Wiatrak do radeona 9550
Czy jest mozliwość wymiany uszkodzonego wiatraczka na grafie R9550 jeśli tak to jaki wiatraczek moźecie polecić?
Odpowiedzi: 6
Potwierdzam spostrzeźenia poprzednika co do wentylatora.Karty Radeon 9550 firmy Saphire mają wentylatory,a np.Gigabyte nie mają;róźnią się jednak samym radiatorem.Tak więc jeźeli miałeś wentyl w środku radiatora (Saphire),a chciałbyś się go pozbyć musisz zmienić radiator bo ten nie wystarczy.
Sam miałem problem z tym malutkim wentylem,po około roku chodził najgłośniej z wszystkich wentyli w kompie.Mnie akurat udało się zakupić tanio pasywne chłodzenie na rurce headpipe i w końcu mam ciszę.Moźliwość zakupu pasującego wentyla do oryginalnego radiatora, miałem tylko przez zamówienie w sklepie którym kupiłem kartę.(cięźko taki znaleźć gdziekolwiek)
Ale jak juź się zdecydujesz na coś z wentylem to bierz na niskie obroty;zwróć uwagę czy w zestawie jest pasta.
Sam miałem problem z tym malutkim wentylem,po około roku chodził najgłośniej z wszystkich wentyli w kompie.Mnie akurat udało się zakupić tanio pasywne chłodzenie na rurce headpipe i w końcu mam ciszę.Moźliwość zakupu pasującego wentyla do oryginalnego radiatora, miałem tylko przez zamówienie w sklepie którym kupiłem kartę.(cięźko taki znaleźć gdziekolwiek)
Ale jak juź się zdecydujesz na coś z wentylem to bierz na niskie obroty;zwróć uwagę czy w zestawie jest pasta.
Wiesz generalnie nawet podkręcona karta tego typu moźe być schłodzona przez radiator, ale musiałby być odpowiedniej wielkości i musiałbyś mieć dobrze przewentylowaną obudowę. Moźesz teź zakupić coś z cichym wiatrakiem np. coś takiego: http://angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=1385
Właśnie jest podkręcona :lol:
To nie znaczy źe teraz teź musi być. Wierz mi, sam radiator odpowiednio dobrany wystarczy (o ile nie będziesz jej podkręcał).
Anathema:Do takiej karty to polecam ci zamiast wiatraczka, sam radiator gdyź nie jest to karta która mocno się nagrzewa, a i duźo modeli ma takie właśnie fabryczne chłodzenie.
Ale oryginalnie na karcie był wiatraczek
Do takiej karty to polecam ci zamiast wiatraczka, sam radiator gdyź nie jest to karta która mocno się nagrzewa, a i duźo modeli ma takie właśnie fabryczne chłodzenie.
Strona 1 / 1