w czym tkwi problem???
Witam
Po pierwsze, to sama nie wiem, w jakim dziale powinnam temat umieścić, więc jeśli jest nie tam gdzie trzeba to z góry przepraszam.
Teraz problem, dość częsty z tego co czytałam, mianowicie bład CRC przy wypakowywaniu archiwów rara i proszę nie odsyłajcie mnie do funkcji szukaj, bo przejźłam juź sporo postów, ale w źadnym nie znalazłam rozwiązania mojego problemu.
Niedawno zmieniłam kompa, mam teraz coś takiego:
procek: amd athlon 64 3500+ s939
ram: 1 x 1 gb , 1 x 512 mb (400 MHz)
płyta gółówna: asus A8N–E/nForce4 GL
grafika: GeForce 6600GT Gainward Ultra/1960 PCX TV–DVI
windows XP + SP2
Od czasu gdy przesiadłam się na ten zestaw, zauwaźyłam, źe większośc sporych plików rar (głównie filmy) ściąganych z sieci nie da się rozpakować, wyskakuje komunikat, źe plik jest uszkodzony. Początkowo myślałam, źe mam pecha. Dziś jednak zrobiłam doświadczenie.
Po pierwsze przeskanowałam ram memtestem, by wykluczyć błędy pamięci, memtest nie wykazał źadnych errorów.
Ściągnęłam filmik, oczywiście znowu komunikat o uszkodzonym archiwum, spróbowałam ten sam filmik wypakować na starym kompie i ten sam komunikat, no to ściągnęłam filmik jeszcze raz z sieci, ale bezpośrednio na starego kompa i o dziwo, archiwum wcale nie było uszkodzone, plik bez problemu się wypakował.
Wnioski nasuwają się 2, po pierwsze nowy komp coś chrzani, po drugie chrzani to podczas zapisu ściaganych danych z sieci.
Teraz proszę, niech ktoś mądry powie mi co moźe być powodem tego problemu??
Dodam moźe konfigurację starego kompa:
procek: AMD Athlon XP 2400+/266 BOX
plyta główna: MSI KT4AV(MS6712) /socket 462/VIA KT400A/ATA133
RAM: 2 x 512 MB (jedna kość 333 MHz druga 400 MHz)
grafika: Sapphire Radeon 9000 64 Mb/DDR VIVO BOX
windows xp + sp2 (zainstalowany z tej samej płytki co na nowym kompie)
pozdr
Asia
Tak jeszcze przyszło mi do głowy, źe moźe być tu istotne to, źe na nowym kompie jest dysk SATA, na starym ATA. Moźe SATA trzeba jakoś skonfigurować... nie wiem, moje gdybanie, bo nie znam się na tym.
Zauwaźyłam, źe przy sata jest dodatkowa opcja w konfiguracji kontrolerów IDE, u mnie wygląda to tak:
no to by było na tyle, poczekam, moźe komuś przyjdzie coś do głowy.
A i sprawdzałam jeszcze rzecz następującą, mianowicie pliki rar ściagnięte na tamtego koma rozpakowałam na nowym i nie było błędów.. więc ewidentnie bład w zapisywaniu pliku podczas ściągania...
Po pierwsze, to sama nie wiem, w jakim dziale powinnam temat umieścić, więc jeśli jest nie tam gdzie trzeba to z góry przepraszam.
Teraz problem, dość częsty z tego co czytałam, mianowicie bład CRC przy wypakowywaniu archiwów rara i proszę nie odsyłajcie mnie do funkcji szukaj, bo przejźłam juź sporo postów, ale w źadnym nie znalazłam rozwiązania mojego problemu.
Niedawno zmieniłam kompa, mam teraz coś takiego:
procek: amd athlon 64 3500+ s939
ram: 1 x 1 gb , 1 x 512 mb (400 MHz)
płyta gółówna: asus A8N–E/nForce4 GL
grafika: GeForce 6600GT Gainward Ultra/1960 PCX TV–DVI
windows XP + SP2
Od czasu gdy przesiadłam się na ten zestaw, zauwaźyłam, źe większośc sporych plików rar (głównie filmy) ściąganych z sieci nie da się rozpakować, wyskakuje komunikat, źe plik jest uszkodzony. Początkowo myślałam, źe mam pecha. Dziś jednak zrobiłam doświadczenie.
Po pierwsze przeskanowałam ram memtestem, by wykluczyć błędy pamięci, memtest nie wykazał źadnych errorów.
