Via bus master IDE - problem ?

Po awarii (i usunięciu) pierwotnego HDD (WD 60 GB, ATA, 7200 rpm) i zainstalowaniu nowego HDD (Seagate 120 GB, ATA, 7200 rpm) zaczął pojawiać się przy otwieraniu Windowsa  "dymek" o treści "Wykryto nowy sprzęt - Via bus master IDE " oraz okno  "Kreatora nowego sprzętu", poprzez które odbywało się automatyczne szukanie sterownika kończące się niepowodzeniem i ostrzeżeniem, że zainstalowany sprzęt może źle działać.
W "Menedżerze urządzeń" przy pozycji "VIA bus master IDE drivers" jest żółte kółko z wykrzyknikiem.
Narazie nie dostrzegam jakichś złych objawów w pracy peceta, ale opisana sytuacja powtarza się przy każdym uruchomieniu Windowsa i trochę mnie niepokoi.
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc w usunięciu tej wady.

PS.
Mam Windows XP Professional, płytę gł. Intel D850MV, procesor Intel Pentium 4 / 1,6 GHz, kartę graf.  ATI Radeon 7500, pamięć RAM = Samsung RIMM 256 MB.

Odpowiedzi: 1

Płytkę która dostałes z płytą główną znajdż, włóż do czytnika i poinstaluj sterowniki.
Seeker
Dodano
21.09.2006 21:36:38
  • evil44 21.09.2006 22:30:23

To co ty instalowałeś, że na płycie Intela z 850 system szuka sterownik&oacute;w VIA dla kontrolera dysk&oacute;w? Ściagnij najnowsze sterowniki do swojej płyty ze stronki producenta (Intel). Te z płyty to pewnie już dawno straciły aktualność.<br />

• AC 29.09.2006 23:51:04

<p>Do &quot;Seekera&quot; i &quot;evila44&quot;.</p><p>Dzięki za szybką&nbsp;odpowiedź. Moja płyta jest bardzo leciwa [koniec 2001 r.] i już nierozwijana przez Intela, ale znalazłem&nbsp;na jego stronie www.&nbsp;jeszcze nowszy sterownik [z XI.2002 r. Poprzedni był z VI.2002 r.] niż był u mnie. <br />Po zainstalowaniu tego sterownika &quot;dymki&quot; o wykryciu nowego sprzętu [VIA bus master IDE driver] i ostrzegające, że zainstalowany sprzęt może źle działać, przestały się pokazywać, ale okno &quot;Kreatora znajdowania nowego sprzętu&quot; nadal się pojawia przy uruchamianiu Windowsa.<br />Nadal też w &quot;Menedżerze urządzeń&quot; przy pozycji &quot;VIA bus master IDE drivers&quot; [należącej do nadrzędnej pozycji&nbsp; &quot;Kontrolery SCSI i RAID&quot;] jest ż&oacute;łte k&oacute;łko z wykrzyknikiem.<br />Zastanawiam się trochę, czy te opisane wyżej zjawiska nie są związane z zainstalowanym u mnie [nie wiem w jaki spos&oacute;b, kiedy i po co, bo ja go nie instalowałem, ale komputer ma kilku użytkownik&oacute;w, kt&oacute;rzy jednakże także niczego nie wiedzą o tym programie] programie &quot;VIA DMA Tool&quot; [ = &quot;VIA PCI Bus Master IDE Utility&quot;]. Nie wiem narazie, jak odinstalować ten program, gdyż nie ma go na liście w narzędziu Windows &quot;Dodaj/Usuń programy&quot; w &quot;Panelu sterowania&quot; (lokalizacja programu C:\VIADMATOOL). Na stronie VIA Technologies, Inc., r&oacute;wnież niczego nie potrafiłem na taki temat znaleźć.<br />Jeśli będziecie mieli jeszcze chęć i czas na dalsze wyjaśnienia, to będę jeszcze bardziej wdzięczny niż dotąd, chociaż i za dotychczasową pomoc jeszcze raz&nbsp;bardzo dziękuję.</p><p>&nbsp;</p><p><strong><em>Jako ,że jest już temat założony przez Ciebie o tym samym problemie stanowiący , ten zamykam , by zamieszania nie było.&nbsp;</em></strong></p><p><strong><em>&nbsp;--Seeker--&nbsp;</em></strong></p>

Newac
Dodano:
21.09.2006 19:38:24
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1