win 98 + router
witam ,
mam pytanie mam siec a w niej 3 kompy(wszystkie pod win98 ).jeden laczy sie z netem czy jak zainstaluje router z modemem dsl to bedzie net w 2 pozostalych? czy musze miec linie dsl?czy jest to niekonieczne
pozdrawiam
mam pytanie mam siec a w niej 3 kompy(wszystkie pod win98 ).jeden laczy sie z netem czy jak zainstaluje router z modemem dsl to bedzie net w 2 pozostalych? czy musze miec linie dsl?czy jest to niekonieczne
pozdrawiam
Odpowiedzi: 18
jezeli masz juz siec lan ze switchem to wystarczy opcja 2 czyli modem–router. podpinasz go do jednego z wolnych portow w switchu i wpisujesz brame w opcjach sieci.
to wszystko.
to wszystko.
Szymon switch jest siec lan jest.teraz wystarczy zakup pudelka 3 w 1 i to rozwiaze wszytko tak??
router jest jedno portowy. opcja 3 to jest jedno pudelo (takie zintegrowane urzadzenie). opcja 2 rowniez. nie dostajesz 3 urzadzen np. osobno router, osobno switch, osobno modem. po prostu 3 w 1.
w twoim przypadku wazny jest switch, zeby polaczyc ze soba komputery tak aby utworzyly siec. musisz miec w kazdym komputerze karte sieciowa i polaczyc je kablem utp kat.5e z zakonczonymi wtykami rj–45.
kupienie samego modemu dsl+router jest dobre, gdy masz juz w domu switcha.
w twoim przypadku wazny jest switch, zeby polaczyc ze soba komputery tak aby utworzyly siec. musisz miec w kazdym komputerze karte sieciowa i polaczyc je kablem utp kat.5e z zakonczonymi wtykami rj–45.
kupienie samego modemu dsl+router jest dobre, gdy masz juz w domu switcha.
czy ten ruter wystarczy ze bedzie 1 portowy?
z góry dzięki Szymon zajmę się opcją numer 3
pozdro
pozdro
tpsa oferuje takie opcje:
1. modem dsl na usb bez routera (1zl w promocji), wiec albo kupujesz osobno router, albo dzielisz to routerem programowym
2. modem dsl+router (299zl), ale jesli chcesz to dzielic dalej na inne kompy to musisz miec switcha (5 portowy kosztuje od 60zl).
3. modem dsl+router+switch 4 portowy (399zl) no i to jest rozwiazanie kompleksowe.
u mnie w rejonie wszystko mozna dostac od reki. czy u ciebie? pewnie tez.
mozesz kupic usluge bez modemu, ale to jest malo oplacalne, bo jak policzysz, ze mina cie promocje w instalacji neostrady (podlaczenie), policzysz dojazdy i ewentualne problemy z konfiguracja obcych routerow to w sumie wyjdzie ci na to samo albo jeszcze drozej.
konfiguracja pakietu tpsy jest naprawde banalna, przy modelu modem–router–switch wystarczy zmienic tryb z bridge na router (wszystko opisane w instrukcji) i wpisac odpowiednie bramy w win98 (standardowo 10.0.0.138). przy modem–router trzeba juz tylko wpisac bramy.
powodzenia!
1. modem dsl na usb bez routera (1zl w promocji), wiec albo kupujesz osobno router, albo dzielisz to routerem programowym
2. modem dsl+router (299zl), ale jesli chcesz to dzielic dalej na inne kompy to musisz miec switcha (5 portowy kosztuje od 60zl).
3. modem dsl+router+switch 4 portowy (399zl) no i to jest rozwiazanie kompleksowe.
u mnie w rejonie wszystko mozna dostac od reki. czy u ciebie? pewnie tez.
mozesz kupic usluge bez modemu, ale to jest malo oplacalne, bo jak policzysz, ze mina cie promocje w instalacji neostrady (podlaczenie), policzysz dojazdy i ewentualne problemy z konfiguracja obcych routerow to w sumie wyjdzie ci na to samo albo jeszcze drozej.
konfiguracja pakietu tpsy jest naprawde banalna, przy modelu modem–router–switch wystarczy zmienic tryb z bridge na router (wszystko opisane w instrukcji) i wpisac odpowiednie bramy w win98 (standardowo 10.0.0.138). przy modem–router trzeba juz tylko wpisac bramy.
powodzenia!
a czy zakup routera w ktorym jest na stale wbudowany modem dsl – nic by nie dalo?
