Win 98 SE: internet nie chodzi
Witam wszystich.
Mam problem. Pod Windows 98 SE nie działa internet. Mam 1Mbps z dialogu. Karta sieciowa jest zainstalowana poprawnie, konfiguracja tez jest dobra, te wszystkie IP, bramy, DNS itp. Sprzęt na pewno nie jest uszkodzony bo pod win XP pro wszystki smiga bez zarzutu :D. Moźecie powiedziec ze po co mi internet na win 98 skoro mam na XP. Mam słaby komputer i chciałbym sobie pograc przez internet. Pod win 98 wszystko lepiej chodzi. A poza tym nie lubie jak coś nie działa a ja nie wiem dlaczego. Do tej pory bez problemu rozwiązywałem wszystkie problemy i uwaźam się za dosyć zaawansowanego uźytkownika.
Ale na pewno są lepsi experci ode mnie na tym forum. Pomocy!!! :cry: :cry: :cry: :cry:
Mam problem. Pod Windows 98 SE nie działa internet. Mam 1Mbps z dialogu. Karta sieciowa jest zainstalowana poprawnie, konfiguracja tez jest dobra, te wszystkie IP, bramy, DNS itp. Sprzęt na pewno nie jest uszkodzony bo pod win XP pro wszystki smiga bez zarzutu :D. Moźecie powiedziec ze po co mi internet na win 98 skoro mam na XP. Mam słaby komputer i chciałbym sobie pograc przez internet. Pod win 98 wszystko lepiej chodzi. A poza tym nie lubie jak coś nie działa a ja nie wiem dlaczego. Do tej pory bez problemu rozwiązywałem wszystkie problemy i uwaźam się za dosyć zaawansowanego uźytkownika.
Ale na pewno są lepsi experci ode mnie na tym forum. Pomocy!!! :cry: :cry: :cry: :cry:
Odpowiedzi: 7
CHciałem napisac ze rozwiązałem problem. Musiuałem ciągnąć najnowsze strowniki. Teraz mi troche głupio ale nie rozumiem czemu nie działało skoro wcześniej na tych wszystko było w porządku. W kaźdum razie dzięki za pomoc wszystkim.
W XP konfiguracje sprawdz sie komenda "ipconfig /all", natomiast w w98 "winipcfg".
Zobacz co znaczy blad 10043 –> http://support.3com.com/infodeli/inotes/techtran/933a_5ea.htm
Zresetowac/naprawic TCP/IP ? Fix dla winsocka ?
Nie masz przypadkiem jakiegos firewalla na tym w98 ?
Zobacz co znaczy blad 10043 –> http://support.3com.com/infodeli/inotes/techtran/933a_5ea.htm
Zresetowac/naprawic TCP/IP ? Fix dla winsocka ?
Nie masz przypadkiem jakiegos firewalla na tym w98 ?
i więcej screenów
Więc sterowniki są z płyty win 98. Dostałem na kartce co trzeba w pisać czyli te IP, bramy DNSy itp.
Dodam jeszcze źe wszystko chodziło porzednio znaczy sprzed reinstalacji jakiś miech temu. dodaje kilka zrzutów jak cos przyjdzie wam do głowy to piszcie.
Dodam jeszcze źe wszystko chodziło porzednio znaczy sprzed reinstalacji jakiś miech temu. dodaje kilka zrzutów jak cos przyjdzie wam do głowy to piszcie.
Jakiego drugiego ?Szymon Grabiński:czy dzialaja pingi do tego drugiego kompa i odwrotnie?
Quban, co za sterowniki instalowales ? Dla w98 ? Nie znam Dialogu – adres, ustawienia na XP otrzymujesz od nich, czy tez ustawiasz recznie ? Na tym w98 robisz to samo ?
troche malo informacji podales, wiec z laski swojej daj zrzut z ipconfig albo winipcfg z win98 oraz ipconfig /all z winxp.
czy dzialaja pingi do tego drugiego kompa i odwrotnie?
czy dzialaja pingi do tego drugiego kompa i odwrotnie?
Gry chodzą lepiej na WINXP(WIN2000 teź) nawet mimo słabego sprzętu. Więc odradzam WIN98 kaźdemu. Jeźeli nie wierzysz to poczytaj test na http://www.tech–report.com/reviews/2001q4/os/index.x?pg=1 (jest po angielsku). A co do twojego problemu to nie mam pojęcia. Moźe spróbuj doistalować jakieś dodatkowe protokoły.
Strona 1 / 1