Vista instalacja - 3 godzina męki...
hi, postanowiłem dzisiaj przeinstalować system, miałem zainstalowaną Viste home 64-bit ale z uwagi na to że nie chciało mi się zainstalować 98% progamów (prawdopodobnie dlatego że pracują w środowisku 32bitowym) postanowiłem wrócić do windowsa XP 32bit. włożyłem płytkę oczywiście format, oczywiście pokazało się tylko 130 GB z (mam 500GB dysk, ale wiadomo że po zainstalowaniu SP1 będzie widział reszte.. nie ważne...) Nastąpił problem - w biosie jest mój dysk a jak dochodzi do instalacji windowsa dyksu brak. Co mam zrobić żeby zainstalować windowsa? Co mam zrobić żeby znów był widoczny... proszę o odpowiedź, jakieś pomysły.
Odpowiedzi: 9
To fajnie, że sam sobie radzisz - to najlepszy sposób nauki.
Przypominam tylko, że mogłeś edytować swój post, zamiast wstawiać dwa następne.
A wątek zostanie - może komuś kiedyś się przyda :)
O kolejne formatowanie udało się... 131GB ok, wogóle to jest wszysko w googlach :) a ja sam piszę i sobie odpowiadam :) wogóle jak na jakimś blogu, p.s. do administratora - można usunąć ten wątek, dziękuję za pomoc Ad@$owi
ok, to odpowiadam sobie po zainstalowaniu windowsa XP i SP2 mam dalej 30GB (dysk 500gb) nic nie pomogło. Pytanie; Czy mam jakąś blokadę na dysku? mój kumpel bawił się zworkami, może tam coś zablokował... help...
wow wszystko działa ufff OK dziękuję za pomoc, ale mam jeszcze małe pytanie, pokazał się dysk troszkę mniejszy.... z 500GB zrobiło się niecałe 40GB. czy zainstalowanie SP2 i sterowników do płyty głównej wystarczy? czy muszę jeszcze coś zrobić?
ale nie mam stacji dyskietek...
-
[quote=maciek1]ale nie mam stacji dyskietek...[/quote] To nie problem (patrz integracja sterowników z płytą DVD).
Tu nie chodzi o sformatowanie dysku, ale umożliwienie instalatorowi dostępu do tego dysku przed rozpoczęciem procesu instslacji, dlatego albo nalezy zintegrować sterowniki (tzw. slipstream) albo na poczatku instalacji "podać" sterowniki (F6).
sterowniki do dyku twardego, wogóle nie mają ochoty się "dodać" (zrobiłem kolejne pełne formatowanie z pod DOSa- 6godzina) [w DOSie dysk jest później znika]
podaje mu dokładną ścieżkę dostępu do sterowników dysku SATA2 i nic, włączyłem skanowanie płyty z driverami, dalej nie widzi, zainstalowałem ręcznie, i jest widoczny tylko w BIOS, poźniej tylko komunikat nie wykryto dysku. Nie wiem gdzie w BIOSIE zmienia się opcję podaną przez Ciebie, nie znalazłem tej opcji...
Musisz podać sterowniki do SATA przy instalacji (ew. zintegrować z płytą instalacyjną) albo zmienić w BIOS-ie opcję AHCI.
Strona 1 / 1