Waźna uwaga dla mających problem z błędami STOP i restartami

Sam niedawno pisałem w tej sprawie,miałem duźo
błędów,aź wysłałem maila do eksperta z czasopisma
Pc World Computer.Opisałem mój problem i otrzymałem
odpowiedź.Moźe i wam okaźe się przydatna :
"Rozwiązanie problemu jest trywialne, ale znane jedynie wówczas, gdy miało się do czynienia z rozbudową pamięci. Otóź winowajcą jest... RAM, a ściślej rzecz biorąc – niewłaściwa konfiguracja modułów.

Błędy systemu operacyjnego, niebieskie ekrany pojawiające się bez powodu, to efekt złego działania RAM. Najgorsze jest to, źe po kilku takich błędach konieczne staje się ponowne zainstalowanie systemu, bo na dysku zapisywane są błędne informacje i uszkodzone pliki.

W Pańskim przypadku w grę raczej nie wchodzi wadliwy układ pamięci, lecz zły dobór modułów: 196 MB RAM sugeruje zastosowanie modułów 128 i 64 MB. Bardzo często taka konfiguracja (moduły o róźnych pojemnościach) nie jest akceptowana przez płyty główne (dokładnie: kontrolery pamięci), a jeśli nawet, to z zachowaniem maksymalnej zgodności parametrów modułów (czas dostępu, tryb pracy, a nawet marka producenta!). Są takie płyty główne, np. z chipsetami nForce, które wymagają dwóch identycznych modułów – muszą zgadzać się nawet co do liczby układów pamięciowych na module.

Jestem pewien, źe jeśli wyjęty zostanie moduł 64 MB, systemy będą działać poprawnie (z wyjątkiem WXP, który przy 128 MB będzie się dusił). Wystarczy dokupić drugi taki sam moduł 128 MB albo oba zamienić na jeden 256, a wszystko się samo naprawi."

Odpowiedzi: 20

muszę niestety stwierdzić źe źadne z rozwiązań nie pasuje do mojego problemu.Po pierwsze moja karta graficzna to nie ATI RAGE FURY tylko RIVA TNT 2.XP
nie wykrywa źadnego niepasującego drivera gdyź wszystkie instalował sam.Kartę sprawdzono m.in. programem 3D Mark i było wszystko ok.
andrewt
Dodano
18.07.2003 12:30:05
andrewt:
BAD_POOR CALLER.Nie wiem co on oznacza.
Nie POOR ale POOL :wink: .
Stop 0xC2 or BAD_POOL_CALLER

The Stop 0xC2 message indicates that a kernel–mode process or driver incorrectly attempted to perform memory operations in the following ways:

By allocating a memory pool size of zero bytes.
By allocating a memory pool that does not exist.
By attempting to free a memory pool that is already free.
By allocating or freeing a memory pool at an IRQL that was too high.

This Stop message is typically due to a faulty driver or software.

Possible Resolutions:

A Stop 0xC2 messages might occur after installing a faulty device driver, system service, or firmware. If a Stop message lists a driver by name, disable, remove, or roll back the driver to correct the problem. If disabling or removing drivers resolves the issues, contact the manufacturer about a possible update. Using updated software is especially important for multimedia applications, antivirus scanners, DVD playback, and CD mastering tools.
A Stop 0xC2 messages might also be due to failing or defective hardware. If a Stop message points to a category of devices (such as disk controllers, for example), try removing or replacing the hardware to determine if it is causing the problem.
If you encounter a Stop 0xC2 message while upgrading to Windows XP, the problem might be due to an incompatible driver, system service, virus scanner, or backup. To avoid problems while upgrading, simplify your hardware configuration and remove all third–party device drivers and system services (including virus scanners) prior to running setup. After you have successfully installed Windows XP, contact the hardware manufacturer to obtain compatible updates.
A jesli masz karte ATI RAGE FURY to zobacz to:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en–us;307151
EL NINO
Dodano
18.07.2003 02:26:16
Ale to się nie tyczy mnie bo juź nie mam restartów tylko blue screeny : ostatnio właśnie był o treści BAD_POOR CALLER.Nie wiem co on oznacza.
andrewt
Dodano
18.07.2003 02:05:23
Ale to się nie tyczy mnie bo juź nie mam restartów tylko blue screeny : ostatnio właśnie był o treści BAD_POOR CALLER.Nie wiem co on oznacza.
andrewt
Dodano
18.07.2003 02:05:23
Zobacz jak ja rozwiązałem problem z restartami, a właściwie gostki ze sklepu, ale musiałem ich mocno cisnąć :wink:

