wielokrotne logowanie bez restartowania sesji

win XP zapamiętuje nazwe i hasło uźytkownika który logował sie do zasobu sieciowego, dzieki czemu nie trzeba drugi raaz podczas tej samej sesji logować się do zasobu.
Chciałbym wiedzieć gdzie mozna wyłaczyć ten tryb tzn. źeby ekranik logowania pokazywał sie kaźdorazowo przy otwieraniu zasobu ??

Odpowiedzi: 2

Dizęki ale nie do końca mi o to chodzi, bo wiesz nawet po 15 minutach moge bez niczego wejść do katalogu i nie chodzi teź tutaj o to ze musze komputer przed kimś zabezpieczać tylko poprostu popsułem sambe a logowanie do niej testuje z poziomu win xp (samba jest na innym komputerze) i poprostu potrzebuje weryfikować dostęp 2 lub 3 uzytkowników do jednego zasobu. Oczywiście po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu (przechodzac przez ekran powitalny), winxp kasuje zapamiętanego uzytkownika który się logował ale trudno mi za kaźdym razem robić wyloguj/zaloguj :–). Moźe jakies inne porady albo jakiś kluczyk rejestru :–) choć myśle źe to pewnie da się zrobić poprzez zasady grup ??
jareeq
Dodano
08.08.2004 01:15:43
nie wiem czy ta opcja jest w winxp, ale w win2003 w ustawieniach zabezpieczen lokalnych jest opcja: Serwer sieci Microsoft: okres bezczynnosci wymagany do wstrzymania sesji. Standardowo jest 15min. Ustaw np.1min i to bedzie jakies tam rozwiazanie :)
Innym rozwiazaniem jest blokowanie konta po kazdym odejsciu od komputra. chcac wrocic do puplitu trzeba podac haslo.
Ponadto przy laczeniu z innym komputerem w LAN jest mozliwosc odznaczenia ptaszka przy Zapamietuj moje haslo.
Szymon Grabiński
Dodano
07.08.2004 19:38:19
jareeq
Dodano:
07.08.2004 16:51:06
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1