Uwaga na Pottera
Własnie ukazła się trzecia część przygód Czarodzieja.
Gra jak gra. Kupiłem z powodów rodzinnych i zainstalowałem.
Wszystko ślicznie pięknie. Uruchamiam grę i .......
komunikat oczom mym się pokazuje, o mnie iwięcej takiej treści:
"w komputerze wykryto program emulujący CD prosimy o jegu usunięcie".
Od lat źadnego emulatora/wirtualnego napędu nie miałem i nie uzywałem, ale grze to jest obojętne.
Powodem komunikaty była aplikacja slysoft–u, która daje mozłiwość "montowania" napędów wirtualnych. Mimo, źe z tej moźliwości nie skorzystałem to i tak dla uruchomienia gry musiałem odinstalować CloneCD.
Nie iwem jak bedzie z innym virtualami, ale ......
Wstawiam ten temat po to by, jeźeli ktoś z Was się natknie na podobny komunikat wiedział co trzeba zrobić.
PS.
Zapewne moźna by kombinować i znaleźć inny niź deinstalacja sposób, ale tego juź mi się przerabiać nie chciało. To nie jest gra, która na tym sprzecie będzie instalowana na stałe.
Gra jak gra. Kupiłem z powodów rodzinnych i zainstalowałem.
Wszystko ślicznie pięknie. Uruchamiam grę i .......
komunikat oczom mym się pokazuje, o mnie iwięcej takiej treści:
"w komputerze wykryto program emulujący CD prosimy o jegu usunięcie".
Od lat źadnego emulatora/wirtualnego napędu nie miałem i nie uzywałem, ale grze to jest obojętne.
Powodem komunikaty była aplikacja slysoft–u, która daje mozłiwość "montowania" napędów wirtualnych. Mimo, źe z tej moźliwości nie skorzystałem to i tak dla uruchomienia gry musiałem odinstalować CloneCD.
Nie iwem jak bedzie z innym virtualami, ale ......
Wstawiam ten temat po to by, jeźeli ktoś z Was się natknie na podobny komunikat wiedział co trzeba zrobić.
PS.
Zapewne moźna by kombinować i znaleźć inny niź deinstalacja sposób, ale tego juź mi się przerabiać nie chciało. To nie jest gra, która na tym sprzecie będzie instalowana na stałe.
Odpowiedzi: 13
Seeker:Ale , czy oprócz Pottera i Colina4 znacie jeszcze gry gdzie takie zabezpieczenie wystapiło?
Jeśli mnie pamięć nie myli to chyba w angielskiej wersji True Crime: Streets of L.A. jest podobnie.
SLAY3R:BTW. w colinie 04 wystepuje taka sytuacja i ona teź jest chyba związana właśnie z tym zabezpieczeniem – otóź w 3 os'ie samochód przestaje skręcać i odpadają opony. Zdaźa się to takźe u ludzi którzy mają oryginalne wersje (dobrze źe nie u mnie :P ).
To, źe koła przestawały skręcać to był błąd gry, a nie zabezpieczenie. Patch na to ukazał się kilka dni po premierze polskiej wersji. W wersji angielskiej tego nie było.
Spokojnie... Te 9,5 miechów co mi zostały przejechałbym na dzierganiu :mrgreen:
Pawek:Sprytne... Postuluję zabrać dzieciom komputery :P :lol:
Pawek, bidoku, to czym się będziesz zajmował ? :mrgreen:
Sprytne... Postuluję zabrać dzieciom komputery :P :lol:
ja tam Portera, Eminema i panny Spears nie trawie, wiec jestem bezpieczny :lol:
W czasie padaki Xenium tak se łaziłem po róznych miejscach i natrafiłem na to :
Netsky.P – kolejna mutacja znanego wirusa – próbuje wykorzystać nową falę Potter–manii, jaką rozpętała premiera filmu Harry Potter i Więzień Azkabanu. Netsky – wirus, którego pierwsza wersja pojawiła się pod koniec marca, rozprzestrzenia się poprzez pocztę elektroniczną i sieci P2P. Złośliwy załącznik podszywa się pod róźne treści, m.in. zdjęcia nagiej Britney Spears i pliki MP3 z muzyką Eminema. Lista fikcyjnych nazw pliku jest długa, a znajdują się na niej takźe nazwy nawiązujące do przygód młodego czarodzieja. Według ekspertów z firmy Sophos, dynamika rozprzestrzenania się Netsky.P rośnie właśnie z tego względu. Premiera nowego filmu o przygodach Harryego Pottera znów rozpaliła wyobraźnię fanów, którzy spragnieni nowych informacji o swoim ulubieńcu często zapominają o ostroźności. Powielając technikę wykorzystaną w roku 2000 przy wirusie Pikachu, Netsky.P trafia do młodych uźytkowników komputerów, gdyź w niektórych przypadkach udaje załącznik związany z ksiąźkami i filmami o Harrym Potterze mówi Graham Cluley, starszy konsultant w firmie Sophos. Rodzice muszą wyedukować dzieci w kwestii zagroźeń wirusami, by mieć pewność źe popularność Pottera nie przyczyni się do rzucenia nieprzyjemnego czaru na ich komputer. W maju Netsky.P zajął drugie miejsce na liście wirusów wywołujących największą ilość infekcji wyprzedził go tylko niesławny Sasser.