Ściągnęłam filmik, oczywiście znowu komunikat o uszkodzonym archiwum, spróbowałam ten sam filmik wypakować na starym kompie i ten sam komunikat, no to ściągnęłam filmik jeszcze raz z sieci, ale bezpośrednio na starego kompa i o dziwo, archiwum wcale nie było uszkodzone, plik bez problemu się wypakował.
Wnioski nasuwają się 2, po pierwsze nowy komp coś chrzani, po drugie chrzani to podczas zapisu ściaganych danych z sieci.
Teraz proszę, niech ktoś mądry powie mi co moźe być powodem tego problemu??
Dodam moźe konfigurację starego kompa:
procek: AMD Athlon XP 2400+/266 BOX
plyta główna: MSI KT4AV(MS6712) /socket 462/VIA KT400A/ATA133
RAM: 2 x 512 MB (jedna kość 333 MHz druga 400 MHz)
grafika: Sapphire Radeon 9000 64 Mb/DDR VIVO BOX
windows xp + sp2 (zainstalowany z tej samej płytki co na nowym kompie)
pozdr
Asia
Tak jeszcze przyszło mi do głowy, źe moźe być tu istotne to, źe na nowym kompie jest dysk SATA, na starym ATA. Moźe SATA trzeba jakoś skonfigurować... nie wiem, moje gdybanie, bo nie znam się na tym.
Zauwaźyłam, źe przy sata jest dodatkowa opcja w konfiguracji kontrolerów IDE, u mnie wygląda to tak:
no to by było na tyle, poczekam, moźe komuś przyjdzie coś do głowy.
A i sprawdzałam jeszcze rzecz następującą, mianowicie pliki rar ściagnięte na tamtego koma rozpakowałam na nowym i nie było błędów.. więc ewidentnie bład w zapisywaniu pliku podczas ściągania...
Odpowiedzi: 6
No i rzeczywiście, zamontowałam sieciówkę i wszystko jest OK.
Teraz pozostaje mi albo reklamować płytę główną albo kupić sieciówkę, chyba jednak wybiorę tę drugą opcję, bo na rozpatrzenie reklamacji troche sobie poczekam :/
W kaźdym razie dziękuje za pomoc w rozwiązaniu problemu
Teraz pozostaje mi albo reklamować płytę główną albo kupić sieciówkę, chyba jednak wybiorę tę drugą opcję, bo na rozpatrzenie reklamacji troche sobie poczekam :/
W kaźdym razie dziękuje za pomoc w rozwiązaniu problemu
Tak, moę wymontować ze starego kompa i chyba zaraz to zrobię, przynajmniej będzie moźna potwierdzić lub wyeliminować jakiś element
dzięki i zaraz zabieram sie do demontazu ;)
dzięki i zaraz zabieram sie do demontazu ;)
Encorie, masz mozliwosc skombinować na próbę normalną sieciówkę na PCI? Te wbudowane na płycie bardzo często się sypią.
Przeinstalowałam sterowniki do karty sieciowej i niestety źadnego pozytywnego efektu :(
Coś w tym musi być, bo podpięłam dusk ata do nowego kompa i ściągnęłam pliki bezpośrednio na ten dysk i znowu przy wypakowywaniu wyskoczyły błędy.
Teraz jak dojść co to konkretnie nawala. Karta sieciowa jest zintegrowana z płytą główną.
Właśnie przeglądam ustawienia karty sieciowej, jest taki cały panel kontrolny NVIDIA Ethernet, są tu ustawienia
Ethernet Checksum Offload Advance Configuration
Ethernet Performance Advance Configuration
Ethernet 802.1Q (VLAN) Advance Configuration
Ethernet Remote Wakeup Advance Configuration
tyle, źe ja nie mam pojęcia co z czym się je :(
Teraz jak dojść co to konkretnie nawala. Karta sieciowa jest zintegrowana z płytą główną.
Właśnie przeglądam ustawienia karty sieciowej, jest taki cały panel kontrolny NVIDIA Ethernet, są tu ustawienia
Ethernet Checksum Offload Advance Configuration
Ethernet Performance Advance Configuration
Ethernet 802.1Q (VLAN) Advance Configuration
Ethernet Remote Wakeup Advance Configuration
tyle, źe ja nie mam pojęcia co z czym się je :(
Szczelam – sieciówka lub sterowniki do niej wydają isębyć najbardziej prawdopodobną przyczyną. Wygląda, źe coś Ci gubi pakiety i stąd przekamania.
Nie moźna wykluczyć jakiegoś błedu kontrolera dysku czyp łyty, ale to raczej w drugiej kolejności bym sprawdzał.
Nie moźna wykluczyć jakiegoś błedu kontrolera dysku czyp łyty, ale to raczej w drugiej kolejności bym sprawdzał.
Strona 1 / 1