Vista & XP - duzy problem z uruchomieniem XP

Witam mam dosc ciezki przypadek ale moze ktos bedzie z Was wiedzial jak pomoc. Problem mam taki: Mialem tak: - C:/ -- XP - F:/ -- XP Chcialem zainstalowac XP nową na C: i Viste na F:, ale juz mialem problem gdyz jak wlaczylem instalator XP to pokazywal mi ze nie mam zadnych partycji, tylko jedną o rozmiarze calego dysku. Mowie sobie: cos nie gra. Ale chcac miec Viste zainstalowalem Viste, w Viscie oczywiscie partycje pokazywalo prawidlowo. No i jaki mam problem ? A no taki, iż przy uruchomieniu Visty nie mam wyboru systemu. Ale to by bylo za proste. Najlepsze jest to ze za kazdym resetem Visty, Vista ukrywa mi partycje (unhide) z XP (partycja F:). Partycje odkrywam w Paragon Partition Manager i scandisk nie pokazuje zadnych bledow. Pierwsze moje pytanie 1. Jak zrobic aby Vista podczas startu nie ukrywal mi partycji i drugie pytanie, jak odkrywam partycje to jest litera H: DYSK: c: vista d: dane e: dane f: dvd g: daemon w takim razie jak powinien wygladac plik boot.ini ? [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Odpowiedzi: 6

W dowolnym edytorze tekstowym (z poziomu roota) trzeba otworzyć plik /boot/grub/menu.lst Następnie wpisać (lub zamienić) kilka linijek odnoszących się do uruchomienia Windowsów: title Windows Vista Ultimate root (hd0,0) unhide (hd0,1) savedefault makeactive chainloader +1 title Windows XP root (hd0,1) savedefault makeactive chainloader +1 Teraz objaśnienie: root - to jest partycja na zawierająca system z której uruchamiamy system, unhide - odkrywa daną partycję (w tym przypadku patrycje z Win. XP)
AndrewSpec
Dodano
27.02.2008 21:55:30
elo Andrzej, dobrze prawicie :) mam nadzieje ze grub nadpisze mbr i wszystko bedzie po staremu a tak propo tekst dosowki przed vista wyglada tak booting grldr i cos tam reset tylko zdazylem zauwazyc a wczesniej tego nie bylo tylko vista od razu sie bootowala
tezapl
Dodano
27.02.2008 19:09:46
No nie wierzę że Kamil zaszczycił nas swoją obecnością :D A tak na poważnie to polecam do bootowania program GRUB, wiem że linuxy instalowałeś więc GRUBa mogłeś przy okazji. Dla przykładu zainstaluj sobie Ubuntu + GRUB a potem napiszę ci co zrobić żeby partycje nie były ukrywane ;) A co do tych dosowych literek, hmmmm, ściągnij i zainstaluj Vistę z MSDN AA bo ta wersja którą masz to .... (ty wiesz:] )
AndrewSpec
Dodano
26.02.2008 23:42:47
jest moze jakis specjalista od staru Visty ? Bo zanim sie ona uruchomi wyskakkuje na sekunde czarne dosowskie okienko i wypisuje tak z 30 linijek komend, zauwazylem ze jest na poczatku reset :/ i tu jest problem, ja ktego sie pozbyc, po co Vista ukrywa za kazdym startem Xp tego nei moge zrozumiec
tezapl
Dodano
26.02.2008 21:56:10
[quote] * Instalacja Vista obok istniejącego systemu. Wielu z nas używa wielu systemów operacyjnych na jednym komputerze. Także najnowsze dziecko Microsoft można instalować w sąsiedztwie innych systemów. Pamiętać należy tylko aby nie instalować Visty na partycji zajętej przez inny system, gdyż zostanie on zarchiwizowany i zastąpiony przez Windows Vista i jego uruchomienie nie będzie już możliwe.[/quote] Czy to tyczy sie tez innych partycji z systemem ? tak jak w moim przypadku ?
tezapl
Dodano
26.02.2008 17:23:38
  • Anathema 26.02.2008 18:29:46

[quote=tezapl] Czy to tyczy sie tez innych partycji z systemem ? tak jak w moim przypadku ?[/quote] Nie, to porada, która mówi o tym jak poprawnie skonfigurować rozruch starszych systemów wraz z Vistą na komputerze. Wskazuję Ci na to uwagę, iż piszesz coś o boot.ini, a on nie ma zastosowania z Vistą. Problemów z niewidocznymi partycjami jednakże to nie naprawi...

Co do rozruchu obu OS'ów proponuję zajrzeć do przyklejonego FAQ ;-)
Anathema
Dodano
26.02.2008 12:26:44
tezapl
Dodano:
25.02.2008 23:32:54
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1