validacja w VWD
witam, mam problem z formularzem
otoz mam formularz w ktorym jest radiobutton o nazwie PANI i chcialbym aby gdy ktos nacisnie ten przycisk musialby wypelnic textbox NAZWISKO PANIENSKIE.
Jak to zrobic w VWD
baze mam w accessie
czy i gdzie mam co wpisac lub uzyc wlasciwosci
Odpowiedzi: 7
tak to jest VB
co z tym zrobic
moge uzyc c#
tylko jak mam to wpisac aby sie odwolywal do odpowiedniej pozycji w GRID
Kompilator ci uprzedza że A_MrsRadioButton' i A_OthertextBox' jest używany przed dostaniem wartości, i jest wyjątek nie obsługiwany. Nie wiem co masz tam w kodzie bo to nie jest C# ani C++, innych języków nie znam.
To chyba VB.
zrobilem tak:
Protected Sub A_MrsRadioButton_CheckedChanged(ByVal sender As Object, ByVal e As System.EventArgs)
Dim A_MrsRadioButton As RadioButton
Dim A_OthertextBox As TextBox
If A_MrsRadioButton.Checked Then
A_OthertextBox.Visible = True
End If
End Sub
i nadal mam inne bledy:
Warning 1 Variable 'A_MrsRadioButton' is used before it has been assigned a value. A null reference exception could result at runtime.
Warning 2 Variable 'A_OthertextBox' is used before it has been assigned a value. A null reference exception could result at runtime
jestem poczatkujacym he
Protected Sub A_MrsRadioButton_CheckedChanged(ByVal sender As Object, ByVal e As System.EventArgs)
If A_MrsRadioButton.Checked Then
A_OtherTextBox.visible = True
End If
End Sub
tak wyglada opcja po nacisnieciu na button
ciagle pisze ze A_MrsRadioButton i A_OthertextBox jest niezadeklarowany
przyciski znaduja sie w gird i wygladaja tak:
Id:
A_Mr:
A_Mrs:
A_Miss:
A_Ms:
A_Other:
jak zrobioc aby to zadzialalo ?
A_Mr:
A_Mrs:
A_Miss:
A_Ms:
A_Other:
jak zrobioc aby to zadzialalo ?
if(nazwa_RadioButtona.Checked)
{
NAZWISKO_PANIENSKIE.visible=true;
//dalszy kod
}
tylko nie zapomnij visible zrobić false przed i po operacji.
[url=http://search.msdn.microsoft.com/search/Default.aspx?query=RadioButton&brand=msdn&locale=en-us&refinement=00&lang=en-us]Szczegóły szukaj w MSDN[/url]
swietny pomysl, ale jeszcze jakbys mi podal jak wpisac warunek nacisniecia radiobuttona bylbym wdzieczny
9problem polega na tym ze jesli wpisze warunek if ... w pozycji protected sub to nie dziala bo przycisk znajduje sie wewnatrz GIRDA i nie wiem jak sie do niego odwolac pisze mi ze nie jest zadeklarowany nie wiem jak odwolac sie do przycisku RadioButton oraz Text ktore znajduja sie w GIRD.
dodaj warunek -> jesli będzie PANI zaznaczony to NAZWISKO_PANIENSKIE.visible=true.
Strona 1 / 1