Wentylator na obudowie

Mam takie pytanie...czy dodatkowy wentylator zamontowany na obudowie komputera z tyłu ma wyciągać powietrze z komputera czy wdmuchiwać z zewnątrz? Moźe ktoś jednoznacznie to określić? Moźe kaźda metoda ma swoje zalety i wady.

Odpowiedzi: 13

rutkow:
...czy do tego 2 moge podpiąć wentylator z obódowy????????

TAK, jak najbardziej
mettal
Dodano
07.03.2006 18:39:09
mam 2 złącza 3 pinowe na płycie
1. to CPU fan connector (CPU_FAN1)
2. to Chassis fan connector (CHA_FAN1)

.... do 1 mam podpięty wentylator z procka a czy do tego 2 moge podpiąć wentylator z obódowy????????
rutkow
Dodano
07.03.2006 18:36:25
Ja mam taki http://www.allegro.pl/item89425169__arctic_cooling_fan_pro_2_tc_od_10db_nowy_fv_gwar.html
automatycznie regulowane obroty,standard na jakich pracuje to od 1300do1500 więc jest cichy
securite
Dodano
07.03.2006 00:57:35
Jak juz chcesz, to bierz noiseblockera...

Co do podpiecia to, masz napewno jedno takie zlacze do ktorego jest podpiety wentyaltor od procka. Poszukaj na plycie lub w instrukcji obslugi gdzie czy masz jeszcze inne takowe wolne, z regoly powinnno byc minimum 1 dodatkowe.
mettal
Dodano
07.03.2006 00:27:26
mettal mam tu dwa do wyboru :
http://www.allegro.pl/item89475071__akasa_amber_series_ultra_quiet_80_20db_.html
i
http://www.allegro.pl/item89516338_noiseblocker_black_silent_fan_x2_80mm_fv_gw.html

który byś wybrał ??

i jeszcze jedno problem podłączenia dalej zabardzo niewiem gdzie go podłączyć bo niewiem do którego 3 pinowego wejscia moge go podłączyć ?????????
rutkow
Dodano
07.03.2006 00:22:03
Tym ze nie bedzie zasylas powietrza, to sie nie przejmuj, przeciez obudowa komputera jest natyle nieszczelna ze wszystkimi mozliwymi otworkami wchodzi tam wiecej powietrza niz sobie to wyobrazasz. Najwazniejsze jest to ze tamtenn z tylu bedzie wyciagal gorace powietrze poza obudowe.

Dobry i cichy jest Akasa amber, najcichsze sa Papsty i Noiseblockery, ale kosztem wydajnosci
mettal
Dodano
07.03.2006 00:06:43
ok to tam powinien być wentylator który bedzie wyciągał powietrze ale jak zatkam ta dziure wentylatorem to skąd w obódowie bedzie doprowadzane zimne powietrze z zew (napewno trzeba zamontowac wentylator z przodu zeby wdmuchiwał powietrze) ale jesli niemam moźliwości z przodu na montarz wentylatora to co?? lepiej nie wkładać tego dodatkowego wentylatora do tyłu???

a tak wogóle mettal jaki ty byś wybrał do siebie wenttylator(najlepszy) – cena niegra roli bo przecieź to aź tak drogie nie jest ????????
rutkow
Dodano
06.03.2006 23:31:18
AD1. Pomysl jaki bedzie sens dzialania, jesli z tylu budy dasz wentyl ktory bedzie Ci wdmuchiwal powietrze do obudowy ???

Jesli tego nie rozumiesz, to Ci to zobrazuje:

Powietrze zimne nawet nie zdazy musnac procesora, bo zostanie wyssane przez zasilacz. A druga sprawa to tak jak Ci napisal STMan post wyzej

I polecam czytac co bylo napisane chocby w tym temacie

mettal:
Wentylator z tylu obudowy powiniene WYCIAGAC powietrze na zewnatrz...

AD2. Wentylator podpinasz albo do 3 pinowego zlacza na plycie (jesli masz takowe wolne), albo do molexa, takiego samego jak podpinasz zasilanie CD–ROM/HDD

AD3. Tu masz do wyboru do koloru: http://www.cooling.pl/index.php?cPath=30_65&page=1&sort=3a

Dobre i tanie beda Arctic'y, Akasa Amber, Fander, Papst, Noiseblocke. Wszystko zalezne od tego ile masz kasy...
mettal
Dodano
06.03.2006 23:02:44
rutkow:

1.czy ten wentylator bedzie lepszy jak bedzie dmuchał mi do obódowy (bo wsumie bedzie dmuchał prawie na procek)?????

i znowu fizyka...
W sumie to bedzie ci dmuchal nie tyle na procek, co bedzie ci tlumil powietrze ktore z procka jest odprowadzane, poprzez wiatrak na nim.

Ja sie nie znam, ale na moj gust ta dziura bedzie do odprowadzania powietrza /chocby przez tunel z procka/

pozdrawiam
STMan
Dodano
06.03.2006 23:00:41
napisze tak mam jeden wentylator 120mm który wyciąga ciepło u góry jest to wentylator z zasilacza , mam teź miejsce w obódowie na wysokości procesora gdzie moge zamontowac wentylator o wymiarach 80x80mm i teraz pytania :roll:
1.czy ten wentylator bedzie lepszy jak bedzie dmuchał mi do obódowy (bo wsumie bedzie dmuchał prawie na procek)?????
2.gdzie mam podpiąć ten wentylator w które miejsce płyta ASRock K7S8X
3.jaki kupić wentylator najlepiej bede wdzięczny za link np. na allegro (bo ja sie wogóle na tym nie znam)

z góry dziekuje za odpowiedzi 8) :roll:
rutkow
Dodano
06.03.2006 22:35:18
@mettal w pierwszym swoim poście napisał wszystko co powinieneś wiedzieć ,reszty postów moźesz nawet nie czytać
dodatkowo tunel z zewnątrz do procka polecany
securite
Dodano
06.03.2006 19:15:45
afgan:
...na górze mam wentylator który wdmuchuje na dole który wyciąga

No i musze Cie rozczarowac, bo masz zle... :lol:

Chocby z szkoly podstawowej mozna sie dowiedziec ze powietrze cieple jest lzejsze od zimnego i unosi sie do gory, a chlodne pozostaje na dole.

Wiec zastanow sie jak powinno byc, by obiego powietrza w twojej obudowie byl zgodny z naturalnym...
mettal
Dodano
06.03.2006 18:45:37
Zgadzam się z tym ale zalezy to tez od obudowy ja np ma z tylu obudowy miejsce na dwa wentylatory no i z boku w sciance.
tak wię na górze mam wentylator który wdmuchuje na dole który wyciąga a zbku mam went.który wdmuchuje dzięki temu temperatura w obudowie wynosi 26 stopni a procek ma okolo 27 max ma 29st. a procek to intel celeron 2.8 ghz. polecam takie ustawienie jak masz takie mozliwosci.
afgan
Dodano
06.03.2006 18:31:48
Wiech
Dodano:
06.03.2006 09:00:50
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1