Vista 64, obciążenie dysku
Witam
Irytuje mnie jedna rzecz w Viscie, chodzi tu o "mielenie" odczytywanie, zapisywanie danych w tle na dysku w różnych momentach nawet jak system nie robi nic mocno obciążającego.
Wyłączyłem indeksowanie ale to nie pomogło nadal mieli i mieli.
Może robi backupy plików systemowych albo coś innego, macie pojęcie jak można temu zaradzić ? ? ?
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 6
U mnie jest podobnie. Pisałem o tym komentując jeden z artykułów na tej stronie dotyczącego wymagań Visty co do dysku.
Mam ten sam objaw, tzn. MOCNO denerwujące mielenie dysku po zalogowaniu do GUI. Przez parę minut jest takie spowolnienie, że nie da się normalnie uruchamiać aplikacji. Potem podczas działania co chwilę - parę minut - włącza się dysk i znowu mieli. Nie pomaga ubijanie żadnych tasków. Poza tym wychodzie z aplikacji również powoduje spowalnianie dyskowe. W XP nie miałem aż takich problemów. Do tego odpaliłem wskaźnik pamięci i procka - pokazuje np. 30% CPU i 43% RAM, a dysk jak zwariowany. Update są wszystkie na bieżąco instalowane. Szkoda, że tego nie dopracowano. Przy takim RAM (>=2GB) moim zdaniem nie powinno być nic już aż tak swapowane na HDD bo i po co? No chyba, że aplikacje np. graficzne. Ale normalnie nic nie odpalam, a dysk mieli. No może np. IE7 i jakąś stronę, ale bez przesady!
Windows Vista Home Premium OEM
Mój sprzęt, to:
AMD64 3000+ AM2
2GB RAM dual 667MHz
dysk SAMSUNG SATA2 200GB, 7200 RPM
NVidia GEFORCE6500 256MB RAM
ja u siebie zauważyłem ze podczas uruchamiania systemu jakieś 2-3 minuty jeszcze po uruchomieniu rzezi po dysku. Jak sprawdziłem jaki to plik tak się zachowuje, to się okazało ze to svchost.exe który pyzatym zajmuje u mnie ok 60 80 MB ramu i mam na raz uruchomionych ich ok 10-12 nie znam przyczyny ale to jest torszkę denerwujące. Po czystej instalce wisty już svchostów mam co najmniej 6-8. wersja oczywiście Ultimate x64.
Specyfikacja mojego lapka na którym mam Viśte:
procek Core 2 Duo T7200 - 4mb Cashe
Ram Kingsotn 2X1GB 677
Dysk Saegate Momentus 100 GB 7200 obr.
Grafika GeForce Go 7600 - 256 MB
A inne zadania? Zaplanowana defragmentacja, tworzenie punktów przywracania, optymalizacja rozkładu plików na podstawie Prefetch? To wszystko moze się odbywać podczas bezczynności systemu.
P.S. Nie pisz posta pod postem. Korzystaj z opcji Edytuj.
ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?
Pozdrawiam
nawet jak bedziesz miał 4GB RAM to bedzie korzystał. W tym momencie mam 2GB.
... a może do swapa często się odwołuje?!
Strona 1 / 1