Wentylator w obudowie–do czego podłączyc?
Pytanie banalne niby, ale mam cholera problem.Otoz do czego konkretnie powinny byc podłączone kabelki od zamontowanego juź wentylatora w obudowie?
Jest moźliwość podpięcia go gdzieś do płyty?Czy do zasilacza?
Jest moźliwość podpięcia go gdzieś do płyty?Czy do zasilacza?
Odpowiedzi: 10
Dzięki śliczne.
Tak, czerwony do srodkowego, a czrny po prawej.
Zaraz,zaraz...
Czyli jesli jest podwójny pin to powinien on wchodzic "w miejsce" plusa i minusa, bez podłaczenia do "obrotów"?
Czyli jesli jest podwójny pin to powinien on wchodzic "w miejsce" plusa i minusa, bez podłaczenia do "obrotów"?
Nie ma, tylko nie mozesz pomylic kolejnosci kabelkow,, a wyglada to tak:
Żółty :arrow: monitoring obrotów
Czerwony :arrow: + "plus"
Czarny :arrow: – "minus"
Jezeli przy wtyczce na plycie nie jest opisane, ktory boleco jest jaki to:
Musisz wziasc jakis wentyl z 3 pinem chocby z procka,przylozyc tak jak przychodzi wtyczka i sprawdzicdokladnie, ktory kabel (jakiego kloru) przychodzi na ktory bolec.
Powinno to wygladac tak, u gory rysunku jest zaczep.
Żółty :arrow: monitoring obrotów
Czerwony :arrow: + "plus"
Czarny :arrow: – "minus"
Jezeli przy wtyczce na plycie nie jest opisane, ktory boleco jest jaki to:
Musisz wziasc jakis wentyl z 3 pinem chocby z procka,przylozyc tak jak przychodzi wtyczka i sprawdzicdokladnie, ktory kabel (jakiego kloru) przychodzi na ktory bolec.
Powinno to wygladac tak, u gory rysunku jest zaczep.
No dobrze, a jeśli wentylator ma końcówkę na 2pin??
To jest szansa podłączenia go do płyty gdzie jest miejsce na 3pin?
Nie ma to róźnicy?
To jest szansa podłączenia go do płyty gdzie jest miejsce na 3pin?
Nie ma to róźnicy?
Nie ma roznicy do ktorego podepniesz, zapewne obydwa pozwalaja na identyczne obciazenie i daja takie samo natezneie pradu, tylko ze Chasis na polski to Obudowa, i tyle. Co do przejsciowki, to tak. Wpinasz ja miedzy przewod z molexem a HDD, czy CD–ROM a do tego malego kabelka oczywiscie wentyl, a jesli posiadasz wolnego molexa, to takze mozesz ta przelotke wpiac do niego.
mam...
To lepiej do tego drugiego rozumiem?
A jeszcze mam pytanie odnośnie tej przejściówki o ktorej wspomniałeś?
Ją normalnie wpina sie w przewód "molex" idący od zasilacza do np HDD??
To lepiej do tego drugiego rozumiem?
A jeszcze mam pytanie odnośnie tej przejściówki o ktorej wspomniałeś?
Ją normalnie wpina sie w przewód "molex" idący od zasilacza do np HDD??
To zlacze JCPWR_FAN jest domyslnie przeznaczone do podpiecia wentylatora z zasilacza (oczywiscie nie wszystkie wentylatory z zasilaczy sa tak podpinane, a w praktyce nieliczne), ale calkowicie nic nie stoi na przeszkodzie by podpiac do niego wentylator obudowy. Mozliwe ze masz na plycie jeszcze jedno zlacze CHASIS_FAN.
Jeśli chodzi o te trzypinowe złącze to jest niby taka moźliwość.
Jest podłaczny wentylatorek do procka i zaraz obok jest jeszcze jedno miejsce na, uwaga cytat, JCPWR FAN...
Pytanie tylko czy jak podłącze go do płyty nie spale czegoś?
Jest podłaczny wentylatorek do procka i zaraz obok jest jeszcze jedno miejsce na, uwaga cytat, JCPWR FAN...
Pytanie tylko czy jak podłącze go do płyty nie spale czegoś?
Jezeli wentylator ma standartowe 2, z regoly trzypinowe zlacze to szukasz na plycie glownej, wolnego zlacza 3 pin. (takie samo jak to od wentyalora na procesorze).
Jesli na plycie nie posiadasz takowych wolnych zlacz, musisz zaopatrzyc sie w przejsciowke, ktora podpinasz pod zlacze molex (zasilanie HDD, CD–ROM)
Jesli na plycie nie posiadasz takowych wolnych zlacz, musisz zaopatrzyc sie w przejsciowke, ktora podpinasz pod zlacze molex (zasilanie HDD, CD–ROM)
Strona 1 / 1