Wentylator + reg. obr.

Zmieniam wentylator z obudowy (ten obecny – za głośny – tani, 3000obr, duźo łopatek – wyje jak odkurzacz). Kumpel ostatnio zakupił taki ze złączem 3pin i regulacją obrotów. No wszystko pięknie – tylko, źe regulacja obrotów opiera się na temperaturze z czujnika – a ta zawsze jest niska – bo powietrze w obudowie nie jest bardzo ciepłe. No i to daje tyle, źe wentylator ledwo się kręci (1000obr – jak podaje producent, bo płyta główna nawet go nie widzi). Moje pytanie: czy lepiej zakupić taki z regulacją (czy on da radę wyssać ciepełko z obudowy?), czy moźe jakiś cichy model bez regulacji (taki zwykły z wtyczką molex).

Odpowiedzi: 5

Proponuję kupić tani szybki wiatrak i za cenę ok 3zł dolutować mu to: :D

http://dzikie.net/?mode=1&cel=regulacja2

Wykonanie takiego regulatora jest dziecinnie łatwe! Ja mam takie regulatory zrobione na kaźdym wiatraku jaki mam w kompie i mam spokój z hałasem i obrotami!!!
Ewentualnie moźe być jeszcze to:

http://dzikie.net/?mode=1&cel=regulacja

ale jest nieznacznie droźsze i troszkę bardziej skomplikowane :D
ARTI
Dodano
19.02.2005 01:06:33
Teź polecam wiatrak ale z ręczną regulacją obrotów, lub bez regulacji i dokupić regulatorek, jakoś lepiej się to sprwadza niź te z automatyczną sam mam arctica z ręczną regulacją oraz akase z ręczną regulacją, pozostałe wentyle sapodłaczone do regulatorów, sprawdza się to idealnie :D
lalas
Dodano
18.02.2005 02:17:27
Ja mam Arctic Fan PRO TC (automat z czujnikiem) w zasilaczu i na procesorze, osiągają około 1800–1900obr/min. i jak dotąd wszystko sprawuje się bez najmniejszych zastrzeźeń (1 rok) Polecam.
spiderko
Dodano
18.02.2005 00:01:25
A właśnie, źe w budzie nie jest chłodno (mojej). Jak zdejmę obecny wiatraczek – płyta główna dostaje 42'C. Z wiatrakiem tylko jakieś 32. Procesor teź ma przyrost 10'. Nawet dyski ti odczuwają. Mogę tylko domniemywać, źe temperaturka powietrza w obudowie sięga trzydziestu–paru stopni (a powinno być pokojowo...). I juź chyba upatrzyłem ofiarę: Arctic–Cooling Pro 2L – z ręczną regulacją obrotów. A to chyba dobry, markowy wiatraczek...
evil44
Dodano
17.02.2005 23:24:55
Z doświadczenia wiem, źe ciche wentylatorki sa dość drogie bo dokładnie wykonane (bo tu o to chodzi przede wszystkim). Nie kupisz taniego i cichego wentylatora. Zastanów się tez nad sensu kupowania, bo po co jeźeli w budzie jest chłodno. Ja bym kupił cichy i markowy bez regulacji obrotów.
darek_dade
Dodano
17.02.2005 22:16:15
evil44
Dodano:
17.02.2005 12:17:54
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1