Wadliwe LG czy XP? (nagrywarka)
Nie wiem co sie stalo kupilem sobie nagrywrke LG GCE 8481B. Wszystko jest podlaczone OK bios wyhrywa all.
Jest jedno ale 98 wlacza mi sie i moge nagrywac, a XP i padł. Włacza sie......pokazuje soe to fajne logo z tym fajnym jezdzacym niebieskim paskiem. Potem czarne tlo tak jak byc powinno chwile jeszcze komp popracuje i koniec STOP nie ruszy.
P.S. Rusza tylko z awaryjnego.............probowalem juz formatowania nie dalo porzadanego skutku
Jest jedno ale 98 wlacza mi sie i moge nagrywac, a XP i padł. Włacza sie......pokazuje soe to fajne logo z tym fajnym jezdzacym niebieskim paskiem. Potem czarne tlo tak jak byc powinno chwile jeszcze komp popracuje i koniec STOP nie ruszy.
P.S. Rusza tylko z awaryjnego.............probowalem juz formatowania nie dalo porzadanego skutku
Odpowiedzi: 9
]ja z natury nagrywarki wlaczam jako masterSLAY3R:Ha nie chodziło mi o róźnice w prędkościach odczytu płytek, chodziło mi o to źe nagrywarki mają przewaźnie większą przepustowość danych. Np. u nie cdrom pracuje w multiword dma tryb 2 co jest wolniejsze niź Ultra DMA tryb 2 w nagrywarce.
zresza jak sie da to na osobnel tasmie
cd'ek najczesciej slave razem z dyskiem a nagrywara np z kieszenia albo sama :)
Wejdź do menadźera urządzeń/kontolery ide/pomocniczy kanał ide(bo na tym kanale masz pewnie te napędy)/zakładka ustawienia zaawansowane tam będzie pisało w jakich trybach działają te urządzonka. Urządzenie główne to te z master, a podrzędne slave. Zobacz co i jak(moźliwe jednak źe cdrom moźe być szybszy dlatego cza się upewnić) i podłącz tak źeby te szybsze było master.
SLY3R: dobre :)...thx
A najlepiej odłącz cd rom i zobacz :)
Ha nie chodziło mi o róźnice w prędkościach odczytu płytek, chodziło mi o to źe nagrywarki mają przewaźnie większą przepustowość danych. Np. u nie cdrom pracuje w multiword dma tryb 2 co jest wolniejsze niź Ultra DMA tryb 2 w nagrywarce.
Ha akurat nie cdrom mam szybszy od nagrywarki :)
Raczej nagrywarka powinna być na master gdyź jest zapewne uźądzenie mszybszym niź cd–rom.
Akurat ta diagnoza jest błeda roilem tak.....ale pogrzebalem troche w kablach i....wynik jest nastepujacy
Mialem CD–ROM i CD–RW podlaczone jako Master, a tylko jedno moze bycmaster i to najlepiej zeby byl to CD–ROM
Mialem CD–ROM i CD–RW podlaczone jako Master, a tylko jedno moze bycmaster i to najlepiej zeby byl to CD–ROM
odłącz nagrywarke i wtedy sprawdz czy się włączy :)
Strona 1 / 1