szymon i jeszcze jedno w tpsa zakupie pakiet modem–switch –router od ręki ?
szymon nie chce instalowac programow typu kerio, wingate itp.chodzi mi o dzielenie mojego polaczenia internetowego, (przez router chyba bylo by ok) jednak dzielenie polaczenia przez system typu linux zwalnia transfer ale w przypadku 3 kompow byla by to niewielka zmiana, tak jak wspomniales o zakupie modemu od tpsa wraz z routerem na usb to chyba nie potrzebne by bylo instalowanie programow dzielacych lacze internetowe
aj, sorry, dopiero teraz wczytalem sie w twojego posta. jesli masz kase to polecam pakiet tpsa modem–switch–router. dziala naprawde rewelacyjnie. cena urzadzenia 399zl.
nie potrzebujesz zadnej innej linii, niz ta, z ktorej do tej pory korzystasz. technicy z tpsa skrosuja tylko odpowiednie kabelki w centrali i po krzyku.
jesli zalezy ci na oszczednosciach to mozesz zrobic tak. kupujesz od tpsa modem za 1zl na usb wraz z usluga neostrada (wariant 128, 640, etc.). instalujesz sobie np. win kerio router i po smiesznie latwej konfiguracji wszystkie trzy komputery korzystaja z neta. musisz jednak liczyc sie z tym, ze aby komputery do ktorych nie jest podlaczony bezposrednio modem mialy dostep do neta – musi chodzic komputer z podlaczonym modemem.
przy opcji ze sprzetowym routerem wystarczy ze masz uruchomiony router.
na twoim modemie wewnetrznym neostrada (dsl) nie ruszy.
nie potrzebujesz zadnej innej linii, niz ta, z ktorej do tej pory korzystasz. technicy z tpsa skrosuja tylko odpowiednie kabelki w centrali i po krzyku.
jesli zalezy ci na oszczednosciach to mozesz zrobic tak. kupujesz od tpsa modem za 1zl na usb wraz z usluga neostrada (wariant 128, 640, etc.). instalujesz sobie np. win kerio router i po smiesznie latwej konfiguracji wszystkie trzy komputery korzystaja z neta. musisz jednak liczyc sie z tym, ze aby komputery do ktorych nie jest podlaczony bezposrednio modem mialy dostep do neta – musi chodzic komputer z podlaczonym modemem.
przy opcji ze sprzetowym routerem wystarczy ze masz uruchomiony router.
na twoim modemie wewnetrznym neostrada (dsl) nie ruszy.
czy nie wystarczy zwykla linia abonamencka tpsa aby zainstalowac router z modemem dsl?
teraz mam zamowiony pakiet internetowy w tpsa
jest linia isdn,linia telefoniczna sorry ze tego nie napisalem, czy ten modem dsl wskura cos ze bedzie net na pozostalych 2 kompach jak pisalem w pierwszym poscie?prosze o porade
z gory dzieki
jest linia isdn,linia telefoniczna sorry ze tego nie napisalem, czy ten modem dsl wskura cos ze bedzie net na pozostalych 2 kompach jak pisalem w pierwszym poscie?prosze o porade
z gory dzieki
to ty sie laczysz przez numer dostepy dial–up?! co to jest za operator? jakie transfery? jeszcze jak mi powiesz ze to modem w stylu pentagram hex to juz w ogole siade ;)
modem wewnetrzyn instalowany na slocie w plycie glowniej komputera wtyki tak jak w przypadku modemu nie sa ethernetowe
czy bedzie konieczne instalowanie linii dsl?
tak wiec chyba router bedzie zbedny jednyne rozwiaznie to 2 karty sieciowe i odpowiedni system operacyjny serwerowy
czy bedzie konieczne instalowanie linii dsl?
tak wiec chyba router bedzie zbedny jednyne rozwiaznie to 2 karty sieciowe i odpowiedni system operacyjny serwerowy
jedyny problem jaki ja widze, to kwestia wtyczek. jesli sa ethernetowe to nie powinno byc problemu.
co rozumiesz pod pojeciem modem wewnętrzny?!
co rozumiesz pod pojeciem modem wewnętrzny?!
neta mam z modemu wewnetrznego– czy konieczna bedzie instalacja linii dsl>?
Skad masz neta ? Stara neostrada ? DSL ?dk:czy jak zainstaluje router z modemem dsl
Moim zdaniem będziesz miał neta na dwóch pozostałych kompach :lol: :lol: :lol: I moźesz spokojnie inwestować w ROUTER :wink: :wink:
Strona 1 / 1