W czym moźe tkwić problem? (zawieszanie kompa)
Witam serdecznie i chciałbym się zwrócić z prośbą o pomoc.. Otóz ostatnimi czasy dzieje się coś dziwnego z moim kompem :
AMD Athlon XP 2000+
512 Mb Ram
MSI KT4V
Windows XP Pro Service Pack 2
Podczas pracy systemu, lub czasem takźe w trakcie jego uruchamiania daje się słyszeć charakterystyczny dźwięk, typu "cyk" i wszystko staje.. Lampka od dysku dalej sie pali, ale nic się nie dzieje. Jeźeli następuje to w trakcie juź uruchomionego systemu to zazwyczaj mam jeszcze ok 15 s zanim wszystko siądzie i juź nic nie da się zrobić – po prostu totalna zwiecha..
Co mogę zrobić aby temu zapobiec, tudzieź co moźe być przyczyną tego problemu?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki.
AMD Athlon XP 2000+
512 Mb Ram
MSI KT4V
Windows XP Pro Service Pack 2
Podczas pracy systemu, lub czasem takźe w trakcie jego uruchamiania daje się słyszeć charakterystyczny dźwięk, typu "cyk" i wszystko staje.. Lampka od dysku dalej sie pali, ale nic się nie dzieje. Jeźeli następuje to w trakcie juź uruchomionego systemu to zazwyczaj mam jeszcze ok 15 s zanim wszystko siądzie i juź nic nie da się zrobić – po prostu totalna zwiecha..
Co mogę zrobić aby temu zapobiec, tudzieź co moźe być przyczyną tego problemu?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki.
Odpowiedzi: 6
szulcik – to proste, przytrzymać parę sekund wciśnięty przycisk power , lub ....wyjąć wtyczkę z gniazdka 230V
w jaki jeszcze sposób moźna "odwiesić " kompa oprócz uźywania przycisku reset i klawiszy ctrl+alt+delete??są jeszcze jakieś inne moźliwości
Ja jednak przekornie moźe napiszę – nie negując źe to dysk – , źe moźliwe źe zasiłka nie wyrabia. Zwyczajnie brakuje jej mocy, lub napięcia na MB nie takie jak być powinny.
Ale póki nie przeczytamy, jaka, jakie napięcia, to dalsze gdybanie nic nie da .
Ale póki nie przeczytamy, jaka, jakie napięcia, to dalsze gdybanie nic nie da .
Stawiam na dysk, jest to prawdopodobnie jedno "cyknięcie i zawieszka" moze scandyska pełnego puścic i zobaczyć co sie bedzie działo. Domyślam sie ze podczas "skandyska" tez cyknie i sie zawiesi. Jesli sie sprawdzą moje domysły radze bez namysłu All in One i LowFormat – ja robiłem na Seagate 20GB i zadziałało juz 7 miesiąc chodzi jak źyletka.
Odpialbym drugi dysk i przy otwartej obudowie przysluchiwalbym sie, czy "cyka" z dysku z systemem. Skoro to "dziesiatka", swoje lata juz ma i moga to byc ostatnie podrygi.
Seagate Model ST310212A (10.2 GB)– tu leźy sam system.
Posiadam równieź 2gi dysk Seagate 80 GB – tu leźą dane.
Hmm.. sugerujesz spróbować zainstalować system na 2gim dysku?
Posiadam równieź 2gi dysk Seagate 80 GB – tu leźą dane.
Hmm.. sugerujesz spróbować zainstalować system na 2gim dysku?
Strona 1 / 1