Wieszanie się systemu w czasie gry
Witam!
Od kiedy zmieniłem kartę graficzną na GF 6600 GT Ladteka, mam problem z grami. Po paru minutach obraz na monitorze zamiera i tylko twardy reset pomaga uruchomić komputer. Mam płytę główną MSI K7N2, procesor Athlon 2600+, RAM 512 Kingstona na 1 kości, dysk 160GB Maxtor oraz system XP. Po pierwszych objawach wgrałem najnowsze stery, postawiłem od nowa system, nawet zaktualizowałem bios płyty. Sytuacja w dalszy ciągu się powtarza. Czy miał ktoś podobne problemy, proszę o odpowiedź.
Od kiedy zmieniłem kartę graficzną na GF 6600 GT Ladteka, mam problem z grami. Po paru minutach obraz na monitorze zamiera i tylko twardy reset pomaga uruchomić komputer. Mam płytę główną MSI K7N2, procesor Athlon 2600+, RAM 512 Kingstona na 1 kości, dysk 160GB Maxtor oraz system XP. Po pierwszych objawach wgrałem najnowsze stery, postawiłem od nowa system, nawet zaktualizowałem bios płyty. Sytuacja w dalszy ciągu się powtarza. Czy miał ktoś podobne problemy, proszę o odpowiedź.
Odpowiedzi: 20
mnietek:Witam Pieknie Wszystkich Fachowców w branźy komputerowej i Tych mało lub nic nie kumajacych w tej dziedzinie. Ja jestem z tych drugich i tutaj nowy.
Podłączam się pod temat bo mam podobny problem.
Komuter czasem zawiesza sie i trzeba resetować czsami sam się resetuje czasami wygasza się obraz na monitorze i teź trzeba zresetować.Po takim zdaźeniu zapisane wcześniej ustawienia np. w playerze znikają tak jakby tracił pamięć. Dzieje się tak od paru tygodni wcześniej wszystko było ok. nie pomogła kilkakrotna konfiguracja systemu wczytanie nowych programów i tp. Mam zasilacz 400W, 1gb (2x512)pamięci RAM procesor Alton 64 3000+ 2,01 ghz.
2 dyski 80 i 160 DVD RW i CD RW. Tyle chwalenia się.
Bardzo prosze Fachmanów o podpowiedź co moźe być tego przyczyną?.
Życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Pozdrawiam :–)
mnietek
Z przyjemnością chciałem poinformować źe problem mój został rozwiązany.
A mianowicie jedna z dwu pamięci RAM (512) była uszkodzona, Po wymianie wszystko wróciło do normy. :D
Pozdrawiam :
mnietek
A da radę sprawdzic everestem jaki się ma zasilacz ??
Miewam podobne problemy w czasie grania !!
U mnie wygląda to tak :
Właściwości czujnika:
Typ czujnika ITE IT8705F (ISA 290h)
Temperatury:
Płyta główna 25 C (77 F)
Procesor 29 C (84 F)
SAMSUNG SP0812N 29 C (84 F)
SAMSUNG SV0412H 39 C (102 F)
Wentylatory:
Procesor 2596 RPM
Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 1.46 V
+2.5 V 2.50 V
+3.3 V 3.31 V
+5 V 5.11 V
+12 V 12.10 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.05 V
VBAT baterii CMOS 3.34 V
Miewam podobne problemy w czasie grania !!
U mnie wygląda to tak :
Właściwości czujnika:
Typ czujnika ITE IT8705F (ISA 290h)
Temperatury:
Płyta główna 25 C (77 F)
Procesor 29 C (84 F)
SAMSUNG SP0812N 29 C (84 F)
SAMSUNG SV0412H 39 C (102 F)
Wentylatory:
Procesor 2596 RPM
Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 1.46 V
+2.5 V 2.50 V
+3.3 V 3.31 V
+5 V 5.11 V
+12 V 12.10 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.05 V
VBAT baterii CMOS 3.34 V
Niestety nie była to wina zasilacza po zainstalowniu zasilacza kolegi u którego chodzi bezproblemowo sytuacja się powtarza.
Pozdr.
mnietek
Pozdr.
mnietek
No to sam widzisz jak to wygląda. Prawdą jest źe nie moźna tak do końca wierzyć tym wskazaniom, a najlepszy byłby pomiar miernikiem.
Tak czy inaczej, z tego co napisałeś jasno wynika źe zasilacz którego uźywasz jest za słaby. Po pierwsze czego oczekiwać od czegoś co kosztuje 40zł?
Zainwestuj w poźądny zasilacz (200zł), będziesz miał święty spokój i duźe szanse źe nic ci się w budzie nie sfajczy.
Odnośnie tych stron do wyliczania potrzebnej mocy...
Nie chodzi o dokładność, bo podany pobór mocy jest najwyźszy z moźliwych. Chodzi raczej o to źeby choć w przybliźeniu znać apetyt swojego komputera. Przecieź jasne jest, źe jeśli wyjdzie ci 432W to nie kupisz takiego zasilacza, kupisz zbliźony i zapewne o mocy wyźszej niź podana.
Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku
Tak czy inaczej, z tego co napisałeś jasno wynika źe zasilacz którego uźywasz jest za słaby. Po pierwsze czego oczekiwać od czegoś co kosztuje 40zł?
Zainwestuj w poźądny zasilacz (200zł), będziesz miał święty spokój i duźe szanse źe nic ci się w budzie nie sfajczy.
Odnośnie tych stron do wyliczania potrzebnej mocy...
Nie chodzi o dokładność, bo podany pobór mocy jest najwyźszy z moźliwych. Chodzi raczej o to źeby choć w przybliźeniu znać apetyt swojego komputera. Przecieź jasne jest, źe jeśli wyjdzie ci 432W to nie kupisz takiego zasilacza, kupisz zbliźony i zapewne o mocy wyźszej niź podana.
Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku
spiderko:Sterowniki z płyty głównej masz zainstalowane?
Jeśli masz moźliwość to sprawdź komputer na lepszym zasilaczu, moźe być nawet 300W ale dobrej firmy (tj. Modecom, Forton), Chieftec, Tagan, Topower, itd.
Sprawdze jak się uda to stawiam Ci Piwo do Radlina mam tylko kawałek. :mrgreen:
Powodzenia w Nowym Roku
Pozdrawiam:
mnietek
Sterowniki z płyty głównej masz zainstalowane?
Jeśli masz moźliwość to sprawdź komputer na lepszym zasilaczu, moźe być nawet 300W ale dobrej firmy (tj. Modecom, Forton), Chieftec, Tagan, Topower, itd.
mettal:Niskie te napiecia... a +5V ??? Powinno byc: napiecie rdzenia, +3.3V, +5V, +12V...
Niestety nie jest pokazana wartość +5V
pozdr :)
mnietek
Niskie te napiecia... a +5V ??? Powinno byc: napiecie rdzenia, +3.3V, +5V, +12V...
spiderko:No to juź jesteśmy prawie w "domu", napisz tu jakie napięcia ci podaje program Everest.
Oto wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora – 1.50V
+ 3,3 V – 3,18V
+ 12V – 11,65V
DIMM – 2,56V
pozdr :)
mnietek
Komputer –> Czujnik –> Wartości napięć
spiderko:No to juź jesteśmy prawie w "domu", napisz tu jakie napięcia ci podaje program Everest.
Mam juź zainstalowany program Everest ale niestety nie wiem gdzie odczytać te napięcia prosze bardzo o podpowiedź.
pozdrawiam :(
mnietek
http://download.chip.pl/download_134423.html
a z tąd?
a z tąd?
No niestety mamy problem bo nie wiem jak zassać ten programik bo wyświetla mi się jakaś ruska stronka a ja po rusku ani w ząb prosze pliczek na mietzyl@rybnet.pl
i jak szukać te napięcia ? :oops:
Pozdrawiam :)
nmietek
No to juź jesteśmy prawie w "domu", napisz tu jakie napięcia ci podaje program Everest.
spiderko:...Mam zasilacz 400W...
Marka? Model?
Większość takich problemów powoduje zasilanie, czasami kondensatory na płycie głównej są napuchnięte i komputer wariuje, a kiedy indziej zasilacz podaje napięcie odbiegające od normy.
Mam zasilacz Marki Tracer MGB 400ATX
pozdrawiam :)
mnietek
wwojtek26:
tu wyliczysz jaka moc jest ci potrzebna
http://www.jscustompcs.com/power_supply/Power_Supply_Calculator.php?cmd=AMD
Jedyna sensowna strone jaka znalazlem do obliczenia przyblizonego zapotrzebowania na POWER to tutaj http://extreme.outervision.com/index.jsp
wwojtek26:
tu wyliczysz jaka moc jest ci potrzebna
http://www.jscustompcs.com/power_supply/Power_Supply_Calculator.php?cmd=AMD
Jedyna sensowna strone jaka znalazlem do obliczenia przyblizonego zapotrzebowania na POWER to tutaj http://extreme.outervision.com/index.jsp
...Mam zasilacz 400W...
Marka? Model?
Większość takich problemów powoduje zasilanie, czasami kondensatory na płycie głównej są napuchnięte i komputer wariuje, a kiedy indziej zasilacz podaje napięcie odbiegające od normy.
Witam Pieknie Wszystkich Fachowców w branźy komputerowej i Tych mało lub nic nie kumajacych w tej dziedzinie. Ja jestem z tych drugich i tutaj nowy.
Komuter czasem zawiesza sie i trzeba resetować czsami sam się resetuje czasami wygasza się obraz na monitorze i teź trzeba zresetować.Po takim zdaźeniu zapisane wcześniej ustawienia np. w playerze znikają tak jakby tracił pamięć. Dzieje się tak od paru tygodni wcześniej wszystko było ok. nie pomogła kilkakrotna konfiguracja systemu wczytanie nowych programów i tp. Mam zasilacz 400W, 1gb (2x512)pamięci RAM procesor Alton 64 3000+ 2,01 ghz.
mnietek
mnietek
Witam Pieknie Wszystkich Fachowców w branźy komputerowej i Tych mało lub nic nie kumajacych w tej dziedzinie. Ja jestem z tych drugich i tutaj nowy.
mnietek
mnietek