walnięty procek ?
Witam
Szprzęt:
EPOX 8RDA3I
ATHLON 1900 (AXDA1900DKV4C, AIXHB0342MPMW, 9741007721121)
Płyta główna rozpoznawała procesor jako 1466 MHz (noname 133x11) mnoźnik jest zablokowany więc podkręcanie tylko na magistrali, przy 166 MHz musiałem podnieść napięcie z 1,65V do 1,75V i wtedy płyta rpzpoznawała procek jako Barton 2500+ i chodziło bez problemu. Kilka dnoi temu zmieniłem radiator na lepszy i po uruchomieniu Windows WP SP2 resetował komputer, bądź się zawieszał, uruchamia się tylko gdy ma ustawioną magistralę na 100 MHz, w innych wypadkach nie pomaga nawet podniesienie napięcia. Przed wymianą radiatora przedmuchałem kompa spręźonym powietrzem.
Płyta pokazuje na wyświetlaczu FF.
Dzięki za kaźdą pomoc
Szprzęt:
EPOX 8RDA3I
ATHLON 1900 (AXDA1900DKV4C, AIXHB0342MPMW, 9741007721121)
Płyta główna rozpoznawała procesor jako 1466 MHz (noname 133x11) mnoźnik jest zablokowany więc podkręcanie tylko na magistrali, przy 166 MHz musiałem podnieść napięcie z 1,65V do 1,75V i wtedy płyta rpzpoznawała procek jako Barton 2500+ i chodziło bez problemu. Kilka dnoi temu zmieniłem radiator na lepszy i po uruchomieniu Windows WP SP2 resetował komputer, bądź się zawieszał, uruchamia się tylko gdy ma ustawioną magistralę na 100 MHz, w innych wypadkach nie pomaga nawet podniesienie napięcia. Przed wymianą radiatora przedmuchałem kompa spręźonym powietrzem.
Płyta pokazuje na wyświetlaczu FF.
Dzięki za kaźdą pomoc
Odpowiedzi: 5
Skoro rdzeń jest ukruszony, to normalne źe przy wyźszym taktowaniu będzie się zawieszał... Moźliwe źe przy zmianie radiatora ukruszyłeś rdzeń... Niestety nieumiejętna zmiana tego elementu doprowadza do uszkodzenia procka...
Dzisiaj po południu spróbuję powymieniać pamięć i zasilacz. Procek miał wcześniej malutkie ukruszenie, ale chodził z tym bez problemów, moźliwe źe coś mu sie pogorszyło. Zawiesza się w tym samym momencie, kiedy juź pasek wgrywania się kończy i powinien się pokazać pulpit, wtedy jest czarne tło i koniec. Reinstal windowsa nic nie zmienił. przy 100MHz chodzi stabilnie a przy 133 zawiesza się.
Jak sprawdze pamięci i zasilacz dam znać co się dzieje.
Dzięki
Jak sprawdze pamięci i zasilacz dam znać co się dzieje.
Dzięki
Pastą przesmarowałeś rdzeń? Nie ma śladów ukruszenia?
FF nie jest błędem, jest to informacja iź zarządzanie nad komputerem przejął system operacyjny.
Te zawieszanie na standardowym ustawieniu procesora jest natychmiastowe? Czy moźesz normalnie wejść do Windowsa? Podmień zasilacz i pamięci.
FF nie jest błędem, jest to informacja iź zarządzanie nad komputerem przejął system operacyjny.
Te zawieszanie na standardowym ustawieniu procesora jest natychmiastowe? Czy moźesz normalnie wejść do Windowsa? Podmień zasilacz i pamięci.
Zasilacz to FEEL 350W, wcześniej spokojnie dawał rade przy podkręconym procku, był bardzo stabilny. Temperatura na procesorze nie przekracza 35 st.
Więc to będzie procesor ?
Więc to będzie procesor ?
Zasilacz moźe nie wyrabiać, rdzeń moźe być ukruszony... w biosie temperatury przy 100MHz są jakie?
Strona 1 / 1