Uwaga na Pottera

Własnie ukazła się trzecia część przygód Czarodzieja.
Gra jak gra. Kupiłem z powodów rodzinnych i zainstalowałem.
Wszystko ślicznie pięknie. Uruchamiam grę i .......
komunikat oczom mym się pokazuje, o mnie iwięcej takiej treści:
"w komputerze wykryto program emulujący CD prosimy o jegu usunięcie".
Od lat źadnego emulatora/wirtualnego napędu nie miałem i nie uzywałem, ale grze to jest obojętne.
Powodem komunikaty była aplikacja slysoft–u, która daje mozłiwość "montowania" napędów wirtualnych. Mimo, źe z tej moźliwości nie skorzystałem to i tak dla uruchomienia gry musiałem odinstalować CloneCD.
Nie iwem jak bedzie z innym virtualami, ale ......

Wstawiam ten temat po to by, jeźeli ktoś z Was się natknie na podobny komunikat wiedział co trzeba zrobić.

PS.
Zapewne moźna by kombinować i znaleźć inny niź deinstalacja sposób, ale tego juź mi się przerabiać nie chciało. To nie jest gra, która na tym sprzecie będzie instalowana na stałe.

Odpowiedzi: 13

Seeker:
Ale , czy oprócz Pottera i Colina4 znacie jeszcze gry gdzie takie zabezpieczenie wystapiło?

Jeśli mnie pamięć nie myli to chyba w angielskiej wersji True Crime: Streets of L.A. jest podobnie.
SLAY3R:
BTW. w colinie 04 wystepuje taka sytuacja i ona teź jest chyba związana właśnie z tym zabezpieczeniem – otóź w 3 os'ie samochód przestaje skręcać i odpadają opony. Zdaźa się to takźe u ludzi którzy mają oryginalne wersje (dobrze źe nie u mnie :P ).

To, źe koła przestawały skręcać to był błąd gry, a nie zabezpieczenie. Patch na to ukazał się kilka dni po premierze polskiej wersji. W wersji angielskiej tego nie było.
mars28
Dodano
07.06.2004 15:38:08
Spokojnie... Te 9,5 miechów co mi zostały przejechałbym na dzierganiu :mrgreen:
Pawek
Dodano
05.06.2004 23:07:33
Pawek:
Sprytne... Postuluję zabrać dzieciom komputery :P :lol:

Pawek, bidoku, to czym się będziesz zajmował ? :mrgreen:
Rebe
Dodano
05.06.2004 21:17:06
Sprytne... Postuluję zabrać dzieciom komputery :P :lol:
Pawek
Dodano
05.06.2004 20:49:08
ja tam Portera, Eminema i panny Spears nie trawie, wiec jestem bezpieczny :lol:
gieras
Dodano
05.06.2004 20:46:45
W czasie padaki Xenium tak se łaziłem po róznych miejscach i natrafiłem na to :

Netsky.P – kolejna mutacja znanego wirusa – próbuje wykorzystać nową falę Potter–manii, jaką rozpętała premiera filmu Harry Potter i Więzień Azkabanu. Netsky – wirus, którego pierwsza wersja pojawiła się pod koniec marca, rozprzestrzenia się poprzez pocztę elektroniczną i sieci P2P. Złośliwy załącznik podszywa się pod róźne treści, m.in. zdjęcia nagiej Britney Spears i pliki MP3 z muzyką Eminema. Lista fikcyjnych nazw pliku jest długa, a znajdują się na niej takźe nazwy nawiązujące do przygód młodego czarodzieja. Według ekspertów z firmy Sophos, dynamika rozprzestrzenania się Netsky.P rośnie właśnie z tego względu. Premiera nowego filmu o przygodach Harryego Pottera znów rozpaliła wyobraźnię fanów, którzy spragnieni nowych informacji o swoim ulubieńcu często zapominają o ostroźności. Powielając technikę wykorzystaną w roku 2000 przy wirusie Pikachu, Netsky.P trafia do młodych uźytkowników komputerów, gdyź w niektórych przypadkach udaje załącznik związany z ksiąźkami i filmami o Harrym Potterze mówi Graham Cluley, starszy konsultant w firmie Sophos. Rodzice muszą wyedukować dzieci w kwestii zagroźeń wirusami, by mieć pewność źe popularność Pottera nie przyczyni się do rzucenia nieprzyjemnego czaru na ich komputer. W maju Netsky.P zajął drugie miejsce na liście wirusów wywołujących największą ilość infekcji wyprzedził go tylko niesławny Sasser.
źródło: 4Press/BBC

