Vista i XP - nie ma Visty ! Porady z FAQ na nic :(

Wiem ze tan temat jest w FAQ ale zawarte tam wskazówki nie rozwiązały mojego problemu:/ Chodzi o to ze miałem na partycji C: w laptopie acera zainstalowaną viste, następnie zainstalowałem XP na partycje D:, no i stało sie to co każdemu, vista zniknęła i ciągle uruchamia sie XP. Problem w tym ze po tym jak wrzucam płytkę z Vista by usunąć problem pojawia sie menu instalacji, daję napraw i uruchamiam narzedzie do naprawy systemu podczas uruchamiania, w efekcie wyszukuje problem typu "jesli do komputera zostalo niedawno podlaczone urzadzenie takie jak aparat cyfrowy, mp3 usun je i uruchom ponownie! " A ja nie mam nic podłączonego i niczego takiego nie podlaczalem:/ W szczegółach jest: "znaleziono główna przyczynę: Stan rozruchu wskazuje na pomyślne uruchomienie systemu operacyjnego" Uruchamiam ponownie i ciągle to samo, uruchamia sie XP:( Kilka razy uruchamiałem naprawę i za każdym razem ten sam efekt. Czy ja coś robię nie tak? Czy to może jakiś inny problem? Zrobiłem format partycji z XP żeby mieć Viste i po uruchomieniu kompa od nowa vista sie nie laduje a zamiast tego jest komunikat ze brakuje pliku system32\hal.dll Co mam teraz zrobić żeby cokolwiek działało?

Odpowiedzi: 1

Spróbuj inaczej. Uruchom wiersz polecenia w XP i włóż dysk z Vistą do stacji, następnie wklep polecenie: [b][i]x:\boot\Bootsect.exe –NT60 All[/i][/b], gdzie x jest literą napędu, potem już wedle Faq ;-)
Anathema
Dodano
06.01.2008 22:11:18
  • draco09 06.01.2008 23:21:17

[quote=Anathema]Spróbuj inaczej. Uruchom wiersz polecenia w XP i włóż dysk z Vistą do stacji, następnie wklep polecenie: [b][i]x:\boot\Bootsect.exe –NT60 All[/i][/b], gdzie x jest literą napędu, potem już wedle Faq ;-)[/quote] Na całe szczęście jakoś problem rozwiązałem... Na sam początek wywaliłem XP bo bo moich próbach z odpaleniem tych systemów kilka plików się posypało:/ jak juz zainstalowałem XP na nowo to za pomocą VistaBootPro zainstalowałem na nowo bootloadera dla Visty, po resecie ładnie się odpaliła, wtedy wystarczyło za pomoca tego samego programu ale z poziomu Visty dodać bootowanie starszego systemu i działa:) Zrobiłem to dłuższą drogą bo zamiast naprawić bootowanie XP zainstalowałem go na nowo ale działa wszystko więc jest OK. Mimo to dzięki za radę Anathema:) Tylko Ty odważyłeś sie coś zaradzić, reszta tak jakby bała się że nie poradzą sobie z tym problemem:P hehe (easy... joke)

draco09
Dodano:
06.01.2008 03:59:09
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1