Wentylator w obudowie–do czego podłączyc?

Pytanie banalne niby, ale mam cholera problem.Otoz do czego konkretnie powinny byc podłączone kabelki od zamontowanego juź wentylatora w obudowie?
Jest moźliwość podpięcia go gdzieś do płyty?Czy do zasilacza?

Odpowiedzi: 10

Dzięki śliczne.
pemu
Dodano
27.10.2005 22:04:02
Tak, czerwony do srodkowego, a czrny po prawej.
mettal
Dodano
27.10.2005 21:59:23
Zaraz,zaraz...
Czyli jesli jest podwójny pin to powinien on wchodzic "w miejsce" plusa i minusa, bez podłaczenia do "obrotów"?
pemu
Dodano
27.10.2005 21:56:15
Nie ma, tylko nie mozesz pomylic kolejnosci kabelkow,, a wyglada to tak:

Żółty :arrow: monitoring obrotów
Czerwony :arrow: + "plus"
Czarny :arrow: – "minus"

Jezeli przy wtyczce na plycie nie jest opisane, ktory boleco jest jaki to:

Musisz wziasc jakis wentyl z 3 pinem chocby z procka,przylozyc tak jak przychodzi wtyczka i sprawdzicdokladnie, ktory kabel (jakiego kloru) przychodzi na ktory bolec.

Powinno to wygladac tak, u gory rysunku jest zaczep.

mettal
Dodano
27.10.2005 21:48:40
No dobrze, a jeśli wentylator ma końcówkę na 2pin??

To jest szansa podłączenia go do płyty gdzie jest miejsce na 3pin?

Nie ma to róźnicy?
pemu
Dodano
27.10.2005 21:34:56
Nie ma roznicy do ktorego podepniesz, zapewne obydwa pozwalaja na identyczne obciazenie i daja takie samo natezneie pradu, tylko ze Chasis na polski to Obudowa, i tyle. Co do przejsciowki, to tak. Wpinasz ja miedzy przewod z molexem a HDD, czy CD–ROM a do tego malego kabelka oczywiscie wentyl, a jesli posiadasz wolnego molexa, to takze mozesz ta przelotke wpiac do niego.
mettal
Dodano
27.10.2005 20:07:30
mam...
To lepiej do tego drugiego rozumiem?

A jeszcze mam pytanie odnośnie tej przejściówki o ktorej wspomniałeś?
Ją normalnie wpina sie w przewód "molex" idący od zasilacza do np HDD??
pemu
Dodano
27.10.2005 19:50:53
To zlacze JCPWR_FAN jest domyslnie przeznaczone do podpiecia wentylatora z zasilacza (oczywiscie nie wszystkie wentylatory z zasilaczy sa tak podpinane, a w praktyce nieliczne), ale calkowicie nic nie stoi na przeszkodzie by podpiac do niego wentylator obudowy. Mozliwe ze masz na plycie jeszcze jedno zlacze CHASIS_FAN.
mettal
Dodano
27.10.2005 19:45:24
Jeśli chodzi o te trzypinowe złącze to jest niby taka moźliwość.
Jest podłaczny wentylatorek do procka i zaraz obok jest jeszcze jedno miejsce na, uwaga cytat, JCPWR FAN...

Pytanie tylko czy jak podłącze go do płyty nie spale czegoś?
pemu
Dodano
27.10.2005 19:39:15
Jezeli wentylator ma standartowe 2, z regoly trzypinowe zlacze to szukasz na plycie glownej, wolnego zlacza 3 pin. (takie samo jak to od wentyalora na procesorze).

Jesli na plycie nie posiadasz takowych wolnych zlacz, musisz zaopatrzyc sie w przejsciowke, ktora podpinasz pod zlacze molex (zasilanie HDD, CD–ROM)

mettal
Dodano
27.10.2005 19:31:17
pemu
Dodano:
27.10.2005 19:04:56
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1