wiatrak na chipsecie

Czesc!
oto kolejna zmora mnie dopadla–otórz wiatrak na chipsecie zaczyna mi warczec przy zalaczaniu .wiem czym to sie skonczy bo juz mialem to pol roku temu– w koncu siadzie i przestanie dzialac.Narazie jedyny sposób by chlodzil cicho to wlaczyc kompa ponownie lub sprobowac lekko zactrzymac go palcem az zalapie i sie rozpedzi''.Perspekywa wysylania plyty [abit NF7 v 2,0] do poznania na mniej wiecej miesiac nie usmiecha mi sie,juz raz wyslalem,.
Wiec mam dwa pytania:
1]Czy to napewno tylko wiatrak poszedl, czy moze byc cos z plyta?.
2]CZy moge kupic nowy wiatrak na chipset[domyslam sie ze takowe istnieja]?– przecierz tu tylko chodzi o chlodzenie wiec sprawa niejest powarzna[chyba]–jednak moge stracic gwarancje zakladajac nowy i moze sie okazac ze plyta siadla.
dzieki za odpowiedzi.
CZESC!!!!!

Odpowiedzi: 6

MarcinX:
albo załoźyć niebieskiego zalmana NB47J .

Tak jak mówi MarcinX, zainwestuj w ten radiator (raptem 15 zł na allegro). ja wiatraczek ze swojej płyty wyrzuciłem juź ponad rok temu i zamontowałem tego zalmana. Do tej pory komp działa bez źadnych problemów.

odradzam monotawanie nowego wiatraczka, bo i tak za jakiś czas znów zacznie buczeć...
The_judge
Dodano
02.12.2005 10:39:33
Potwierdzam zalmany bardzo dobrze chodzą (wiem z autopsji :P) Co do Twojego problemu, moze wentylator jest zakurzony?
michal85
Dodano
02.12.2005 10:16:11
Dzieki za odpowiedzi.
respect :wink:
kondzu
Dodano
02.12.2005 00:15:40
ludzie to na zalmany wymieniają i ponoć bardzo dobrze taki zalman sie sprawuje.
adik154
Dodano
01.12.2005 21:47:13
To mankament Abita,chłodzenie chipsetu.
Głośne wentylatory i jakieś gumowate gluty zamiast pasty termo.
Wentylator moźesz przesmarować ( na jakiś czas pomoźe ),albo załoźyć niebieskiego zalmana NB47J .
W inne radiatory raczej nie inwestuj,problem z mocowaniem i bliskością socketu (jeźeli masz większy cooler na procu są problemy)
MarcinX
Dodano
01.12.2005 21:44:22
Ta płyta jest na nForce 2, więc wystarczy tam spokojnie większy radiator bez wiatraka.
Anathema
Dodano
01.12.2005 10:10:01
kondzu
Dodano:
01.12.2005 08:14:19
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1