Video na dołączonym TV (clon)?

Witam Wszystkich

Sprawa wygląda następująco:
Posiadam kartę GeForce4 Ti 4200 I generalnie pracuje nienagannie.Większość gier, nawet tych bardziej wymagających (sprzętowo), śmiga bez problemów i zacięć.
Problem tkwi w odtwarzaniu video na playrze lub z karty DVB.Wygląda to tak : Na monitorze podstawowym (1) wszystko jest OK , a na dołączonym TV(2) przy włączonym "full screen video" we właściwościach karty, brak jest właściwego sygnału ,a ekran wyświetla biały mrugający odraz.Podczas gdy wyłączę "full screen video" TV wyświetla wszystko co jest na podstawowym monitorze włącznie z video z playera , lecz w tym momencie nie moźna oczywiście zrzucić playera na pasek zadań zostawiając video na TV.
Wiem źe nie jest to normalne , gdyź jakieś dwa lata temu przy tym samym sprzęcie wszystko było OK.
Próbowałem juź oczywiście chyba wszystkich moźliwych sterów bez rezultatów.Jednego czego mi brak to sterownika właśnie z tamtego czasu , a niestety nie pamiętam wersji.Trochę jednak byłoby dziwne źe źaden inny ster. nawet nowy czy najnowszy (a parę ich wyszło do dziś) nie potrafi wyświetlać w trybie "full screen video" na TV ,a jakiś jeden jedyny który kiedyś miałem (napewno nie wyszukany czy jakiś kombinowany) daje radę.
Chyba źe waźną rolę w konfiguracji odgrywa model TV :shock: czy moźe jakość lub długość kabla Video :? do TV. A moźe jakieś ustawienie we właściwościach karty ,o których zapomniałem w co wątpię ale wszystko jest moźliwe :roll: .
Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o wypowiedź , bo tracę juź głowę. :oops:
Z góry dziękuję.

WinXP SP2
Asus A7N8X
Athlon XP 2000+
DDR SDRAM 1024Mb
GeForce4 Ti 4200
DVB SS2

Odpowiedzi: 5

Problem rozwiązany! :lol:

Jak to zwykle bywa zawiódł człowiek (ja :oops: ).
Podczas konfiguracji karty , w czasie gdy wybrana była opcja "clon" do odbiornika TV był zawsze dołączony jeszcze inny sprzęt typu odbiornik sat. cyf. i zawsze był uruchomiony !.Nigdt nie zwracałem na to uwagi , a okazało się jednak źe najwyraźniej w momencie gdy odb TV odbierał juź jakiś inny sygnał video, to karta grafiki nie do końca lub niewłaściwie odczytywała dane o "clonie" i stąd nie pozwalała na fuul screen na dołączonym.
Po ponownym wykryciu sprzętu TV przez katrę, nie obarczonego innymi sygnałami video wszystko jest jak naleźy – Full screen na dołączonym a minimalizacja na podstawowym :D .
Serdecznie Wszystkim dzięki za podpowiedzi , a JN za namiary na stery ,których jeszcze nie zainstalowałem ale to zrobię.
Dzieki i zamykam temat.
tomero
Dodano
03.10.2005 17:05:28
No tego steru nie mam .
Moźe to no . Sprawdzam.
tomero
Dodano
03.10.2005 15:33:00
Te karty ładnie pracują na sterze max 45.23 lub spróbuj 56.72 XP.

http://www.3dnews.ru/download/drivers/nvidia/

Oczywiście sprawdź kable,podmień na inny dobrej jakości ,najlepiej max 5m długości,sprawdź na innym TV.

Pomoc do TV–OUT

http://www.benchmark.pl/artykuly/porady/jak_ustawic_pelnoekranowe_TV/strona–2.html
JNJN
Dodano
03.10.2005 15:00:13
Tak właśnie jest.
Monitor dołączony jest jako pomocniczy.
tomero
Dodano
03.10.2005 14:59:15
W sterownikach od karty po podpieciu TV, bedziesz mial opcje "Video pelnoekranowe" i z rozwijalnej listy wybierasz, czy ekran domysly, czy pomocniczy. Jesli chcesz to na TV to musisz wybrac ekran pomocniczy. Wtedy po zminimalizowaniu plyera, (u mnie to SubEdit, WinDVD, czy WMP9) na monitorze jest on na pasku, a na TV na pelnym ekranie. Teraz u siebie nie moge sprawdzic dokladnie, bo nie mam podpietego TV pod kompa.
mettal
Dodano
03.10.2005 14:19:47
tomero
Dodano:
03.10.2005 14:05:03
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1