Virtual PC 2004 – problemy z kompatybilnością sprzętu...

Witam!
Zainstalowałem to cudo, zainstalowałem sobie na nim Windowsa 98 i do tego momentu wszystko było OK. Windows 98 się uruchamia, ale nie chce dostrzec mojej karty graficznej i muzycznej. Domyślnie sobie ustawił jako k. graficzną jakąś "S3 Trio32/64 PCI 4 MB", a muzyczną "SoundBlaster 16 lub AWE–32 lub zgodne" i ni cholery nie da się tego zmienić! (Ja mam GeForca Ti 4200 i Creative Audigy 2). Jednak, gdy wrzucam sterowniki do moich kart to dostaję komunikaty, źe system nie wykrył chipsetu Nvidii i to samo jest z muzyką.
Wcześniej próbowałem programu VMWare, a ten skolei ustawił sobie standardową kartę VGA. Wrzuciłem stery do mojej karty i wszystko tak samo jak w/w, więc, zdesperowany, na chama wpiepszyłem stery w opcjach "aktualizuj sterownik".

I wtedy Windows 98 sie wysypał...

I jeszcze mam jedno pytanko: co to jest i skąd to wziąść "Virtual Machine Additions"? Bo co jakiś czas pojawia mi się komunikat, źe tego nie mam...

Odpowiedzi: 1

Bo to jest wirtualny komputer z wirtualnym sprzętem. VPC nie ma dostępu do realnych kart zamontowanych w komputerze. Kaźdy komponent jest emulowany tak jak to robią np. emulatory PSX'a czy Amigi.
I nie dziw się źe się ten win98 wysypał, bo jak niby sterowniki nvidii miałyby obsłuźyć kartę S3.

A co do Virtual Machine Additions, to jak masz uruchomiony np. windows98 w VPC, wybierz file/install additions lub podobnie, nie pamiętam dokładnie.
SLAY3R
Dodano
09.01.2005 01:46:45
p–a–w–e–l
Dodano:
09.01.2005 01:37:34
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1