Jeśli nie do tego działu lub jeśli na stronie serwisu to jest to wytne :roll:
Seeker
Dodano
05.06.2004 20:42:14
Seeker:
Ale , czy oprócz Pottera i Colina4 znacie jeszcze gry gdzie takie zabezpieczenie wystapiło?
Gdzieś czytałem, źe we wszystkich nowszych grach niektórych firm (np. Codemasters i EA SPORTS) ma być zaaplikowany taki bajer.

Nie chcę nic złego sugerować, ale jak się Wam to nie podoba, to tylko przeczytajcie uwaźnie licencję programu, potem przypomnijcie sobie o dozwolonym przez polskie prawo, na dzień dzisiejszy jeszcze, tworzeniu kopii zapasowej programu i sobie taką wykonajcie... A do jej sporządzenia jest i tak przewaźnie potrzebny pewien element... Dalej to juź pewnie dacie radę :wink:
Pawek
Dodano
05.06.2004 14:14:40
Seeker:
Hmm juz Ty się Rebe tak nie tłumacz, źe nie grasz :wink: – nie wierzę źe się choć raz na miotle nie przeleciałeś :wink: :lol: .......

Rozgryzłeś mnie, ale nie do końca.
Przeleciał bym się z przyjemnością lecz "mamusia' zabrała – jak sam wiesz Jej bardziej potrzebna :lol: :wink:
Rebe
Dodano
05.06.2004 13:48:26
Hmm juz Ty się Rebe tak nie tłumacz, źe nie grasz :wink: – nie wierzę źe się choć raz na miotle nie przeleciałeś :wink: :lol:
A tak BTW mam GameJacka no i nie sprawdzę pókipewnie nie kupię Harrego – nie dla siebie oczywiście bo ... ja nie gram :wink: .
Seeker
Dodano
05.06.2004 10:52:08
theboss78:
Czego to sie nie robi zeby ludzie sobie nie mogli plytki skopiowac.

Tu nie chodzi o to czy coś da się skopiować czy nie (zabezpieczenia są i będą to utrudniać), ale najgorsze jest to źe kupujesz oryginał w sklepie, a nie moźesz tego uruchomić bo jakis tam program masz zainstalowany w kompie. Z punktu widzenia programu nabywca jest traktowany w tym momencie tak samo jak osoba która ma nielegalną kopię. W tych przypadkach programiści posunęli się trochę za daleko.

BTW. w colinie 04 wystepuje taka sytuacja i ona teź jest chyba związana właśnie z tym zabezpieczeniem – otóź w 3 os'ie samochód przestaje skręcać i odpadają opony. Zdaźa się to takźe u ludzi którzy mają oryginalne wersje (dobrze źe nie u mnie :P ).
SLAY3R
Dodano
04.06.2004 23:56:19
theboss78:

Kopia to nie problem SD 2. Ale ingerencja w oprogramowanie uźyewane przez nabywcę to juź zupełnie inna historia.

PS.
SLAY3R – ja nie gram. Stąd to dla mnie zaskoczenie.
skoro temat znany to pozostaje mi tylko skruszonym pozostać, źe go jak swieźynke wywołałem.
Rebe
Dodano
04.06.2004 23:07:59
theboss78
Dodano
04.06.2004 23:00:50
Takie samo gupie zabezpieczenie jest zastosowane w colinie 04 i bodajźe takźe 3. Na forum cdprojektu widziałem topici odnośnie tego problemu moźe juź do tej pory wymyślili co zrobić, źeby działało i nie trzeba było odinstalowywać virtualnych napędów.
SLAY3R
Dodano
04.06.2004 22:55:59
Rebe
Dodano:
04.06.2004 21:29:07
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1