Win 2000 nie łączy się z Internetem

Witam.
Postanowiłem sobie zrobić serwer na komputerze 166Mhz, 32 MB RAM–u, Win 2000 PL Pro.

Podczas łączenia komputerów (Win XP z którego piszę) z tym "serwerem" przez sieć lokalną (skrętka) to wszystko jest OK.

Gorzej jest z podłączeniem W2k do Internetu. Próbowałem łączyć przez sieciówkę (na 100% sprawna) i USB (karta USB) z takim samym skutkiem. W Win XP od razu mi wykryło to połączenie. Pamiętam, źe kiedyś na tym złomie połączyłem się z Internetem (sieciówka) pod Win 98.

Próbowałem wszelkich ustwaień, kreatorów połączenia, instalacji PPPoE, dodawania i usuwania składników sieciowych i nic.

Żebym chociaź widział czy to wina systemu, czy sprzętu... Chciałem uruchomić Linuxa live, ale 32 MB RAM–u to za mało. W ogóle jakie ja miałem problemy z tym (i innym) RAM–em! Ten co mam teraz jest sprwany – testowany Memtestem+

Mam nadzieję, źe nie bedzie to mój kolejny problem, który nie zostanie rozwiązany (ja to mam na prawdę pecha...). A monitoring pokoju bez zdalnej kontroli to juź nie to samo.

Pozdrawiam i dzięki za ewentualną pomoc.
Rafał Kochanowski

Odpowiedzi: 3

Juź wiem w czym tkwił problem. Aź mi głupio, źe dopiero po 2 dniach kombinowania wpadłem na to.

Nie napisałem, źe mam Chello. Tam jest tak, źe jak zmienia się sprzęt, to trzeba skorzystać z takiego formularza. Kiedyś, nawet jak się nie zaktualizowało danych, to Internet i tak działał. A teraz zrobili tak, źe nie otwierają się wszystkie strony pozą tą jedną gdzie jest formularz. Mogliby chociaź maila wysałać, źe coś się zmieniło.

Po kolei sprawdzałem wszystko co moźe powodować problem i nie wpadłem, źe to "wina" (moźe nie wina...) Chello.

No tak... sam pytam i odpowiadam... Ale moźe komuś się to przyda w przyszłości.
rafal_85
Dodano
03.09.2004 19:11:31
route add default gw (adres komputera przez który łączysz się) (nazwa karty)
Przykład:
route add default gw 192.168.0.1 eth0
Zobacz, co dalej będzie działo się.
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
03.09.2004 17:28:24
[ AKTUALIZACJA ]

Uruchomiłem Linuxa z płyty (taki bardzo mało wymagający) i po wpisaniu jakiegokolwiek adresu www pojawia się komunikat:
DNS lookup failed for http://www.google.pl/
Continue could hang until DNS timeout.
Maybe change to DNS INTERNAL in Prefs/Network?

Przypominam, źe sieć lokalna działa. Jak na razie jedyne co mi przychodzi do głowy, to uszkodzona płyta główna. Ale czy to jest moźliwe? Wszystko poza łączeniem z Internetem działa. Dodam, źe aktualizacja BIOS–u nie zmieniała sytuacji.
rafal_85
Dodano
03.09.2004 17:22:46
rafal_85
Dodano:
02.09.2004 21:25:49
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1