma ktos jakis pomysł bo mi się juz skonczyły
Z góry THX
Odpowiedzi: 7
hmm SyMon nieobsługuje bo miałem zainstalowanego SyMon 2 Profesional i nic :( 98 chodzil a XP nie
A gdyby nieobslugiwal, to znalazlby sie w moim poscie ? :mrgreen:PgX:... i obsługiwał NTFS 8)
Polecam XOSL. Sam z niego korzystam.
Kiedyś korzystałem z MasterBootera i obsługiwał NTFS 8)
Nie uzywalem, ale mozesz sprawdzic:
– BootIt
– MasterBooter
– SyMon
– XOSL
and more ...
– BootIt
– MasterBooter
– SyMon
– XOSL
and more ...
no włąsnie jeszcze nieznalazłem źadnego boot manager'a co obsłóguje system plików NTFS :(:( znacie jakiś ?
Jezeli tego w98 dogrywales jako drugiego, to nie masz szans skonfigurowac pliku boot.ini na partycji na ktorej stoi XP. To partycja NTFS i w98 jej nie widzi.
Albo poszukasz sobie jakiegos dobrego boot managera, albo niestety bedziesz zmuszony najpierw zainstalowac w98 a dopiero pozniej XP. No chyba ze XP postawisz na C: na FAT a w98 na D:.
Albo poszukasz sobie jakiegos dobrego boot managera, albo niestety bedziesz zmuszony najpierw zainstalowac w98 a dopiero pozniej XP. No chyba ze XP postawisz na C: na FAT a w98 na D:.
Strona 1 / 1