WIN Vista - czy mozna zwiekszyc istniejaca partycje??

Witam, mam pytanie : informatyk, który przygotowywał mi komputer podzielił 250 GB twardego dysku na 3 partycje. Niestety na dysk systemowym C:/ zostawił tylko 20 GB i zaczęło brakować miejsca. Inne 2 dyski maja po 105 GB. Czy można, nie formatując całego twardego dysku, zwiększyć pojemność dysku C:/ kosztem dysku D:/ ( zmniejszając jego pojemność) ?? A jeżeli można, to jak to zrobic? Będę wdzięczny za wyczerpującą odpowiedz! 8-[ Marcin

Odpowiedzi: 2

Zrobiłem tak, jak zaproponowałeś i niby jest ok ale jednak nie tak jak chciałem. Ale po kolei: chciałem zwiększyć miejsce na C czyli rozszerzyć partycje, ale sie nie dało. Zmniejszyłem wiec miejsce na E o 30GB i utworzył mi sie kolejny dysk. Dodałem go do C ale tylko jako folder, bo inaczej sie nie dało. I tu następuje dziwna sprawa: Folder o rozmiarze 30GB na C figuruje w spisie, ale całkowity rozmiar C to....19,9 GB. Dlaczego on nie widzi, ze ma więcej pojemności? A może coś źle zrobiłem? Może inaczej trzeba dodać? Myślałem, ze jak zabiorę wolne miejsce z E to komp zrozumie ze może dodać te wolne miejsce tam, gdzie ja sobie zażyczę. Ale niestety, miejsce na dyskach (jak wynika z menadżera dysków) można tylko zmniejszać a nie zwiększać. Czy coś mylę, czy tak rzeczywiście, niestety jest? Pzdr. Marcin
marbron
Dodano
21.01.2008 15:08:05
Można, ale z wypowiedzi wielu użytkowników wynika iż są problemy z uzyskaniem pożądanego rozmiaru partycji, gdyż Vista czasem nie zezwala na swobodny jej dobór. Opis gdzie to się znajduje jest np. [url=http://miron.ndesign.pl/2007/07/07/zmiana-rozmiaru-partycji-w-viscie/]TU[/url]. Jeśli coś nie zadziała zainteresuj się programem Paragon Partition Manager.
Endrju
Dodano
21.01.2008 13:20:03
marbron
Dodano:
21.01.2008 00:27:59
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1