wczoraj podkręcałem dziś nie mogę?!?!?!

Witam,
zacznę od tego ze mój sprzęt to:
Barton Mobile 2800+
Abit AN7
DDR 3200 512MB Geil cl2.5
i chodził (powiedzmy wczoraj) 190*12,5 > 2350mhz
dokonałem zmiany...
zmieniłem zasilacz na Huntkey HK 350AP, grafike R9550 Gigabyte, radiator Zalmana na NB, zresetowałem ustawienia biosu do domyslnych oraz naniosłem pastę Arctic Silver 5 na procka (chłodzony pentagramem qc80)

po tych zmianach komp nie wstawał bardziej niź 170*12...

wgrałem nowego biosa (modowanego)

11*200 stabilnie!! vcore=1,75 timingi by spd vdd nie zmieniane

ale chcę wiecej tzn cos koło 12*200 a moźe fsb nawet do 205–210 dociągnąc...
czemu kiedyś proc się kręcił ponad 2300mhz a teraz nie?

i jeszcze jedno mnie martwi, pionowe paski podczas startu systemu.. pojawiają sie na 0,5sec na całej szerokości ekranu w odlegosciach 2,5cm paski koloru zielono–rózowo–fioletowego i znikają i juz wszystko jest OK...

pomocy,
z góry bardzo dziękuje:)

Odpowiedzi: 8

wróciłem do domyślych ustawien z kartą i juz nie ma pasków przy starcie?? hmm tzn ze sie przegrzewała? kurcze chyba musze jej jakies chlodzonko podmienic..

no ale zostawmy karte..

CO Z PROCESOREM??? ja chce z niego wycisnąc siódme poty a on nawet sie nie meczy...
szwabek
Dodano
16.01.2006 00:30:49
wcześniej: riva tnt2 32mb

posprzatac.. hmm moze nie do konca ładnie..
chce stawiac od nowa winde ale chciałem dopiero na wykreconym systemie... a to co jest teraz mnie nie zadowala dlatego myslalem ze lepiej popróbować na tych smieciach...

apropos tego radka, to ja juz po pierwszym dniu oddałem go do serisu bo miałem artefakty na domyślnych ustawieniach i grzał sie do 60st., w serwisie uznali ze jest ok i mi oddali..
wina chyba lezala po mojej stronie bo kolo grafy w najblizszym slocie miałem karte tv i jak ją przełoźyłem i sterowniki odinstalowałem to wszytko juz było ok z grafą...
szwabek
Dodano
14.01.2006 17:30:52
A wczesniej miales jaka karte, Radeona, czy GeForca ? Jesli GF to czy dobrze posprzatales smieci po starych driverach ?

Co do Radkow 9550 to cos jest z tymi kartami, swego czasu gdy skladalem kompy, gdy te radki byly dosc popularne, pamietam ze az 6 sztuk polszo do zwrotu,wlasnie bylo to spowodowane roznorakimi artefaktami, czy przeklamaniami w obrazie....
mettal
Dodano
14.01.2006 16:35:45
tak oczywiście ucho ma rację, podczas ładowania się windowsa, a nawet juz w momencie gdy pulpit jest widoczny sa pasy...
szwabek
Dodano
14.01.2006 16:32:51
szwabek:

i jeszcze jedno mnie martwi, pionowe paski podczas startu systemu..

Ja to tak zrozumiałem, ze jak mu juz Winda startuje, a nie BIOS..
Ucho
Dodano
14.01.2006 16:07:09
Co do artefaktow i wad w wyswietlanym obrazie jeszcze podczas postu biosu, to nie wina sterownkiow,bo niby z jakiej paki gdy jeszcze nie zostaly zaladowane.
mettal
Dodano
14.01.2006 16:00:58
szwabek:

po tych zmianach komp nie wstawał bardziej niź 170*12...

wgrałem nowego biosa (modowanego)

11*200 stabilnie!! vcore=1,75 timingi by spd vdd nie zmieniane

wiec chyba cos nowy bios dał!!! chyba jest róźnica miedzy modowanym a oryginalnym biosem, nie uwazasz? wiem źe szczególnie róznica jest widoczna przy fsb powyzej 220, ja nie mam zamiaru tak wysoko kręcic fsb ale licze na lepszą wydajnosc tego biosu w porównaniu do poprzedniego!

z tymi sterami to tez sie zastanawiam moze ich wina..
odkreciłem tez radka i pracuje na domyślnych i posprawdzam czy teraz paski bedą sie pojawiały...

a czytam wszedzie gdzie sie da ale "mojego problemu" nigdzie nie widze....
szwabek
Dodano
14.01.2006 15:40:00
Co do pasków to stawiam na stery nowej grafy. Ustaw w Biosie szukanie grafiki jako pierwsze na AGP i zobacz (bo w ustawieniach domyślnych BIOS–u jako pierwszej szuka z zasady na PCI !!). Zmień BIOS na starszy, na którym było OK (a w sumie jakie nowe funkcje zaoferował Ci nowy BIOS, poza nowym numerem wersjii ?, warto było go zmieniać ??). Poszukaj jeszcze na www.tweak.pl, tam wszystko jest o OC.
Pozdrawiam
Ucho
Dodano
14.01.2006 15:32:24
szwabek
Dodano:
14.01.2006 13:09:25
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1