WIĘKSZY dysk twardy - początek problemów!!! POMOCY! :D

witam! chciałbym sie poradzić w kwestii komputera. Jakiś czas temu kupiłem następujący zestaw (było to gdzieś z początkiem tego roku): - procesor: AMD Athlon (tm) 64 1800 MHz Procesor 3000+ - grafa: ASUS X1650 Pro Series - plyta główna: ASUS M2N-E, AMD HAMMER - RAM: GoodRam DDR2 (2 x 512 MB) 553 MHZ - dysk twardy: 160 GB Ostatnio wymieniłem dysk na 500 GB i zaczął strasznie wolno chodzić (maxymalnie zamula). Wymieniłem już zasilacz z 350 W na 550 W i nie pomogło, aktualizację Windowsa na bieżąco wgrywane, SP 2 - również. Stery aktualne we wszystkich komponentach. Już nie wiem co robić !!! :(( Moje pytanie brzmi jaki jest powód (czy może za słaby procek?) - PROSZE POMÓŻCIE ... :):):) PoZdR-awiam :)

Odpowiedzi: 14

Ja jednak zapytam, może retorycznie, a może nie. System był instalowany na tym nowym dysku od nowa , czy też był przenoszony ze starego? Poza tym, wykrzaczenie podczas update sterowników sugeruje, że problem tkwić może , nie w dysku, a w systemie
Seeker
Dodano
31.12.2007 07:08:42
Sprawdzałeś ten dysk pod kątem problemów technicznych? Na stronie WD są do ściągnięcia narzędzia diagnostyczne. Możesz też posłużyć się programem hdtune aby zrobić na tym dysku benchmarka i error scan. Zrób potem screenshoty i pokaż co widać na wszystkich zakładkach z tego programu. Jak wygląda temperatura dysku? Sprawdzić też nie zawadzi inny kabelek sata.
SLAY3R
Dodano
31.12.2007 02:27:28
witam :) przez te kilka dni zabrałem się za kompa i w pkt napisze co uzyskałem: 1) BIOS zaktualizowany, skorzystałem z ASUS update, sciągnąłem nowszą wersję BIOS-u, zainstalowałem, komp chodzi, 2) zworkę w dysk wkładałem i wykmowałem - niestety żadnego efektu; dalej tak samo się zacina i wolno pracuje, im bardziej sie zagłębiam tym wiecej wątków powstaje, ale póki co nie poddaje się i tak ostatnio sprawdziłem sobie poprawność sterowników za pomocą www.driveragent.com (everest mnie tam skierował) i okazało się że kilka pozycji mojego PC posiada złe stery, mimo że wcześniej aktualizowałem sterowniki ze stron producenta, w tym m. in.: - IDE ATA/ATAPI controllers: - NVIDIA nForce 590/570/550 Serial ATA Controller. - System Devices: - NVIDIA Network Bus Enumerator - NVIDIA nForce PCI System Management Podczas aktualizacji sterów dot. System Devices, wysypało mi siękilka rzeczy m.in. ustawienia karty sieciowej i połączenia LAN, więc wróciłem do pierwotnych sterów, odnośnie IDE ATA/ATAPI controllers - nie aktualizowałem jeszcze - spróbować, chyba że masz jakiś inny pomysł, bo mi się już limit wyczerpał i coraz bardziej skłonny jestem do sformatowania kompa i postawienia wszystkiego od nowa ... :/ pzdr
diteeer
Dodano
30.12.2007 18:52:39
spoko, zaraz się tym zajmę i odpowiem potem (no chyba że coś totalnie rozpierdziele i nie włącze już kompa hehe) ! najwyżej wieczorkiem się odezwe ... z góry dzieki wielkie :)
diteeer
Dodano
24.12.2007 15:49:21
Ten komunikat zostaw na razie - najpierw zworka i BIOS. Sądząc z tego co można wygooglasć + Twoje opisy to jest "tylko" infomracja bedąca skutkiem "mulenia".
Rebe
Dodano
24.12.2007 15:46:01
1. Gdy już z tą zworką isę dopatrzysz to - niezaleznie od tego jak teoretycznie mogłaby być - sprawdź drugą z opcji. 2.Czasem zdarzało się, że niektóre płyty głowne miały problemy z duzymi dyskami coś tak od 300GB w gorę 0 - wtedy załatwiał sprawę upgrade BIOS-u ( o ile to mozliwe sprawdź czy czasem i do Twojej płyty nie ma nowszego i ew. spróbuj i tej drogi ). sprawdziłem w logach systemowych i we wskazanym przez Ciebie miejscu natrafiłem na taki zapis: TYP: ostrzeżenie ŹRÓDŁO: ftdisk KATEGORIA: dysk ZDARZENIE: 57 następnie wchodząc we własciwości tego ostrzeżenia, pojawia się komunikat: "Nie można zrzucić danych do dziennik transakcji. Może wystąpić uszkodzenie.Aby znaleźć więcej informacji, zobacz w Centrum pomocy i obsługi technicznej. Wchodząc w Centrum pomocy - niestety nie ma żadnej porady :/ nie kumam tego już w 100 % !!!!
