Wielki problem z siecią na kompach z XP !!!POMOCY!!!

Porszę Was o pomoc. Mam trzy komputery na kaźdym chodzi Windows XP, wszystkie trzy są podpięte pod router D–link(router pełni rolę bramy interentowej który jest podpięty pod modem kablowy przez port WAN). Wszystkie komputery mają dostęp do internetu dzięki routerowi który, jest bramą dostępu. Z internetem jest wszystko ok na kaźdym z kompów. Ale chodzi mi o sieć LAN. Przy jej tworzeniu skorzystałem oczywiście z kreatora sieci w domu i biurze obecnego w panelu sterowania, zrobiłem wszystko wedle instrukcji na kaźdym z kompów uruchomiłem ten kreator, po czym zrestartowałem kaźdy z kompów w celu wejścia nowych ustawień i sieci LAN moźna powiedzieć, źe nie ma. Jak wchodzę w komputery mojej grupy roboczej to wyświetla mi się okienko, źe nie mam dostępu do LAN i skontaktuj się z administratorem systemu. A jeśli chodzi op ścisłość to kreator był uruchamiany z konta administratora więc o co w tym wszystkim chodzi nie mam pojęcia co jest nie tak, niech ktoś pomoźe mi rozwiązać ten problem. Bardzo proszę o pomoc!!!

Odpowiedzi: 12

Skoro masz NIS to ten windowsowy faktycznie nie jest Ci potrzebny, a nawet niepowinien, bo 2 firewalle to tylko to same problemy.
wojtt
Dodano
02.01.2006 13:47:30
Mam Norton Internet Security więc potrzebny mi jescze firewall windowsowy do szczęścia? Chyba Norton wystarczy ustawiłem go tak aby nie blokował ruchu w sieci Lan o podmasce sieciowej 192.168.0.0
i jest chyba ok? Nikt mi się nie włamie z zewnątrz taką mam nadzieje.
jarek22s
Dodano
02.01.2006 11:57:52
jarek22s:
dzięki za pomoc nom rzeczywiście mam HOME i wyłaczyłem firewalla windowsowego, teraz jest git.

No git jest...ale pewnie do czasu. Włacz tego systemowego firewalla jak nie masz innego i poczytaj jak go skonfigurować.
wojtt
Dodano
01.01.2006 16:14:45
dzięki za pomoc nom rzeczywiście mam HOME i wyłaczyłem firewalla windowsowego, teraz jest git.
jarek22s
Dodano
31.12.2005 19:57:30
Wyłącz zapory, firewall itp – to co uźywasz do zabezpieczenia sieci, a wszystkich userów zobaczysz
julko
Dodano
31.12.2005 12:32:15
Wyłącz zapory, firewall itp – to co uźywasz do zabezpieczenia sieci, a wszystkich userów zobaczysz
julko
Dodano
31.12.2005 12:32:15
"Zapomniales" pewnie napisac, ze masz HOME.

Ustaw siec recznie na komputerach, pozalaczaj NetBios, itd... Zupelnie tak samo jak to opisano w drugim przyklejonym temacie o laczeniu komputerow. Nie bierz oczywiscie pod uwage numerow IP lub kabla. To inna para kaloszy.
EL NINO
Dodano
31.12.2005 01:04:00
tak to u mnie wygląda[/img]
jarek22s
Dodano
30.12.2005 15:48:31
dokładnie nie mam poprostu uźytkowników i grup lokalnych. Więc dlaczego tak jest?
jarek22s
Dodano
30.12.2005 14:58:58
jarek22s:
niby wszystko jasne ale jest jeden problem

mianowiecie gdy przechodze do zarządzania komputerem w panelu sterowania nie ma u mnie >>urzytkowników i grup lokalnych czemu tak jest co robie nie tak proszę o pomoc

Nie wiem co robisz nie tak.

Nie masz tego w tym miejscu??
wojtt
Dodano
30.12.2005 14:40:07
niby wszystko jasne ale jest jeden problem

mianowiecie gdy przechodze do zarządzania komputerem w panelu sterowania nie ma u mnie >>urzytkowników i grup lokalnych czemu tak jest co robie nie tak proszę o pomoc
jarek22s
Dodano
30.12.2005 14:07:43
jarek22s:
Porszę Was o pomoc. Mam trzy komputery na kaźdym chodzi Windows XP, wszystkie trzy są podpięte pod router D–link(router pełni rolę bramy interentowej który jest podpięty pod modem kablowy przez port WAN). Wszystkie komputery mają dostęp do internetu dzięki routerowi który, jest bramą dostępu. Z internetem jest wszystko ok na kaźdym z kompów. Ale chodzi mi o sieć LAN. Przy jej tworzeniu skorzystałem oczywiście z kreatora sieci w domu i biurze obecnego w panelu sterowania, zrobiłem wszystko wedle instrukcji na kaźdym z kompów uruchomiłem ten kreator, po czym zrestartowałem kaźdy z kompów w celu wejścia nowych ustawień i sieci LAN moźna powiedzieć, źe nie ma. Jak wchodzę w komputery mojej grupy roboczej to wyświetla mi się okienko, źe nie mam dostępu do LAN i skontaktuj się z administratorem systemu. A jeśli chodzi op ścisłość to kreator był uruchamiany z konta administratora więc o co w tym wszystkim chodzi nie mam pojęcia co jest nie tak, niech ktoś pomoźe mi rozwiązać ten problem. Bardzo proszę o pomoc!!!

Bys przeczytał przyklejony temat w tym dziale o łączeniu komputerów.

To na początek:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=27775
Jak jeszcze coś to TU
wojtt
Dodano
30.12.2005 12:05:30
jarek22s
Dodano:
30.12.2005 11:59:05
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1