VB w Excelu i deklaracja zmiennych globalnych
Witam!!
Potrzebuje stworzyc zmienna globalna i przypisac jej wartosc tak,zeby byla dostepna we wszystkich modulach i skoroszytach(np. w obsludze przyciskow na formie), i zebym mogl w jakiejkolwiek procedurze zmieniac jej wartosc.
Zadeklarowalem zmienna w ten sposob i wpisalem przed procedura otwarcia arkusza:
Jednak jak korzystam z tej zmiennej w obsludze przycisku na formie to jej wartosc jest 0.
Jak to rozwiazac??
Pozdrawiam/smalski
Potrzebuje stworzyc zmienna globalna i przypisac jej wartosc tak,zeby byla dostepna we wszystkich modulach i skoroszytach(np. w obsludze przyciskow na formie), i zebym mogl w jakiejkolwiek procedurze zmieniac jej wartosc.
Zadeklarowalem zmienna w ten sposob i wpisalem przed procedura otwarcia arkusza:
Public zmienna as integer
Public Sub Worksheet_Activate()
zmienna=10
End Sub
Jednak jak korzystam z tej zmiennej w obsludze przycisku na formie to jej wartosc jest 0.
Jak to rozwiazac??
Pozdrawiam/smalski
Odpowiedzi: 6
Zerknij do pliku czy o taką deklarację chodzi i czy to działa.
To nie da sie zadeklarowac zmiennych globalnych aby byly widoczne we wszystkich modulach, w procedurach obslugi form i w procedurach obslugi arkuszy????
Jak to zrobic??
pozdro/smalski
Jak to zrobic??
pozdro/smalski
Hej!!
Testowałem i jest widoczna we wszystkich "dwóch modułach" i zdarzeniu arkusza "Private Sub Worksheet_Activate()"
tyle utworzyłem :D
Testowałem i jest widoczna we wszystkich "dwóch modułach" i zdarzeniu arkusza "Private Sub Worksheet_Activate()"
tyle utworzyłem :D
Toz mowielem ze z marszu to i tak 50% nie jest zle :)
To w takim razie jak jest z tym falszem ? bom sam ciekaw
To w takim razie jak jest z tym falszem ? bom sam ciekaw
mrsit:Tak z marszu to z tego co pamietam deklaruje sie na poczatku modulu przez slowo public tak jak to zrobiles
Prawda
mrsit:ale zmienna bedzie globalna tylko w obrebie tego modulu gdzie ja zadeklarowales.
Fałsz
Pozdrawiam
Tak z marszu to z tego co pamietam deklaruje sie na poczatku modulu przez slowo public tak jak to zrobiles ale zmienna bedzie globalna tylko w obrebie tego modulu gdzie ja zadeklarowales.
Strona 1 / 1