diteeer
Dodano
24.12.2007 15:32:54
Ad gg - nie ma, nie bło i nie będzie ( służyby ratownicze mają 112 ) - powazniej zaś nawet gdyby ot ... ja dysk uS-ATA na oczy nie widziałem. Jeszcze jednam a łasciwie dwie sprawy. Jednak to moja bezmyślność, a druga skleroza: 1. Gdy już z tą zworką isę dopatrzysz to - niezaleznie od tego jak teoretycznie mogłaby być - sprawdź drugą z opcji. 2.Czasem zdarzało się, że niektóre płyty głowne miały problemy z duzymi dyskami coś tak od 300GB w gorę 0 - wtedy załatwiał sprawę upgrade BIOS-u ( o ile to mozliwe sprawdź czy czasem i do Twojej płyty nie ma nowszego i ew. spróbuj i tej drogi ).
Rebe
Dodano
24.12.2007 14:51:38
OK! :D :))) Zaraz wyłącze PC i sprawdze dokładnie, potem (o ile wigilia mnie nie dopadnie heheh) - odpisze. NA PEWNO DZIS ODPISZE!!! Wielkie dzięki póki co ... na serio dzieki :))) aha, o ile nie było by to problemu i podałbyś swoje gg ? tak na wszelki (bez obaw nie będe zameczał heheh ) najwyzej odezwij się do mnie 6511916 :)) pozdrawiam i przy okazji - Zdrowych i Pogodnych Świąt :))
diteeer
Dodano
24.12.2007 14:45:38
Na dydsku powinno być miejsce na zworkę - nie pytaj czy ma być zpięte czy puste - ustalające tryb współpracy z kontrolerem S-ATA ( na płycie są S-ATA2/300 i dysk jest taki sam ). Masz sprawdzić czy tak jest to zestawione czy moze jednak wprowadzone jest ograniczenie do S-ATA1/150. W granicach 3 partycji nic się dziać nie powinno ( "limit" nie jest nawet osiągnięty ). Zobacz jeszcze czy czasem w logach systemowych - eventvwr.msc do wpisania w uruchom ( sekcje system i - to juz przy okazji - aplikacje nie ma jakichś błędów/ ostrzeżeń do dysku się odnoszacych ).
Rebe
Dodano
24.12.2007 14:20:35
zworki nie ma - jest dobrze podpięte, kabel do gniazda SATA1. jeszcze jedno chce dodać, po wymianie dysku, karta grafy mi strasznie szybko i głośno pracuje (wcześniej tego nie było!), do tego bardziej się grzeje ... hmmm ktos mnie zapytał o ilość partycji, bo może to mieć jakiś wpływ, ale mam 3 partycje na dysku (2x200 GB i 1x100 GB) i sprawdzany on byl na kompie kolegi - chodził jak burza !!! :/
diteeer
Dodano
24.12.2007 14:11:20
zworkę sprawdze zaraz - tu mnie zaskoczyłeś :))) chkdsk oraz defragmentację już przeprowadziłem (nie raz heheh) :/ a SP2 -> wgrany wraz z windą; zintegrowany ....
diteeer
Dodano
24.12.2007 14:05:27
A czasem nie "została" zworka na sysku wymuszająca pracę w trybie zgodności z S-ATA ( 1 )? Pal licho reszta opisu - może jaki chkdsk + defragmentacja część załatwią, ale w połączeniu ich z tą Operą bym się zastanowił i nad konfiguracją sieci i nad czystością systemu. Tak przy okazji - SP2 był zintegrowany czy dogrywany osobno?
Rebe
Dodano
24.12.2007 13:57:24
cześć :) Jak już napisalem - wymieniłem dysk na większy i mam aktualnie podpiety tylko jeden dysk :) Nazwa dysku (S-ATA) WDC WD5000AVJS-63TRA0 :) odnośnie zamulania - to chciałem powiedzieć, że do czasu kiedy miałem poprzedni dysk, wszystko chodziło sprawnie, szybko, mogłem bez najmniejszego trudu otwierać kilka aplikacji naraz i komputer sie nie zawieszał, nie myślał tak długo. Aktualnie, np. po odpaleniu Commandera, MS Outlook już dłuuugo sie otwiera a jak do tego odpale Opere, to śmiało na kawe moge iść :))) reszty już nie załączam bo szkoda moich nerwów. Pewne jest jedno, że wiąże się to z chwila podpięcia wspomnianego dysku .... Mam przeczucie że kupując większy HD - będę musiał zainwestować w inne części, ale ktoś już mi mowił że te części powinny z sobą współgrać :/ Już sam nie wiem ...
diteeer
Dodano
24.12.2007 13:48:30
Jak te dyski - o ile są oba - są spięte ( zakładam ,że oba to S-ATA )? Poza tym jak one się zwą ( symbole )? - wielkosć jest, w tym wypadku, najmniej istotną informacją. Do tego dochodzi kwestia doprecyzowania co, wg Ciebie, oznacza "zamula" i w jakich sytuacjach się to objawia. PS. Zaraz wyjdzie, że Wiedźmin.
Rebe
Dodano
24.12.2007 13:25:44
diteeer
Dodano:
24.12.2007 13:14:31
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1