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=3612&highlight=restart
aligator
Dodano
18.07.2003 01:51:52
zniechęcony nieudanymi próbami samodzielnej naprawy udałem się
do serwisu.Po bardzo
długich testach ( 3 tygodnie !) tyle mi powiedzieli :
" Komputer był testowany wieloma programi diagnostycznymi i nie tylko.Zaglądaliśmy takźe do wnętrza.Podczas tych testów komputer nie
sprawiał problemów, a jeden z błędów STOP pojawił się tylko raz.To bardzo dziwne źe poza tym nie wykryliśmy źadnego błędu,a sprzęt
działał dobrze.Wymieniliśmy pamięć RAM (ze 128 na 256 mb) i dokładnie wyczyściliśmy wszystkie
podzespoły.Po wykonaniu tych
czynności błąd juź się nie pojawił.Po konsultacjach z kolegami doszliśmy do wniosku źe WINNY MOŻE BYĆ SYSTEM – WIN XP,KTÓRY Z TEGO TYPU PŁYTAMI NIE PRACUJE
NAJLEPIEJ"(podkreślenie moje).Tyle.No i co dalej ? Dzisiaj wreszcie wracam
do domu z kompem a tu "na powitanie" ...
nie zgadniecie: błąd STOP o treści : BAD_POOR CALLER.Oczywiście po restarcie było wszystko ok ale to nie zmienia faktu źe g**** zrobili a nie naprawili.Nie mam zamiaru
tego reklamować (strata 155 zł – 139złRAM i 16 zł testy)bo widać źe nie wiedzą jak to zrobić i czy naprawdę zmiana systemu coś
pomoźe bo o ile pamiętam na win
me teź były errory niemal co chwila o treści VMD01x coś tam...
Ale jeśli to nie system to co ? zapewniali mnie źe sprawdzili i ani
płyta główna nie poszła, ani procesor nie jest walnięty a karta grafiki
przeszła dobrze wszystkie testy nie mówiąc juź o twardzielu to samo z ram
ale ją na wszelki wypadek wymienili bo to pamięci najczęściej sprawiają
problemy.Co ja jeszcze mogę zrobić ????
Mogę w końu zainstalować Win Millenium ale przecieź
pamiętam źe tam zamiast STOP–ów były te błędy VMDx01
( ciekawe co one oznaczają).I jeszcze jedno : dziennik zdarzeń systemu nie notuje tych błędów tzn.
jest zapis źe był błąd i po restarcie zadziałał
scandisk ale tylko tyle !
andrewt
Dodano
18.07.2003 00:22:06
zniechęcony nieudanymi próbami samodzielnej naprawy udałem się
do serwisu.Po bardzo
długich testach ( 3 tygodnie !) tyle mi powiedzieli :
" Komputer był testowany wieloma programi diagnostycznymi i nie tylko.Zaglądaliśmy takźe do wnętrza.Podczas tych testów komputer nie
sprawiał problemów, a jeden z błędów STOP pojawił się tylko raz.To bardzo dziwne źe poza tym nie wykryliśmy źadnego błędu,a sprzęt
działał dobrze.Wymieniliśmy pamięć RAM (ze 128 na 256 mb) i dokładnie wyczyściliśmy wszystkie
podzespoły.Po wykonaniu tych
czynności błąd juź się nie pojawił.Po konsultacjach z kolegami doszliśmy do wniosku źe WINNY MOŻE BYĆ SYSTEM – WIN XP,KTÓRY Z TEGO TYPU PŁYTAMI NIE PRACUJE
NAJLEPIEJ"(podkreślenie moje).Tyle.No i co dalej ? Dzisiaj wreszcie wracam
do domu z kompem a tu "na powitanie" ...
nie zgadniecie: błąd STOP o treści : BAD_POOR CALLER.Oczywiście po restarcie było wszystko ok ale to nie zmienia faktu źe g**** zrobili a nie naprawili.Nie mam zamiaru
tego reklamować (strata 155 zł – 139złRAM i 16 zł testy)bo widać źe nie wiedzą jak to zrobić i czy naprawdę zmiana systemu coś
pomoźe bo o ile pamiętam na win
me teź były errory niemal co chwila o treści VMD01x coś tam...
Ale jeśli to nie system to co ? zapewniali mnie źe sprawdzili i ani
płyta główna nie poszła, ani procesor nie jest walnięty a karta grafiki
przeszła dobrze wszystkie testy nie mówiąc juź o twardzielu to samo z ram
ale ją na wszelki wypadek wymienili bo to pamięci najczęściej sprawiają
problemy.Co ja jeszcze mogę zrobić ????
Mogę w końu zainstalować Win Millenium ale przecieź
pamiętam źe tam zamiast STOP–ów były te błędy VMDx01
( ciekawe co one oznaczają).I jeszcze jedno : dziennik zdarzeń systemu nie notuje tych błędów tzn.
jest zapis źe był błąd i po restarcie zadziałał
scandisk ale tylko tyle !
andrewt
Dodano
18.07.2003 00:22:06
ej no właśnie ja juź poruszałem ten problem ale nikt mi nie pomógł!! mam dwie kości po 256(266) róźnych producentów i płyte Epoxa 8RDA+ z nForce2 i sie wiesza komp !! pomóźcie !! moźe jakoś trzeba skonfigurować to w biosie!! w serwisie nie wymienie na jedną 512 bo juz byłem to mnie wyśmiali i powiedzieli źebym nauczył sie kompa obsługiwać :evil: PS. zauwaźyłem źe kiedy siedzą dwie na raz to jedna z nich sie mocno nagrzewa a druga nie :evil: POMOCY !! nie wytrzymam z 256!!
GuC!o^
Dodano
20.06.2003 19:22:21
czy to waźne ile go w końcu jest przy uruchomieniu
komputer pokazywał mi ok.1030 MB zresztą od kilku dni
po zmianie płyty mam 512 MB DDR (Infineon)
Xior
Dodano
12.05.2003 22:42:31
Liczba ramu jest zawsze potęgą liczby 2. Sprawdź we właściwościach systemu na zakładce ogólne ile masz ramu. Np.:
1024 MB = 1073741824 B czyli ktoś kto nie wie źe 1KB=1024B moźe myśleć źe ma 1073 MB.

