Wiesza się tuź po starcie.Detecting...i koniec
cześć,
problem pojawił się gdy podłączyłem nagrywarkę na miejsce starego, wysłuzonego cdromu. Początkowo ustawiłem ją na slave, poniewaź mam jeszcze do tego podłączony drugi dysk. po paru dniach komputer zawiesił się tuz po starcie, właśnie przy wyszukiwaniu/sprawdzaniu dysków. Zmieniłem nagrywarkę na master, drugi mój dysk został określony jako slave i przez długi czas było wszystko ok. Od paru dni komp znów się wiesza. Wystarczy, źe nagrywarkę na chwilę odłączę, by za moment ją podłączyć i wszystko działa. ale znów na pare dni tylko. co moźe być przyczyną takiej sytuacji? Z góry dzięki za pomoc.
problem pojawił się gdy podłączyłem nagrywarkę na miejsce starego, wysłuzonego cdromu. Początkowo ustawiłem ją na slave, poniewaź mam jeszcze do tego podłączony drugi dysk. po paru dniach komputer zawiesił się tuz po starcie, właśnie przy wyszukiwaniu/sprawdzaniu dysków. Zmieniłem nagrywarkę na master, drugi mój dysk został określony jako slave i przez długi czas było wszystko ok. Od paru dni komp znów się wiesza. Wystarczy, źe nagrywarkę na chwilę odłączę, by za moment ją podłączyć i wszystko działa. ale znów na pare dni tylko. co moźe być przyczyną takiej sytuacji? Z góry dzięki za pomoc.
Odpowiedzi: 6
mój komputer –sprzęt – menagre urządzeń – kontrolery IDE?ATAPI – podstawowy/pomiocniczy kanał IDE – ustawienia zaawansowane – bieźący tryb transferu.
Jednak jeźeli to LiteOn to raczej bym sie za zmianę taśmy najpierw zabrał.
Jednak jeźeli to LiteOn to raczej bym sie za zmianę taśmy najpierw zabrał.
Nagrywarka jest firmy Lite–On. To jest combo, nagrywarka + cdrom. Moźesz mi dokładniej wyjaśnić, gdzie zmienia się tryb pracy na PIO i co oznacza skrót UDMA? Jestem laikiem w tych zagadnieniach. Dzięki za szybka inwetrwencję.
skoro ATAPI to nagrywarka.
Zaraz pewnie isę okaźe, źe jest to LG – jeźlei tak to musisz sprawdzić, czy błędy będą sie powtarzać, gdy ustawisz tryb jej pracy na PIO.
Prawdopodobnie system wykrywa ją jako UDMA, ale sprzęt – sam z siebie lub z powodu np. wady taśmy nie jest w stanie realizować takiego transferu i usiłuje na PIO ją przełączyć i wtedy ten problem z wykrywaniem następuje.
Zaraz pewnie isę okaźe, źe jest to LG – jeźlei tak to musisz sprawdzić, czy błędy będą sie powtarzać, gdy ustawisz tryb jej pracy na PIO.
Prawdopodobnie system wykrywa ją jako UDMA, ale sprzęt – sam z siebie lub z powodu np. wady taśmy nie jest w stanie realizować takiego transferu i usiłuje na PIO ją przełączyć i wtedy ten problem z wykrywaniem następuje.
Znalazłem coś takiego w logach zdarzeń > System z godziny dzisiejszego uruchamiania w trakcie którego był zwis : "Urządzenie DeviceIdeIdePort0 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu" Źródło atapi. Mówi Ci to coś? :?:
pzdr
pzdr
Sprawdź w logach – panel sterowania – narzędzia administracyjne – podgląd zdarzeń – czy nie ma jakiejś informacji związanej z tą nagrywarką.
Byłaby to jakaś wskazówka.
Byłaby to jakaś wskazówka.
Taśma za kaźdym razem wygląda na solidnie zamocowaną. Z zasilaniem jest chyba wszystko ok, inaczej "poprawienie" tasmy by nie pomagało. moźe coś, gdzieś trzeba dobrze ustawić...
Strona 1 / 1