Vista Home a zarządzanie zasadami lokalnymi

Witam Używam sobie testowo Windows Vista PL w wersji Home Premium. System jest postawiony na wirtualnym komputerze symulowanym przez Virtal Machine Ware. Używam go w celach eksperymentalnych. Pewnego razu stwierdziłem, że chciałbym sobie podłubać przy zasadach lokalnych użytkowników takich jak wyłączenie z menu start opcju pomoc itp. Problem w tym, że nie mogę dodać zakładki, która to umożliwia. W XP wystarczyło w konsoli mmc dodać zakładkę Zasady Grupy i już można był się bawić. W Vista Home Premium (i pozstałych Home'ach pewnie też) nie ma takiej zasady. Próba dodania np. zasad grupy i użytkowników kończy się komunikatem, iż w tej wersji Visty jest to niedostępna opcja. Nie działa również polecenie gpedit.msc (odpowiednik zasad grupy). [color=blue]Próbowałem też wyłączyć zabezpieczenie które przestrzega przed uruchomieniem nieznanych programów. Help Visty podpowiadał aby skorzystać z komendy secpol.msc. Oczywiście komendy nie znajduje.[/color] [i]Ten problem już rozwiązałem - trzeba wejść w panelu sterowania do "konta użytkowników" i tam przy koncie użytkownika wklilać się w "Włącz lub wyłącz kontrolę konta użytkownika" - banalne - ale nie oczywiste :)[/i] Wie ktoś jak można w tych systemach zarządzać głębszymi ustawieniami Visty? Jak sobie poradziź z tymi dwoam ograniczeniami? Pzdr Mirek

Odpowiedzi: 2

http://www.techart.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=1&limit=1&limitstart=1 - popatrz w tabelkę tasba. W Home też tak jest, a własciwie nie ma - to jedna z podstawowych róznic w stosunku do Pro.
Rebe
Dodano
03.09.2007 15:17:10
Zobacz w Panel sterownania/System i konserwcja/Narzędzia administracyjne, czy nie ma tam czasem odpowiednich skrótów uruchamiających edytora GPO.
Anathema
Dodano
03.09.2007 14:33:45
  • tasba 03.09.2007 14:53:52

[quote=Anathema]Zobacz w Panel sterownania/System i konserwcja/Narzędzia administracyjne, czy nie ma tam czasem odpowiednich skrótów uruchamiających edytora GPO.[/quote] Dzięki za sugestie. Szukałem i wcześniej. "Djupa" - nie ma. Coś mi się wydaje, że dla maluczkich wycięli tą funkcjonalność. Ciekawe czy w XP Home też taj jest (w porównaniu do XP Pro)? Pzdr Mirek

tasba
Dodano:
03.09.2007 14:08:12
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1