Gagman:
Z tym ramem, to roznie bywa... Ja mam 240(256–16video)... :wink:

Masz 256 MB tylko grafika wykorzystuje 16 MB, co wcale nie oznacza, źe nie są one dostępne dla systemu.
krecik
Dodano
12.05.2003 21:12:34
nigdy nie ma dokładnie 128 lub 256 zawsze jest te pare oczek wyźej to proste 2 x 256 + 1 x 512 + te pare oczek i jest 1030 :D
Xior
Dodano
11.05.2003 23:38:26
The_judge:
dokladnie tak jak mowisz matid !
wielkosc ram jest kolejna potega liczby 2
2 do potegi 10 to zdecydowanie 1024 a nie 1030

Gagman
Dodano
07.05.2003 02:23:55
The_judge:
2 do potegi 10 to zdecydowanie 1024 a nie 1030

Gagman
Dodano
07.05.2003 02:23:55
co do tego ramu to sam mialem takiego problema :( jak kupilem nowego kompa, no wkoncu rtcw na high detal :) ok, odpalam, gram i pyk, niebieski ekran, restart, sytuacja sie powtarza, jednak ciagle mnie ciekawi dlaczego gta3 dzialalo bezblednie...na drugi dzien ide do serwisu, ok beda o 14.00, przychodza, mysla, testuja, wkonu mowia: KARTA GRAFIKI, wymienimy ci i bedzie spox, no to idziemy, ok, poszli na drugi dzien dzwoni jeden: eee to nie karta, tylko ram, cos tam, cos tam, wymienilem na innego producenta i dziala, no dobra to kiedy oddacie mi kompa? a kiedy? JUTRO!!!! ok, przychodza, oddaja i jest git :)
taka moja historyjka
gen
Dodano
07.05.2003 01:05:50
co do tego ramu to sam mialem takiego problema :( jak kupilem nowego kompa, no wkoncu rtcw na high detal :) ok, odpalam, gram i pyk, niebieski ekran, restart, sytuacja sie powtarza, jednak ciagle mnie ciekawi dlaczego gta3 dzialalo bezblednie...na drugi dzien ide do serwisu, ok beda o 14.00, przychodza, mysla, testuja, wkonu mowia: KARTA GRAFIKI, wymienimy ci i bedzie spox, no to idziemy, ok, poszli na drugi dzien dzwoni jeden: eee to nie karta, tylko ram, cos tam, cos tam, wymienilem na innego producenta i dziala, no dobra to kiedy oddacie mi kompa? a kiedy? JUTRO!!!! ok, przychodza, oddaja i jest git :)
taka moja historyjka
gen
Dodano
07.05.2003 01:05:50
2 do potegi 10 to zdecydowanie 1024 a nie 1030 :)
The_judge
Dodano
06.05.2003 16:46:50
Jakie ty tam kości wpakowałeś??
Chyba moźna miec 1024 :P
matid
Dodano
06.05.2003 16:03:25
pamięć jest teraz tania 256 kosztuje 120 do 150 zł
sam mam 1030 MB i wcale nie uwaźm źe mam za duźo
Xior
Dodano