wake on lan – problem

mam plyte głowną ECS K7VTA3 i karte sieciową Realtek RTL8139/810X Family PCI Fast Ethernet. jedno i drugie jest przystosowane do WOL (wake on lan), jednak na plycie jest tez złacze ktore trzeba kabelkiem polączyc z kartą. tymczasem na karcie nie ma czegos takiego.. w biosie mam aktywną opcje budzenia kompa przez siec, a we własciowsciach karty zaznaczona opcja "wake on ARP/PING". co zrobic zeby to działało? chyba ze ta opcja na karcie to nie to samo co WOL?

pozdr

Odpowiedzi: 8

Jaruu:
...wychodzi na to ze moja karta i płyta głowna są niekombatybilne ze sobą w kwesti wake on lan?
No niestety. Jesli plyta ma kabelek do WoL, musialbys miec i taka karte.

P.S. Seeker, zycie za krotkie :wink: .
EL NINO
Dodano
29.09.2005 21:36:10
EL NINO:
Seeker:
Najprościej ...zmienić sieciówkę na taką z WOL
Sieciowka ma WoL pomimo tego ze na jej "pokladzie" nie ma odpowiedniego zlacza dla kabelka. WoL obslugiwany jest poprzez styki karty.

No patrzajta człek się uczy całe źycie :P

EL NINO:

Seeker:
natomiast opcja "wake on ARP/PING" nie ma z tym nic wspólnego
Jak nie jak tak. Jesli np. "puscisz" na kompter z taka karta pinga, obudzisz go. To jest wlasnie WoL :P .

Jak wyźej

:P :wink:
Seeker
Dodano
29.09.2005 14:19:17
spiderko: wg Twojej teorii nie ma bezposredniej komunikacji karta sieciowa => plyta głowna i wymagany jest kabelek. ale wszystko wskazuje na to ze moja karta obłsuguje WOL a nie ma na niej odpowiedniego złącza.. czytałem ze płyty głowne ze slotami PCI 2.2 nie wymagają juz tych kabelków, czyli wychodzi na to ze moja karta i płyta głowna są niekombatybilne ze sobą w kwesti wake on lan?
Jaruu
Dodano
29.09.2005 14:11:03
http://gsd.di.uminho.pt/jpo/software/wakeonlan/mini–howto/wol–mini–howto–2.html#ss2.2

Ten 3pinowy kabelek podpięty do karty sieciowej jest wymagany wg. tego miniFAQu. Przy wyłączonym komputerze płyta główna jest zasilana, jest to niewielka dawka prądu – ekspertem w tej dziedzinie nie jestem ale zdaje mi się źe prąd ten nie jest przekazywany do kart PCI/AGP tudzieź ISA. Takwięc nie ma teź bezpośredniej komunikacji "karta sieciowa–>płyta główna", ten dodatkowy kabelek pomija port PCI i przekazuje tzw. "Magic sequence" do układu odpowiedzialnego za WakeOnLan. Ale to tylko moja teoria.
spiderko
Dodano
29.09.2005 12:46:01
no dobrze, ale z tego co wiem to po aktywowaniu opcji WOL na plycie i karcie (tj. po poprawnym skonfigurowaniu) komputer po wylączeniu powinien caly czas sie swiecic na switchu, a moim przypadku tak nie jest. wysylam 'magiczny pakiet' i nic, ping tez nie budzi kompa. da sie jakos pingowac kompa po mac adresie? bo w helpie nie moge nic znalezc..
Jaruu
Dodano
29.09.2005 12:13:25
Seeker:
Najprościej ...zmienić sieciówkę na taką z WOL
Sieciowka ma WoL pomimo tego ze na jej "pokladzie" nie ma odpowiedniego zlacza dla kabelka. WoL obslugiwany jest poprzez styki karty.
Seeker:
natomiast opcja "wake on ARP/PING" nie ma z tym nic wspólnego
Jak nie jak tak. Jesli np. "puscisz" na kompter z taka karta pinga, obudzisz go. To jest wlasnie WoL :P .
Jaruu:
co oznacza własnie ta opcja (ARP/PING) ?
W uproszczeniu – komputer zostanie wybudzony po zastosowaniu do tego celu na innej maszynie protokolu ARP lub ICMP (ping).
EL NINO
Dodano
29.09.2005 10:03:51
skoro juz jestesmy przy tym to co oznacza własnie ta opcja (ARP/PING) ?

pozdr
Jaruu
Dodano
28.09.2005 21:52:08
Najprościej ...zmienić sieciówkę na taką z WOL , natomiast opcja "wake on ARP/PING" nie ma z tym nic wspólnego
Seeker
Dodano
28.09.2005 19:43:02
Jaruu
Dodano:
28.09.2005 19:04:13
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1