Vista - partycje - format całego HDD - problem
Witam serdecznie
Przeszukiwałem sieć w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem ale nie znalazłem 100% odpowiedzi, otóż;
Mam laptopa Toshiba Satellite A200-130 z zainstalowanym systemem MS Vista Home Basic 32-bit a jako dodatkowy nosnik posiadam tylko iwyłącznie ProductRecovery
Na lapie mam zmodyfikowane partycje w stosunku do stanu pierwotego (były 2 a są teraz 3)
Chciałbym sformatować HDD/przywrócić system do stanu pierwotnego i po włożeniu wspomnianego nosnika Recovery i restarcie systemu uruchamia mi sie instalator i wyskakuje mi komunikat:
OSTRZEŻENIE
Zawartość dysku twardego zostanie w całości skasowana
C\zy napewno chcesz kontynuować?
Ustawienia - ........... <- tutaj jest druga opcja w zmianach jakichś wielkości partycji do instalacji systemu lub coś takiego (niepamiętam dokladnie - nieda sie zrobić screena)
1. Czy faktcznie wszystkie dane zcałegop dysku zostana skasowane??? - mam sporo danych których niechciałbym stracić - oczywiście mógłbym nagrać na plytkach ale tego jest przeszło 80GB i zabawa z plytkami mi sie nie usmiecha
2. O co chodzi z tymi "Ustawieniami"??
Kożystając z okazji pytanie nr 3
Z racji tego że nie jestem zadowolony z najnowszego systemu w przyszlości bede instalował XPeka po wcześniejszym usunięciu całkowitym Visty
- jak usunąć Vistę
- jak przygotować HDD - XPek nie widzi partycji
- mój typ dysku to ATA - bak problemu ze sterownikiem
PS Do pytanie nr 3 wystarczy tylko link do strony z opisem problemu
.... ale najważniejsze na dzień dzisiejszy dla mnie to pytania nr 1 i 2
Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedzi: 2
Ad.1,2 Ostatnio robiłem laptopa HP i miałem podobny dylemat. obie opcje zarówno pełny format jak też odzyskanie systemu sugerowały iż na dysku [nie na partycji!!!] zostaną utracone wszystkie dane. Zrobiłem zrzut danych na dysk twardy USB [można po kabelku do innego kompa], ale sformatowana została tylko partycja C: nadmieniam, że były utworzone dodatkowo dwie partycje. Żadnych danych nie wcięło. zmieniła się tylko kolejność partycji - recovery znalazła się na końcu, a była druga tuż za systemową. jeśłi nie masz żadnych opcji do wyboru, które ocalą układ partycji niestety backup danych na urządzeniu zewnętrznym jest koniecznością.
[quote=Andrzej.K] Jak to XP nie widzi partycji - przecież to są partycje NTFS... [/quote] prawidłowo. trzeba spreparować płytkę z "normalnym" systemem dogrywając komponenty związane z kontrolerem. Rebe i Żółty na pewno o tym pisali na forum, trzeba tylko poszukać.
1. Recovery wykryło, że zmienił się układ partycji i chciałby przywrócić sobie oryginalny - przepartycjonowanie dysku wiąże się w jego formatowaniem - stąd utrata danych
2. Prawdopodobnie są tam opcje, które umożliwiają ignorowanie zmian w układzie partycji...
3. Jak to XP nie widzi partycji - przecież to są partycje NTFS... w najgorszym przypadku instalator powinien widzieć partycje jako nieznane/uszkodzone... a jak usunąć Vistę... coż, jak przy instalacji XP wykonasz formatowanie partycji na której jest Vista a ma być XP to Visty już nie będzie...
Strona 1 / 1