Wielkość załącznika, a faktyczna wielkość maila (OEx)

Witam!

Na wstepie sorry, jesli problem byl juz wałkowany kiedys, ale po krotkich odwiedzinach archiwum, nie znalazlem tego.

Rzecz w tym, ze ostatnio zaczelo mi cos podpadac, ze przez onet (do 4mb) nie moglem przeslac zalacznika o wielkosc 2,9mb. Ku mojemu zdziwieniu, po wejsciu w "elementy wyslane" widze, ze zalcznik ma 2,9mb, jednak caly maila (nie bylo w nim nawet textu) ma minimalnie ponad 4mb. Wszedlem wiec we wlasciwosci / szczegoly / zrodlo wiadomosci i widze, ze owy zalacznik (byl to akurat *.zip) jest opisany jakims kodem (na chyba kilka metrow :? ), wiec zakladam, ze to wlasnie ten kod, opisujacy zalczniki, jest dodawany we wlasciwosci przesylki i zwieksza tym samym jej objetosc. Golym okiem widac, ze problem maly nie jest, bo skoro zalacznik ma 3mb, a wysylane jest 4mb, to sam kod stanowi w tym ukladzie ok. 30% wielkosci zalacznika.

I tu moje pytanie: czy jest mozliwosc, zeby zalaczniki nie byly opisywane tym kodem (dodam jeszcze, ze probowalem zmieniac format z html na zwykly text i nic nie pomagalo) i dzieki temu wysylane maile (przy zalozeniu braku textu) mialy wielkosc rowna wielkosci zalacznika?
Z gory dzieki za pomoc

p.s. Jakby co, to uzywam OEx 6.0

Odpowiedzi: 2

Pawek:
A limit to nie są 4 MB w znaczeniu 4*1024*1024 bajty, tylko 4*1000*1000, więc byc moźe oto się rozchodzi

No w sumie mozliwe, bo w okienku elementy wyslane, wielkosc calego maila wynosi dokladnie 4046kb, choc z tego co pisza tutaj, to zalacznik moze miec 4mb, a nie 4000kb.

No w kazdym razie szkoda, ze tak to wyglada. A czy wiesz moze, jak sprawdzic przed wyslaniem, ile bedzie "wazyl" caly mail? Bo to troche irytujace, jak wysylam 4mb i na samym koncu dostaje info, ze mail jest za duzy :x
t123
Dodano
21.11.2003 20:01:30
To normalne. Rozmiar kaźdego załącznika wysyłanego w e–mailu wzrasta nawet o 40% w stosunku do rozmiaru bazowego.

A limit to nie są 4 MB w znaczeniu 4*1024*1024 bajty, tylko 4*1000*1000, więc byc moźe oto się rozchodzi
Pawek
Dodano
21.11.2003 19:50:57
t123
Dodano:
21.11.2003 18:39:58
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1