Wentylator AcerAspire 1524 regulacja obrotów
Od niedawana zauwazylem ze wentylator w moim laptopie włacza sie na wyzsze obroty po ok 5 min pracy. Wczesniej komputer sam regulowal predkosc obrotow wentylatora w zaleznosci od obciazenia kompa Teraz "odkurzacz" :( mam caly czas i nie schodzi do wolnych obrotów. Wczesniej dzialal ładnie,cicho, przyjemnie dla ucha, teraz niestety nie. Co sie moglo stać? Czy sa jakies ustawienia do regulacji obrotów tego wentylatora?Moze padl jakis czujnik temperatury?Czym najlepiej zmierzyc temp.( SpeedFan pokazuje mi HDD 43C, TEMP1: 52C, TEMP2: 60C ale nie wiem czy ten progs oddaje rzeczywisty stan) Dzieki za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 8
Jelsi poprawinie rozpozanlo czujnik da sie tym sterowac w sopsob taki:
W oknie programu powinien byc Fan 01 itd. a na koncu wartosc procentowa (100%).
Regulujac te procenty – reguluesz obroty wiatroczka... o ile spelniony jest wyboldowany warunek.
EDIT:
Troche sie to zmienilo od ostanio uzywanej przez mnie wersji:
http://www.almico.com/images/mainwindow.gif
Procenciki odpowiednio podpisane (najprawdopodobniej Fan01 etc) w dole okna... 8)
W oknie programu powinien byc Fan 01 itd. a na koncu wartosc procentowa (100%).
Regulujac te procenty – reguluesz obroty wiatroczka... o ile spelniony jest wyboldowany warunek.
EDIT:
Troche sie to zmienilo od ostanio uzywanej przez mnie wersji:
http://www.almico.com/images/mainwindow.gif
Procenciki odpowiednio podpisane (najprawdopodobniej Fan01 etc) w dole okna... 8)
Siemasz RoboBRTX stary wyjadaczu komputerowy :D Jak widzisz cos mojemu zaczelo dolegac SPEEDFAN mam i pokazuje mi temperaturki ale jak nim kontrolowac obroty to nie mam pojecia.Jak mozesz to mi wytlumacz.Dzieki.POZDRAWIAM ze deszczowej Eire.
andy przyjacielu – sproboj (jakby czeszczenie nie pomoglo) zainstalowac sobie SpeedFan – taki smieszny programik – tez mozna w nim wlaczyc kontrole obrotów :)
Pozdrowiam.
––
Oczywiscie ze chodzilo mi o speedfana, spiderko :P
Ch... olerna klawiatura daje o sobie znac ...
Pozdrowiam.
––
Oczywiscie ze chodzilo mi o speedfana, spiderko :P
Ch... olerna klawiatura daje o sobie znac ...
Dodam ze chodzilo mi w ostatnim poscie o rozkrecanie laptopaczyli zdejmowanie pokrywy i odkurzenie go. Z tym "podkrecaniem" na temperaturze to tez nie wiem czy bylby dobry pomysl. Pozdrawiam.
Jest na gwarancji takze nie ma problemu. Tyle ze pewnie potrwaloby to kawal czasu z tym serwisowaniem. Czyli rozumiem ze samemu ze spokojem serca mam go raczej nie rozkrecac :) , bo moze byc problem z przywroceniem go do stanu uzywalnosci? Pozdrawiam
Nie wiem jakie są opcje odnośnie wentylatorów w tym notebooku, moźliwe źe da się podnieść próg przy którym wentylator będzie się bardziej rozkręcał. Tylko obawiam się źe to moźe być juź zagroźenie dla podzespołów. Posiadasz gwarancje na niego ?
To moze być powod. Ze stacjonarną budą to nie mialbym klopotow zeby ja rozebrac i przeczyscic ale przy laptopie mam lekkie obawy zeby go rozkręcać i odkurzyć. Moze sie myle. Co radzisz? Ustawia sie gdzies to od jakiej temperatury wentylator ma wchodzic na wyzsze obroty. Albo inaczej, moze da sie go wyciszyc zwiekszajac minimalna dopuszczalna temperature procesora np do 65–70C a co za tym idzie wentylator nie bedzie sie tak produkowal na duzych obrotach juz od startu kompa(nie siedze zbytnio w temacie wiec moze moje pytania sa bzdurne) :) Prosze o jakies wskazowki. Pozdrawiam.
Prawdopodobnie wnętrze się trochę zakurzyło, pozatym obecnie jest dosyć ciepło, to teź wływa na komputery. Raczej wątpliwe źeby termistor wysiadł w wenylatorze.
Strona 1 / 1