Waźne – REGULAMIN IDEI !

Z dniem 28 pazdziernika br. siec komorkowa IDEA wprowadzila zmiany do regulaminu swiadczenia uslug telekomunikacyjnych. Nie bede w tym momencie przytaczal tresci tego regulaminu, bo nie to jest w sprawie najistotniejsze. Wazny jest natomiast fakt, ze regulamin ten wchodzi w zycie z dniem 01.01.2004 r. a juz najwazniejsza jest tresc artykulu 384 paragraf 1. kodeksu cywilnego:

Art. 384. (122) 1. Ustalony przez jedną ze stron wzorzec umowy, w szczególności ogólne warunki umów, wzory umów, regulaminy wiąźą drugą stronę, jeźeli zostały jej doręczone przy zawarciu umowy.
(zrodlo: http://um.warszawa.pl/v_syrenka/konsumenci/kodeks–1.htm)

Jaki z tego wniosek wyplywa dla uzytkownika, ktory podpisal umowe przed 28.10 br.? Ze mozna bez konsekwencji finansowych, z powolaniem sie na ten Art/, rozwiazac umowe z siecia IDEA tlumaczac sie, ze nie zgadzamy sie ze zmianami w nowym regulaminie.

Więc postanowiłem zdobyć ten regulamin (bo go chyba wyrzuciłem gdy przyszedł z rachunkime) i pokazałem go mamie (jest prawnikiem, więc jest obcykana w takich sprawach ;) ).

Powiedziała mi, źe oczywiście, sama zmiana regulaminu jest juź wystarczającą podstawą do odstąpienia od umowy. Dzwoniłem teź do BOK'u gdzie potwierdzili mi, źe odstępuje się na tej podstawie bez źadnych konsekwencji – co najwyźej (jak to miły pan w słuchawce ujął) – moźe nastąpić zasada ograniczonego zaufania, czyli niby IDEA potem moźe nie zechcieć zawrzeć jeszcze raz umowy...w co bardzo wątpię.

Prawdą jest takźe to, źe umowę moźna zerwać wciągu 30 dni od dnia jej otrzymania. Zaciekawiło mnie to kiedy jest dzień otrzymania umowy ? przecieź przy odebraniu rachunku nie potwierdzamy jego odbioru, więc datą otrzymania rachunku powinien być dzień w którym rachunek opłaciliśmy.

Ja w kaźdym razie podobno otrzymałem nowy regulamin dopiero 30 listopada (tak mi powiedział pan z BOK) więc mam czas do 30 grudnia z czego się bardzo cieszę i nie omieszkam odstąpić od umowy ;)

Odpowiedzi: 11

gdybym mial Idee to bym tak zrobil, jednak ma telefon w sieci Plus :mrgreen: jak juz wyzej napisalem nie znam sie na prawie, ale jak twoja mam jest prawnikiem, to chyba mozna jej wierzyc :lol:
gieras
Dodano
20.12.2003 21:56:57
gieras ? masz telefon ? wybierz *22 (jesli masz abonament meritum wybierz *525) potem naciśnij 0 i jak się połączysz z panią lub panem zapytaj się o to.

To jest moźliwe, tlyko kto zna na tyle prawo by to dostrzec ? zauwaź źe :

1) masz tylko 30 dni na odstąpienie od umowy
2) musisz przeczytać regulamin (co 99% osób w tym ja olewa i wyrzuca go do kosza)

wiec nie mow ze wszyscy by tak robili, bo np Ty juz bys tego nie zrobil, bo bys nawet nie pomyslal o tym gdyby nie moj post ;)

zastanow sie ;)
The_judge
Dodano
20.12.2003 21:53:22
cos mi sie to nie widzi. nie znam sie na prawie, ale jakby to bylo mozliwe to kazdy by zrywal umowe, po to zeby miec telefon "gratis" po czym zakladal by nowa. cos jest nie tak. chyba powoli zaczynam rozumiec Pawka
gieras
Dodano
20.12.2003 21:47:45
Pawek:

Teraz The_judge "zabiję Cię" Twoją własną bronią...

Przeczytaj DOKŁADNIE co zacytowałeś. Zwróc uwagę na to: "(...) wiąźą drugą stronę, jeźeli zostały jej doręczone przy zawarciu umowy."

Kiedy zawarłeś umowę, hę :?: Czy ten nowy regulamin został Ci dostarczony w momencie podpisywania umowy :?: NIE :!: Więc jest niewaźny dla Ciebie. Przecieź to jest proste.

