Wiersz poleceń
Jak uruchomić program.exe z wiersza poleceń.
Pisząc pełną ścieźkę w linii uruchom program startuje, z wiersza poleceń wchodzę do katalogu pliku exe i próba uruchomienia kończy się informacją: Nazwa nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne program wykonywalny lub plik wsadowy. Muszę zrobić plik *.bat uruchamiający program jako skrypt logowania dla uźytkownika. Dodam źe nie mogę umieścić w autostarcie poniewaź uźytkownik nie ma praw do eksploratora.
Pisząc pełną ścieźkę w linii uruchom program startuje, z wiersza poleceń wchodzę do katalogu pliku exe i próba uruchomienia kończy się informacją: Nazwa nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne program wykonywalny lub plik wsadowy. Muszę zrobić plik *.bat uruchamiający program jako skrypt logowania dla uźytkownika. Dodam źe nie mogę umieścić w autostarcie poniewaź uźytkownik nie ma praw do eksploratora.
Odpowiedzi: 5
Jeśli nie macie pomysłu to moźe znacie sposób na uruchomienie automatyczne programu po zalogowaniu się odpowiedniego uźytkownika.
Zaznaczam, uźytkownik nie ma uprawnień do eksplorera: nie działa autostart. Próbowałen wpis w rejestr w klucz run dla tego uźytkownika i teź nie działa(komunikat jak przy wierszu poleceń).
Zaznaczam, uźytkownik nie ma uprawnień do eksplorera: nie działa autostart. Próbowałen wpis w rejestr w klucz run dla tego uźytkownika i teź nie działa(komunikat jak przy wierszu poleceń).
Zobacz link wyźej ↑
Zrobiłem tak juź wcześniej, w szasie uruchamiania wyszła masa błędów systemowych a na koniec zamiast się uruchomić się zawiesił. Wygląda na to źe trzeba wiele więcej dopisać kluczy lub spróbować innym sposobem.
W poziomie pierwszym nie ma odpowiedzi na moje pytanie.
w wierszu poleceń przechodzę z katalogu do katalogu i na końcu wpisuję nazwę z .exe i program się nie uruchamia tylko pisze Nazwa nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne program wykonywalny lub plik wsadowy.
Próbowałem w rejestrze dla danego uźytkownika w kluczu Run utworzyć ścieźkę. Po uruchomieniu był ten sam komunikat.
W poziomie pierwszym nie ma odpowiedzi na moje pytanie.
w wierszu poleceń przechodzę z katalogu do katalogu i na końcu wpisuję nazwę z .exe i program się nie uruchamia tylko pisze Nazwa nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne program wykonywalny lub plik wsadowy.
Próbowałem w rejestrze dla danego uźytkownika w kluczu Run utworzyć ścieźkę. Po uruchomieniu był ten sam komunikat.
W wierszu poleceń (jak to nazywasz) a chodzi zapewnie o Interpreter poleceń (cmd.exe) podaj bezwzględną ścieźkę do .bat .exe. .com itd. umieszczając całość w cudzysłowiu np. "D:\Program Files\A1Clean\A1Cleanr.exe"
Abyś nas nie dręczył ( :) ) dalej w temacie skryptów tu masz linka i przejdź na poziom 1 ( ;) )
http://nexor.pjwstk.edu.pl/artykuly/scripts–basic/
Abyś nas nie dręczył ( :) ) dalej w temacie skryptów tu masz linka i przejdź na poziom 1 ( ;) )
http://nexor.pjwstk.edu.pl/artykuly/scripts–basic/
zleman:z wiersza poleceń wchodzę do katalogu pliku exe i próba uruchomienia kończy się informacją: Nazwa nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne program wykonywalny lub plik wsadowy.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths
Znajdziesz tam spis wszystkich programow uruchamianych z poziomu polecenia Uruchom. Musisz dodac nowy program – utworz klucz o nazwie odpowiadajacej nazwie pliku, np. Moj_program.exe.
Nastepnie zaloz nowa wartosc ciagu, nazwij ja Path. Podasz w nim sciezke do pliku, ktory uruchamia program, np. C:\Program Files\Moj_program\Moj_program.exe.
Strona 1 / 1