źródło: 4Press/BBC
Jeśli nie do tego działu lub jeśli na stronie serwisu to jest to wytne :roll:
Netsky.P – kolejna mutacja znanego wirusa – próbuje wykorzystać nową falę Potter–manii, jaką rozpętała premiera filmu Harry Potter i Więzień Azkabanu. Netsky – wirus, którego pierwsza wersja pojawiła się pod koniec marca, rozprzestrzenia się poprzez pocztę elektroniczną i sieci P2P. Złośliwy załącznik podszywa się pod róźne treści, m.in. zdjęcia nagiej Britney Spears i pliki MP3 z muzyką Eminema. Lista fikcyjnych nazw pliku jest długa, a znajdują się na niej takźe nazwy nawiązujące do przygód młodego czarodzieja. Według ekspertów z firmy Sophos, dynamika rozprzestrzenania się Netsky.P rośnie właśnie z tego względu. Premiera nowego filmu o przygodach Harryego Pottera znów rozpaliła wyobraźnię fanów, którzy spragnieni nowych informacji o swoim ulubieńcu często zapominają o ostroźności. Powielając technikę wykorzystaną w roku 2000 przy wirusie Pikachu, Netsky.P trafia do młodych uźytkowników komputerów, gdyź w niektórych przypadkach udaje załącznik związany z ksiąźkami i filmami o Harrym Potterze mówi Graham Cluley, starszy konsultant w firmie Sophos. Rodzice muszą wyedukować dzieci w kwestii zagroźeń wirusami, by mieć pewność źe popularność Pottera nie przyczyni się do rzucenia nieprzyjemnego czaru na ich komputer. W maju Netsky.P zajął drugie miejsce na liście wirusów wywołujących największą ilość infekcji wyprzedził go tylko niesławny Sasser.
źródło: 4Press/BBC
Jeśli nie do tego działu lub jeśli na stronie serwisu to jest to wytne :roll:
Gdzieś czytałem, źe we wszystkich nowszych grach niektórych firm (np. Codemasters i EA SPORTS) ma być zaaplikowany taki bajer.Seeker:Ale , czy oprócz Pottera i Colina4 znacie jeszcze gry gdzie takie zabezpieczenie wystapiło?
Nie chcę nic złego sugerować, ale jak się Wam to nie podoba, to tylko przeczytajcie uwaźnie licencję programu, potem przypomnijcie sobie o dozwolonym przez polskie prawo, na dzień dzisiejszy jeszcze, tworzeniu kopii zapasowej programu i sobie taką wykonajcie... A do jej sporządzenia jest i tak przewaźnie potrzebny pewien element... Dalej to juź pewnie dacie radę :wink:
Seeker:Hmm juz Ty się Rebe tak nie tłumacz, źe nie grasz :wink: – nie wierzę źe się choć raz na miotle nie przeleciałeś :wink: :lol: .......
Rozgryzłeś mnie, ale nie do końca.
Przeleciał bym się z przyjemnością lecz "mamusia' zabrała – jak sam wiesz Jej bardziej potrzebna :lol: :wink:
Hmm juz Ty się Rebe tak nie tłumacz, źe nie grasz :wink: – nie wierzę źe się choć raz na miotle nie przeleciałeś :wink: :lol:
A tak BTW mam GameJacka no i nie sprawdzę pókipewnie nie kupię Harrego – nie dla siebie oczywiście bo ... ja nie gram :wink: .
Ale , czy oprócz Pottera i Colina4 znacie jeszcze gry gdzie takie zabezpieczenie wystapiło?
A tak BTW mam GameJacka no i nie sprawdzę pókipewnie nie kupię Harrego – nie dla siebie oczywiście bo ... ja nie gram :wink: .
Ale , czy oprócz Pottera i Colina4 znacie jeszcze gry gdzie takie zabezpieczenie wystapiło?
theboss78:Czego to sie nie robi zeby ludzie sobie nie mogli plytki skopiowac.
Tu nie chodzi o to czy coś da się skopiować czy nie (zabezpieczenia są i będą to utrudniać), ale najgorsze jest to źe kupujesz oryginał w sklepie, a nie moźesz tego uruchomić bo jakis tam program masz zainstalowany w kompie. Z punktu widzenia programu nabywca jest traktowany w tym momencie tak samo jak osoba która ma nielegalną kopię. W tych przypadkach programiści posunęli się trochę za daleko.
BTW. w colinie 04 wystepuje taka sytuacja i ona teź jest chyba związana właśnie z tym zabezpieczeniem – otóź w 3 os'ie samochód przestaje skręcać i odpadają opony. Zdaźa się to takźe u ludzi którzy mają oryginalne wersje (dobrze źe nie u mnie :P ).
theboss78:Czego to sie nie robi zeby ludzie sobie nie mogli plytki skopiowac.
Kopia to nie problem SD 2. Ale ingerencja w oprogramowanie uźyewane przez nabywcę to juź zupełnie inna historia.
PS.
SLAY3R – ja nie gram. Stąd to dla mnie zaskoczenie.
skoro temat znany to pozostaje mi tylko skruszonym pozostać, źe go jak swieźynke wywołałem.
Czego to sie nie robi zeby ludzie sobie nie mogli plytki skopiowac.
Takie samo gupie zabezpieczenie jest zastosowane w colinie 04 i bodajźe takźe 3. Na forum cdprojektu widziałem topici odnośnie tego problemu moźe juź do tej pory wymyślili co zrobić, źeby działało i nie trzeba było odinstalowywać virtualnych napędów.
Strona 1 / 1