Wiem ze to nie tu...konfig BCM4306 w SuSe

J.W. Szukałem juz pomocy na innych forach ale niewiele znalazlem.Tu jest moja ostatnie deska ratunku.Jesli ktokolwiek posiada jakąs wiedze na temat konfigu WiFi w SuSe 10.1 to bardzo prosze o pomoc...W winzgrozie to było prosciej.Karta jest zainstalowana ndiswrapper-em i sterownikami od belkina(karta jest belkina).Widzi siec, niby jest podłączona ale net nie działa.Godzinami siedziałem i powoli juz trace nadzieje.POMOCYYYYYY!!!!!!!!! Jesli ktos zna rozwiązanie to moje GG-->6436301. Pozdrawiam

Odpowiedzi: 1

Po wykonaniu ndiswrapper -l masz obok załadowanego sterownika "driver instaled hardware present"?
Potem
iwlist wlano scan widzi Twój nadajnik?

Następnie:
iwconfig wlan0 essid nazwa_nadajnika
iwconfig wlan0 mode managed
iwconfig wlan0 channel 4
ifconfig wlan0 numer_ip netmask 255.255.255.0
route add default gw brama_domyślna

Do /etc/resolv.conf dopisz:
nameserver adres_dns

Bobi
Dodano
29.12.2006 15:55:33
  • danieluk 29.12.2006 16:43:06

Karta jest jako wlan0.Troszke to skomplikowane dla kogos kto od dziecka siedzi w windozie...ale powiem tak KWiFiMANAGER widzi siec, Network manager w GNome niby tez i nawet sie z nią łączy. Tyle ze jednak net nie działa.Aha...zapomnialbym jak wybieram automatyczne uzyskanie IP to strasznie dlugo łączy z routerem a nastepnie kilka razy prosi o podanie klucza WEP mimo tego ze jest wpisany w konfigu Network managera.Sprawdze jeszcze to co mi podales.DZIEKI ZA SZYBKĄ ODPOWIEDZ!!Zapraszam tez na gg--->6436301

• danieluk 29.12.2006 17:56:57

<P>Dalej to samo...mam troche screenow w png ale nie bardzo wiem jak je tu wstawic.i jeszcze wywale mi czasem cos takiego(pod suse) :Wystąpił błąd podczas komunikacji międzyprocesowej dla KDE. Komunikat zwrócony przez system: Could not open network socket.&nbsp; Prosze sie upewnic ze program "dcopserver" jest uruchomiony.&nbsp;&nbsp; I CO DALEJ?? Ja naprawde jestem zielony w Linuxach. Czy są moze karty wifi ze sterami do linuxa??</P>

• Bobi 30.12.2006 16:45:06

Dodaj jeszcze do tych poleceń: <STRONG>iwconfig</STRONG> wlan0 key klucz_sieci<BR><BR>P.S. Jak to powpisujesz spróbuj spingować jakiś serwer.

danieluk
Dodano:
29.12.2006 15:41:12
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1