win 98 na win XP

Nie wiem czy to dobre miejsce, ale niech juź będzie. Otóź mam taki kłopot. Mam Win XP i chciałbym sobie zainstalować na nim 98. Niby proste, ale mam kłopot. Mianowicie mam 3 partycje:

1. startowa (czy jakoś tak:))*format–NTFS–8GB – tutaj mam zainstalowanego XP
2. logiczna–format–NTFS–6GB – róźne pliki
3. logiczna–format–FAT32–6GB – puste miejsce na 98

Próbuje zainstalować z poziomu XP, ale nie idzie. Z dyskietki startowej teź, bo jak juź mi się uruchomi instalator to mi zgłasza błąd źe mam niepoprawny system plików (NTFS) i się wyłącza. Tego nie rozumiem bo przecieź główną partycję mam rzyeczywiście NTFS, ale mam jaszcze jedną z FAT32, więć komp powinien ją widzieć.

Tylko nie piszcze źe muszę zmienić format na FAT32, bo to odpada. Czy jest jakiś inny sposób. Za pomoc wielkie dzieki.

Odpowiedzi: 3

Podczas instalacji windowsa 98, obojętnie na jakiej partycji to partycja podstawowa/aktywna musi być w facie. U ciebie jest na ntfs. Więc nie zainstalujesz.

No chyba źe zastosujesz jakiś bootloader. Wtedy po włączeniu kompa i wybraniu opcji program ten jedną partycję ukryje a aktywną ustawi tą z której ma się uruchomić/na której będziesz instalować system.
SLAY3R
Dodano
28.12.2003 00:11:20
Tak nie zainstalujesz 98.
poczytaj To :

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=10122&highlight=instalacja+98

Na pewni masz poprawnie sformatowaną partycję w facie ?
Bo na ntsf nie ma szans na zainstalowanie 98.
MarcinX
Dodano
27.12.2003 20:02:13
dysku 98 powinno ruszyć!!! powinien widzec tylko jedna partycję właśnie sformatowaną w fat32, jeźeli nie znajdzesz tu odpowiedzi..odsyłam cię do strony www.iekspert.pl tam ci pomogą .....mi pomogli :D
Pax
Dodano
27.12.2003 19:45:42
rantag
Dodano:
27.12.2003 18:43:34
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1