Via Ac`97 problem ze sterownikiem

Witam serdecznie!!

Mój problem polega na tym źe gdy chce zainstalowac karte Via AC–97 ze sterowników to po uruchomieniu wyskakuje mi okienko z napisem

VIA AC97 Audio Chipsetis not enabled on this system!
Please enabled it first on the BIOS then ryn this setup again. :(

Wiem źe chodzi o włączenie chipsetu w Dosie ale niestety juz nie wiem jak mam to zrobić i w jakie ustawienia mam wejść!!!

Prosze o pomoc!! Pozdrawiam!!!

Odpowiedzi: 4

Miałem podobny problem ostatnio– identyczny komunikat. Okazało sie źe w biosie wszystko dobrze poustawiane. Cała rzecz w windowsie. U mnie podziałała nastepujaca procedurka.
Dałem wyszukaj pliki viaudio w katalogu windowsa i wszystkie usunełem i potym instalka ruszyła.
hctomi
Dodano
28.02.2006 15:14:55
Napisz jaka to płyta i jaki ma BIOS..Problem masz taki źe w Biosie kartę dźwiękową masz ustawioną na DISABLED...Trzeba zmienić na ENABLED i zainstalować sterowniki...
Wiech
Dodano
26.02.2006 18:54:00
pikat:
Bardzo pięknie i świetnie ale nie mam takiej instrukcji gdybym miał ja to bym nie zawracał gitary na forum.

I mozliwe źe nie wiem – nie jestem Alfa i Omega niektórych rzeczy nie wiem – a skoro ty teź nie wiesz to nie musisz sie ze mnie wyśmiewać:p

Ja równieź nie jestem internetowym jasnowidzem i nie wiem źe instrukcji nie masz – wiesz lepiej ode mnie co wiem , a czego nie?.
Poza tym nigdy z nikogo na tym forum się nie wyśmiewam i wypraszam sobie tego typu insynuacje :roll: .
Podałem Ci tyle wskazówek, źe 7 latek by skapował co zrobić jak nie ma instrukcji , Napisałem źe szukać trzeba w BIOSie , nie w DOSie, a manuala w formacie *pdf ściągnąć sobie moźna ze strony producenta płyty gł.
Seeker
Dodano
26.02.2006 14:07:24
Bardzo pięknie i świetnie ale nie mam takiej instrukcji gdybym miał ja to bym nie zawracał gitary na forum.

I mozliwe źe nie wiem – nie jestem Alfa i Omega niektórych rzeczy nie wiem – a skoro ty teź nie wiesz to nie musisz sie ze mnie wyśmiewać:p
pikat
Dodano
26.02.2006 13:40:41
pikat
Dodano:
26.02.2006 13:28:47
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1