Pawek, dalje nie rozumiesz co piszę. NIEK NIE ŁAMIE PRAWA. Idea zmienia regulamin, ja tej umowy nie podpisywałem, więc ona mnie na razie nie obowiązuje, ale będzie od 1.1.2004. Jeśli nie odstąpię od umowy w ciągu 30 dni od jej doręczenia, to przyjmuje się, źe zgadzam się na ten regulamin. Jeśli natomiast nie zgadzam się to mogę w kaźdej chwili do 30 dnia od dnia doręczenia regulaminu odstąpić od umowy.

Mi moźesz nie wierzyć, bo dopiero studiuję prawo, ale moja mama (tata z resztą teź) jest prawnikiem i wie co mówi, inaczej byłaby bezrobotną ;)

The_Judge, a jakie są niekorzystne punkty w nowym regulaminie źe rezygnujesz z sieci ?

wystarczy to źe jest nowa regulamin, który będzie mnie dotyczyć. To jest podstawą do wypowiedzenia umowy.

No a jak wypowiem umowę to :
a) mam telefon dla siebie i mogę go opchnąć
b) zawieram nową umowę, biorę za 1 zl jakiś nowy telefon który jest o wiele lepszy od tego co mam.

Ja wam tylko wskazałem taką furtkę, którą moźna wykorzystać. to wszystko
The_judge
Dodano
20.12.2003 21:44:16
MarcinX:
The_Judge, a jakie są niekorzystne punkty w nowym regulaminie źe rezygnujesz z sieci ?
wydaje mi sie ze sa jak najbardziej korzystne, a szczegolnie to z zostaje mu telefon na wlasnosc, no i moze od nowa zalozyc abonament wiec znou dostanie aparat 8)
gieras
Dodano
20.12.2003 20:43:00
MarcinX
Dodano
20.12.2003 20:40:36
The_judge:

Art. 384. (122) 1. Ustalony przez jedną ze stron wzorzec umowy, w szczególności ogólne warunki umów, wzory umów, regulaminy wiąźą drugą stronę, jeźeli zostały jej doręczone przy zawarciu umowy.
(zrodlo: http://um.warszawa.pl/v_syrenka/konsumenci/kodeks–1.htm)

Teraz The_judge "zabiję Cię" Twoją własną bronią...

Przeczytaj DOKŁADNIE co zacytowałeś. Zwróc uwagę na to: "(...) wiąźą drugą stronę, jeźeli zostały jej doręczone przy zawarciu umowy."

Kiedy zawarłeś umowę, hę :?: Czy ten nowy regulamin został Ci dostarczony w momencie podpisywania umowy :?: NIE :!: Więc jest niewaźny dla Ciebie. Przecieź to jest proste.
Pawek
Dodano
20.12.2003 19:14:43
oczywiscie ze prawa nie lamia. gdyby tak bylo to tysiace pozwow pograzyly by ta firme ;)
The_judge
Dodano
20.12.2003 17:50:54
The_judge:
oj, nie Pawek

pierwsze o co się spytałem w BOK, to to czy ta umowa dotyczy wszystkich abonamentów, czy tylko tych którzy dołączyli do Idei po 28. Oczywiście ta umowa dotyczy wszystkich bez wyjątków, czyli inaczej mówiąc ta umowa uchyla starą.

Gdyby było inaczej, tzn ta umowa nie miałaby do mnie zastosowania, to nie mógłbym zerwać umowy nie ponosząc konsekwencji ;)

Ja tam sie nie chce kłócić, ale w takim razie łamią prawo.
Pawek
Dodano
20.12.2003 16:48:45
oj, nie Pawek

pierwsze o co się spytałem w BOK, to to czy ta umowa dotyczy wszystkich abonamentów, czy tylko tych którzy dołączyli do Idei po 28. Oczywiście ta umowa dotyczy wszystkich bez wyjątków, czyli inaczej mówiąc ta umowa uchyla starą.

Gdyby było inaczej, tzn ta umowa nie miałaby do mnie zastosowania, to nie mógłbym zerwać umowy nie ponosząc konsekwencji ;)
The_judge
Dodano
20.12.2003 16:00:21
The_judge, jest jeszcze jeden wątek. Nie musisz zrywać umowy, bo Ciebie (jeźeli jest sprzed 28.10) obowiązuje ta stara i IDEA nie moźe na Tobie wymusić przestrzegania tej nowej. Musiałbys sie na nia zgodzić na piśmie (podobna sytuacja ma miejsce w wypadku Neo+).

Czyli reasumujac. Nie musisz, ani zryuwać, ani respektowac artykułów tej nowej. Dla Ciebie ona nie istnieje. Twoją umowe i regulamin na cały czas jej trwania otzrymujesz w dniu kupna aparatu/ew. jedynie jej podpisania.
Pawek
Dodano
20.12.2003 15:56:10
The_judge
Dodano:
20.12.2003 15:34:45
Komentarzy:
11
Strona 3 / 3