wake on lan – problem
mam plyte głowną ECS K7VTA3 i karte sieciową Realtek RTL8139/810X Family PCI Fast Ethernet. jedno i drugie jest przystosowane do WOL (wake on lan), jednak na plycie jest tez złacze ktore trzeba kabelkiem polączyc z kartą. tymczasem na karcie nie ma czegos takiego.. w biosie mam aktywną opcje budzenia kompa przez siec, a we własciowsciach karty zaznaczona opcja "wake on ARP/PING". co zrobic zeby to działało? chyba ze ta opcja na karcie to nie to samo co WOL?
pozdr
pozdr
Odpowiedzi: 8
No niestety. Jesli plyta ma kabelek do WoL, musialbys miec i taka karte.Jaruu:...wychodzi na to ze moja karta i płyta głowna są niekombatybilne ze sobą w kwesti wake on lan?
P.S. Seeker, zycie za krotkie :wink: .
EL NINO:Sieciowka ma WoL pomimo tego ze na jej "pokladzie" nie ma odpowiedniego zlacza dla kabelka. WoL obslugiwany jest poprzez styki karty.Seeker:Najprościej ...zmienić sieciówkę na taką z WOL
No patrzajta człek się uczy całe źycie :P
EL NINO:Jak nie jak tak. Jesli np. "puscisz" na kompter z taka karta pinga, obudzisz go. To jest wlasnie WoL :P .Seeker:natomiast opcja "wake on ARP/PING" nie ma z tym nic wspólnego
Jak wyźej
:P :wink:
spiderko: wg Twojej teorii nie ma bezposredniej komunikacji karta sieciowa => plyta głowna i wymagany jest kabelek. ale wszystko wskazuje na to ze moja karta obłsuguje WOL a nie ma na niej odpowiedniego złącza.. czytałem ze płyty głowne ze slotami PCI 2.2 nie wymagają juz tych kabelków, czyli wychodzi na to ze moja karta i płyta głowna są niekombatybilne ze sobą w kwesti wake on lan?
http://gsd.di.uminho.pt/jpo/software/wakeonlan/mini–howto/wol–mini–howto–2.html#ss2.2
Ten 3pinowy kabelek podpięty do karty sieciowej jest wymagany wg. tego miniFAQu. Przy wyłączonym komputerze płyta główna jest zasilana, jest to niewielka dawka prądu – ekspertem w tej dziedzinie nie jestem ale zdaje mi się źe prąd ten nie jest przekazywany do kart PCI/AGP tudzieź ISA. Takwięc nie ma teź bezpośredniej komunikacji "karta sieciowa–>płyta główna", ten dodatkowy kabelek pomija port PCI i przekazuje tzw. "Magic sequence" do układu odpowiedzialnego za WakeOnLan. Ale to tylko moja teoria.
Ten 3pinowy kabelek podpięty do karty sieciowej jest wymagany wg. tego miniFAQu. Przy wyłączonym komputerze płyta główna jest zasilana, jest to niewielka dawka prądu – ekspertem w tej dziedzinie nie jestem ale zdaje mi się źe prąd ten nie jest przekazywany do kart PCI/AGP tudzieź ISA. Takwięc nie ma teź bezpośredniej komunikacji "karta sieciowa–>płyta główna", ten dodatkowy kabelek pomija port PCI i przekazuje tzw. "Magic sequence" do układu odpowiedzialnego za WakeOnLan. Ale to tylko moja teoria.
no dobrze, ale z tego co wiem to po aktywowaniu opcji WOL na plycie i karcie (tj. po poprawnym skonfigurowaniu) komputer po wylączeniu powinien caly czas sie swiecic na switchu, a moim przypadku tak nie jest. wysylam 'magiczny pakiet' i nic, ping tez nie budzi kompa. da sie jakos pingowac kompa po mac adresie? bo w helpie nie moge nic znalezc..
Sieciowka ma WoL pomimo tego ze na jej "pokladzie" nie ma odpowiedniego zlacza dla kabelka. WoL obslugiwany jest poprzez styki karty.Seeker:Najprościej ...zmienić sieciówkę na taką z WOL
Jak nie jak tak. Jesli np. "puscisz" na kompter z taka karta pinga, obudzisz go. To jest wlasnie WoL :P .Seeker:natomiast opcja "wake on ARP/PING" nie ma z tym nic wspólnego
W uproszczeniu – komputer zostanie wybudzony po zastosowaniu do tego celu na innej maszynie protokolu ARP lub ICMP (ping).Jaruu:co oznacza własnie ta opcja (ARP/PING) ?
skoro juz jestesmy przy tym to co oznacza własnie ta opcja (ARP/PING) ?
pozdr
pozdr
Najprościej ...zmienić sieciówkę na taką z WOL , natomiast opcja "wake on ARP/PING" nie ma z tym nic wspólnego
Strona 1 / 1