Uwaga grasuje wirus ktory atakuje WinXP !!!!!!1
To prawda bo sam sie z nim uporalem. Jak nie wierzycie to sami sprawdzcie na stronce:
http://www.microsoft.com/security/incident/blast.asp
Problem wyglada tak. Jak wlaczacie kompa to po jakims czasie wyskakuje wam zamykanie sytemu. Tam pisze cos tam ... RPC i ze za 1 min lub 40 sec. komputer sie wylaczy to znaczy ze macie wirusa WinXP. Napewno wam format nie pomoze bo sam tak zrobilem i nic. Znalazlem w necie jak go zniszczyc. Nie pamietam jaka to stronka ale napisze co bylo napisane.
1. wcisznij ctrl+alt+del
2.przejdz do "procesy"
3.usun uruchomiony plik "msblast" (zakoncz proces jakby ktos nie wiedzial tylko trza go podswietlic)
4.start menu > uruchom
5. tam wpisz msconfig
6.przejdz do "uruchamianie"
7.odznacz "msblast"
Dalej ze stronki microsoftu musicie sciagnac sobie patcha o nazwie. WindowsXP–kb823980–x86–plk (dla polskiej wersji winXP)
lub WindowsXP–kb823980–x86–enu (dla angileskiej)
uruchomcie patcha niech wam sie zainstaluje i powinno byc spox. Pozniej najlepiej sciagnac sobie i zainstalowac firewalla.
http://www.microsoft.com/security/incident/blast.asp
Problem wyglada tak. Jak wlaczacie kompa to po jakims czasie wyskakuje wam zamykanie sytemu. Tam pisze cos tam ... RPC i ze za 1 min lub 40 sec. komputer sie wylaczy to znaczy ze macie wirusa WinXP. Napewno wam format nie pomoze bo sam tak zrobilem i nic. Znalazlem w necie jak go zniszczyc. Nie pamietam jaka to stronka ale napisze co bylo napisane.
1. wcisznij ctrl+alt+del
2.przejdz do "procesy"
3.usun uruchomiony plik "msblast" (zakoncz proces jakby ktos nie wiedzial tylko trza go podswietlic)
4.start menu > uruchom
5. tam wpisz msconfig
6.przejdz do "uruchamianie"
7.odznacz "msblast"
Dalej ze stronki microsoftu musicie sciagnac sobie patcha o nazwie. WindowsXP–kb823980–x86–plk (dla polskiej wersji winXP)
lub WindowsXP–kb823980–x86–enu (dla angileskiej)
uruchomcie patcha niech wam sie zainstaluje i powinno byc spox. Pozniej najlepiej sciagnac sobie i zainstalowac firewalla.
Odpowiedzi: 10
dajcie bezpośredni link na jakąś łatke ......... bo z anglika to ja za dobry nie jestem.
I tak na marginesie tam był wymieniony Kerio Personal Firewall a takowy posiadam , tylko czy to dobrze czy źle
UPDATE: dzisiaj trąbili o nim w polsacie i tvn'ie
––––––––––––––
Mam XP Profesional PL
I tak na marginesie tam był wymieniony Kerio Personal Firewall a takowy posiadam , tylko czy to dobrze czy źle
UPDATE: dzisiaj trąbili o nim w polsacie i tvn'ie
––––––––––––––
Mam XP Profesional PL
Latajac system na biezaco i odpowiednio go zabezpieczajac coponiektorzy unikneliby takich niespodziwajek. A tak to tylko noz sie w kieszeni otwiera jak czytam ktorys tam z kolei post o tym traktujacy. A potem kto jest winny :?: No jasne ze M$ :evil: "Taki system, jaki jego administrator"
Wlasnie mowia o nim w Panoramie w TVP2 jednak nie jest taki nieszkodliwy :lol:
Pozdrawiam!!!
Pozdrawiam!!!
Dzisiaj na trójce łódzkiej w wiadomościach mówili o tym wirusie. :wink:
Z tego co przeczytalem w necie wystarczy miec zainstalowanego firewalla ale warto przeskanowac system tym W32.Blaster.Worm Removal Tool od Symantec'a u mnie naszczescie niczego nie znalazl :D
Pozdrawiam!!!
Pozdrawiam!!!
Z tym źe skanery online nie skanujaa procesow w pamieci kompa tylko pliki na dysku. Ale to juz twoja sprawa. Swoja droga ja tez nie mam antyvira :D
Rzeczywiście,meczyłem sie z tym pare dni temu.Po uruchomieniu systemu ,po jakis 5 minutach wyskakuje okienko mowiace ze za minute zamknie system.Dostałem od kumpla fixa którego wypuscił symantec i jest terz wszystko ok.
Bo nie mam źadnych probnlemów z kompem. A tak na marginesie to od czasu do czasu skanuje system skanerem online.
wiedom:Ja od dwóch lat nie miałem źadnego wirusa mimo źe nie mam źadnego antywira. 8)
To skąd wiesz, źe nie masz wirusa?
Ja od dwóch lat nie miałem źadnego wirusa mimo źe nie mam źadnego antywira. 8)