Wiersz poleceń

Zauwaźylem ze przestały mi dzialac komendy wydawane w wierszu poleceń tzn. nie do konca przestały.Wpisujac odpowiednio cmd i potem np.help,ipconfig czy inne mam komunikat: "Nazwa 'help' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy."
Natomiast jak przejde do katalogu winnt/system32 to wszystko śmiga prawidłowo.

Nie pamietam czy moze cos kiedyś wylaczyłem czy coś ?Moze ktoś spotakał podobny problem.

Odpowiedzi: 5

Na jamie Nixtone zasugerował Ci pewne rozwiązanie do sprawdzenia.
Rebe
Dodano
21.07.2004 11:46:40
Źle sie wyraziłem.Piszac z płyty mialem wlasnie na myśli backup rejestru.

Małe niedopatrzenie bo nie napisalem ze chodzi o W2K choc prawdopodobnie porada jest nadal aktualna.
*Pawel*
Dodano
21.07.2004 01:09:06
*Pawel*:
Myślałem ze znajdzie sie "łagodniejsze" lekarstwo.Przywrócenie rejestru z płyty instalacyjnej to chyba juz lepiej postawic system od nowa.Mam co prawda obraz ale myślałem ze jakos da sie to zaleczyc.W zasadzie nie przeszkadza mi to bardzo ze nie dziala wiec moze jeszcze poczekam z decyzją.

Myślisz źe mogłem nieopatrznie coś usunąć z rejestru ?W zasadzie do czyszczenia uzywam Worksa Symanteca i RegCleana wiec nie sadze aby te narzedzia wywaliły cos systemowego z rejestru.

To nie jest z płyty instalacyjnej tylko z folderu Volume Inf gdzie w plikach
software, system , sam , security i default znajduje się m.in kopia rejestru XP utworzona zaraz po instalacji.
Seeker
Dodano
21.07.2004 00:57:03
Myślałem ze znajdzie sie "łagodniejsze" lekarstwo.Przywrócenie rejestru z płyty instalacyjnej to chyba juz lepiej postawic system od nowa.Mam co prawda obraz ale myślałem ze jakos da sie to zaleczyc.W zasadzie nie przeszkadza mi to bardzo ze nie dziala wiec moze jeszcze poczekam z decyzją.

Myślisz źe mogłem nieopatrznie coś usunąć z rejestru ?W zasadzie do czyszczenia uzywam Worksa Symanteca i RegCleana wiec nie sadze aby te narzedzia wywaliły cos systemowego z rejestru.
*Pawel*
Dodano
20.07.2004 23:21:35
Zrobiłem sobie takie własnie kuku – mnie teź nachodzą chwile bezmyślności – przy mechanicznym klepaniu del w ramach czyszczenia rejestru.
Lekarstwem na to było jego przywrócenie z płyty instalatora w sposób opisany tu:

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545

Link ten wygrzebał EL NINO – to zaleta, któremu się nie chciało – to zaś bezsprzecznie wada :lol: – wyeksportować do pliku kilku wpisów rejestru, by mi je przesłać i zasugerował bym sobie poczytał i sam za robotę wziął miast na drapane czekał :wink:

PS.
Najlepiej sobie tę instrukcję MS wydrukuj, bo na mój rozum jest nie jest do zapamiętania :wink:
Rebe
Dodano
20.07.2004 19:28:15
*Pawel*
Dodano:
20.07.2004 18:04:54
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1