wiatrak na chipsecie
Czesc!
oto kolejna zmora mnie dopadla–otórz wiatrak na chipsecie zaczyna mi warczec przy zalaczaniu .wiem czym to sie skonczy bo juz mialem to pol roku temu– w koncu siadzie i przestanie dzialac.Narazie jedyny sposób by chlodzil cicho to wlaczyc kompa ponownie lub sprobowac lekko zactrzymac go palcem az zalapie i sie rozpedzi''.Perspekywa wysylania plyty [abit NF7 v 2,0] do poznania na mniej wiecej miesiac nie usmiecha mi sie,juz raz wyslalem,.
Wiec mam dwa pytania:
1]Czy to napewno tylko wiatrak poszedl, czy moze byc cos z plyta?.
2]CZy moge kupic nowy wiatrak na chipset[domyslam sie ze takowe istnieja]?– przecierz tu tylko chodzi o chlodzenie wiec sprawa niejest powarzna[chyba]–jednak moge stracic gwarancje zakladajac nowy i moze sie okazac ze plyta siadla.
dzieki za odpowiedzi.
CZESC!!!!!
oto kolejna zmora mnie dopadla–otórz wiatrak na chipsecie zaczyna mi warczec przy zalaczaniu .wiem czym to sie skonczy bo juz mialem to pol roku temu– w koncu siadzie i przestanie dzialac.Narazie jedyny sposób by chlodzil cicho to wlaczyc kompa ponownie lub sprobowac lekko zactrzymac go palcem az zalapie i sie rozpedzi''.Perspekywa wysylania plyty [abit NF7 v 2,0] do poznania na mniej wiecej miesiac nie usmiecha mi sie,juz raz wyslalem,.
Wiec mam dwa pytania:
1]Czy to napewno tylko wiatrak poszedl, czy moze byc cos z plyta?.
2]CZy moge kupic nowy wiatrak na chipset[domyslam sie ze takowe istnieja]?– przecierz tu tylko chodzi o chlodzenie wiec sprawa niejest powarzna[chyba]–jednak moge stracic gwarancje zakladajac nowy i moze sie okazac ze plyta siadla.
dzieki za odpowiedzi.
CZESC!!!!!
Odpowiedzi: 6
MarcinX:albo załoźyć niebieskiego zalmana NB47J .
Tak jak mówi MarcinX, zainwestuj w ten radiator (raptem 15 zł na allegro). ja wiatraczek ze swojej płyty wyrzuciłem juź ponad rok temu i zamontowałem tego zalmana. Do tej pory komp działa bez źadnych problemów.
odradzam monotawanie nowego wiatraczka, bo i tak za jakiś czas znów zacznie buczeć...
Potwierdzam zalmany bardzo dobrze chodzą (wiem z autopsji :P) Co do Twojego problemu, moze wentylator jest zakurzony?
Dzieki za odpowiedzi.
respect :wink:
respect :wink:
ludzie to na zalmany wymieniają i ponoć bardzo dobrze taki zalman sie sprawuje.
To mankament Abita,chłodzenie chipsetu.
Głośne wentylatory i jakieś gumowate gluty zamiast pasty termo.
Wentylator moźesz przesmarować ( na jakiś czas pomoźe ),albo załoźyć niebieskiego zalmana NB47J .
W inne radiatory raczej nie inwestuj,problem z mocowaniem i bliskością socketu (jeźeli masz większy cooler na procu są problemy)
Głośne wentylatory i jakieś gumowate gluty zamiast pasty termo.
Wentylator moźesz przesmarować ( na jakiś czas pomoźe ),albo załoźyć niebieskiego zalmana NB47J .
W inne radiatory raczej nie inwestuj,problem z mocowaniem i bliskością socketu (jeźeli masz większy cooler na procu są problemy)
Ta płyta jest na nForce 2, więc wystarczy tam spokojnie większy radiator bez wiatraka.
Strona 1 / 1