win 98 na win XP
Nie wiem czy to dobre miejsce, ale niech juź będzie. Otóź mam taki kłopot. Mam Win XP i chciałbym sobie zainstalować na nim 98. Niby proste, ale mam kłopot. Mianowicie mam 3 partycje:
1. startowa (czy jakoś tak:))*format–NTFS–8GB – tutaj mam zainstalowanego XP
2. logiczna–format–NTFS–6GB – róźne pliki
3. logiczna–format–FAT32–6GB – puste miejsce na 98
Próbuje zainstalować z poziomu XP, ale nie idzie. Z dyskietki startowej teź, bo jak juź mi się uruchomi instalator to mi zgłasza błąd źe mam niepoprawny system plików (NTFS) i się wyłącza. Tego nie rozumiem bo przecieź główną partycję mam rzyeczywiście NTFS, ale mam jaszcze jedną z FAT32, więć komp powinien ją widzieć.
Tylko nie piszcze źe muszę zmienić format na FAT32, bo to odpada. Czy jest jakiś inny sposób. Za pomoc wielkie dzieki.
1. startowa (czy jakoś tak:))*format–NTFS–8GB – tutaj mam zainstalowanego XP
2. logiczna–format–NTFS–6GB – róźne pliki
3. logiczna–format–FAT32–6GB – puste miejsce na 98
Próbuje zainstalować z poziomu XP, ale nie idzie. Z dyskietki startowej teź, bo jak juź mi się uruchomi instalator to mi zgłasza błąd źe mam niepoprawny system plików (NTFS) i się wyłącza. Tego nie rozumiem bo przecieź główną partycję mam rzyeczywiście NTFS, ale mam jaszcze jedną z FAT32, więć komp powinien ją widzieć.
Tylko nie piszcze źe muszę zmienić format na FAT32, bo to odpada. Czy jest jakiś inny sposób. Za pomoc wielkie dzieki.
Odpowiedzi: 3
Podczas instalacji windowsa 98, obojętnie na jakiej partycji to partycja podstawowa/aktywna musi być w facie. U ciebie jest na ntfs. Więc nie zainstalujesz.
No chyba źe zastosujesz jakiś bootloader. Wtedy po włączeniu kompa i wybraniu opcji program ten jedną partycję ukryje a aktywną ustawi tą z której ma się uruchomić/na której będziesz instalować system.
No chyba źe zastosujesz jakiś bootloader. Wtedy po włączeniu kompa i wybraniu opcji program ten jedną partycję ukryje a aktywną ustawi tą z której ma się uruchomić/na której będziesz instalować system.
Tak nie zainstalujesz 98.
poczytaj To :
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=10122&highlight=instalacja+98
Na pewni masz poprawnie sformatowaną partycję w facie ?
Bo na ntsf nie ma szans na zainstalowanie 98.
poczytaj To :
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=10122&highlight=instalacja+98
Na pewni masz poprawnie sformatowaną partycję w facie ?
Bo na ntsf nie ma szans na zainstalowanie 98.
dysku 98 powinno ruszyć!!! powinien widzec tylko jedna partycję właśnie sformatowaną w fat32, jeźeli nie znajdzesz tu odpowiedzi..odsyłam cię do strony www.iekspert.pl tam ci pomogą .....mi pomogli :D
Strona 1 / 1