Vista wrażliwa na OC ? (niebieski ekran, nie BSOD)
Pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich Forumowiczów :)
Sprzęt jak w podpisie - soft to Vista RC2, stery do grafiki Catalysty z CCC (do Visty RTM). Zaznaczę, że w WinXP i Linuksach (Ubuntu i Aurox Live-CD) wszystko jest ok, a pod Vistą przy szynie FSB pomiędzy 215-232 po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach na sekundę przycina się myszka i za chwilę albo wyłącza się monitor (kontrolka zmienia kolor z zielonej na pomarańczową), albo pojawia się niebieski ekran - nie BSOD, tylko po prostu cały niebieski. Na dolegliwość pomaga tylko twardy reset.
Akurat chwilowo mam w domu 3 karty (niestety bez kart nV - może by działało :) ) - R9600xt, R9500p, r9550 i na wszystkich jest tak samo, obecnie w kompie siedzi ta środkowa - R9500p, szynę FSB zmniejszyłem do 210MHz i wygląda na to, że działa poprawnie. Myślałem, że problem może leżeć we włączonym FastWrite - z poziomu Catalystów zmienić się nie da, zainstalowałem RivaTuner RC16.1 - zmieniłem parametry AGP na 8x i FastWrites na Off - Everest pokazuje zmianę, a Catalysty nie.
Czy to te sterowniki - Catalyst RTM Beta - mogą powodować taki problem ? (już nie mam pomysłów, więc stąd mój post tutaj)
Edit: Przy okazji się zapytam - wiecie może czy powstają już sterowniki Omega pod Vistę ? Trochę mi brakuje 4 dodatkowych potoków w moim 9500 :)
Temacik przeniesiemy sobie do działu Sprzętu i sterowników. Anathema
Odpowiedzi: 1
Skoro na obniżonym taktowaniu jest wszystko ok, to oznacza że stabilność systemu nie była prawidłowa. Co do sterów ATI, to działanie tych najnowszych różne bywa .
P.S. Podejrzewam że po premierze sterowniki Omegi będą.
<P>Skoro prawie pół roku sprzęt działał bez żadnego bsoda czy zawieszenia (tak - żadnego :) ), to raczej był stabilny... (WinXP) Zresztą objawy przetaktowanych (czy źle dobranych) timingów pamięci czy przetaktowanego procka są inne.</P>
No z tymi objawami OC to różnie bywa. Ale może to być wina sterowników także (i brak lub zły dobór)